Statul își face furnizor de gaze și energie. Vrea să se bată cu OMV Petrom, Engie și E.ON, dar și să preia furnizori mai mici și localități neracordate

Statul își face furnizor de gaze și energie. Vrea să se bată cu OMV Petrom, Engie și E.ON, dar și să preia furnizori mai mici și localități neracordate
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 nov 2019

Noua companie de furnizare de gaze naturale și energie electrică la care vor să se asocieze producătorul de gaze Romgaz, controlat de statul român cu peste 70% din acțiuni, și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), deținută 100% de ministerul de resort, se va numi Romgaz Furnizare SA și va fi înființată cu un capital social de pornire de 67,5 milioane lei, care va fi majorat ulterior, în cel mult 12 luni, la 225 milioane lei, bani care vor asigura funcționarea companiei în primii 3 ani de activitate, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Potrivit planului, producătorul de gaze ar urma să dețină 60% din acțiunile noii societății, iar SAPE - 40%.

Proiectul a fost aprobat de principiu de acționarii Romgaz în luna ianuarie a acestui an. Un document de atunci al companiei arăta că noua firmă ar urma să atace piața consumatorilor finali de gaze și energie, "un segment de piață pe care, până în prezent, Romgaz are o prezență scăzută în raport cu ceilalți producători de pe piața internă (cota de piață pe piața consumatorilor finali a Romgaz este în prezent la un nivel de două ori mai scăzut decât cel al principalului concurent (OMV Petrom – n.r.) pe piața din România)".

Fericirea nu a durat mult: Actul prin care purtătorul de cuvânt al Executivului Dăncilă este trimis consul la Shanghai - anulat de noul Guvern Orban CITEȘTE ȘI Fericirea nu a durat mult: Actul prin care purtătorul de cuvânt al Executivului Dăncilă este trimis consul la Shanghai - anulat de noul Guvern Orban

Acum, ambițiile Romgaz par a fi sporit, compania vrând să "muște" și din portofoliile de clienți finali ai celor doi giganți ai furnizării de gaze Engie și E.ON, dar și să preia furnizori mai mici, inclusiv concesionari de rețele de distribuție, precum și să construiască de la zero și să opereze rețele de distribuție de gaze în localități care în prezent sunt neracordate.

Conducerea companiei consideră, astfel, că Romgaz are "oportunitatea de a contribui la dezvoltarea pieței de furnizare prin crearea unui concurent semnificativ pentru cei doi mari jucători (Engie și E.ON – n.r.) prin (în principal): ofertarea și contractarea de consumatori (în special noncasnici) aflați în portofoliul unor furnizori actuali, în special al celor majori, absorbția unor furnizori mai mici, împreună cu portofoliile acestora, absorbția unor furnizori care dețin și rețele de distribuție, gazeificarea de localități prin construcția, operarea de rețele de distribuție și furnizarea de gaze naturale în aceste localități", potrivit unui document recent al producătorului de gaze.

În plus, prin noua companie Romgaz Furnizare SA, Romgaz va putea face trading și cu gaze din alte surse decât producția proprie, inclusiv din Marea Neagră, va putea profita de proiectele de interconectare a sistemelor de transport de gaze din regiune, va putea acționa comercial pe piețele internaționale regionale, va putea furniza gaze consumatorilor casnici din piața reglementată, va putea participa la proiecte legate de utilizarea gazelor comprimate drept carburant pentru vehicule și se va putea implica în industria gazelor naturale lichefiate (LNG).

Tata Group: discuții cu BMW și Geely despre parteneriate cu Jaguar Land Rover CITEȘTE ȘI Tata Group: discuții cu BMW și Geely despre parteneriate cu Jaguar Land Rover

De asemenea, prin înființarea acestui vehicul comercial, Romgaz urmărește să obțină "flexibilitate decizională crescută într-o piață în curs de formare, caracterizată prin instabilitate la nivel de reglementare, lipsa reperelor de preț, lipsa de date privind condițiile de piață (cerere/ofertă) din surse independente și avizate etc".

Calculele conducerii Romgaz arată că, în 5 ani, noua companie ar putea atinge o rată internă de rentabilitate de cel puțin 6,36%, în scenariul în care vânzările de energie electrică vor reprezenta 20% din vânzările Romgaz Furnizare, și chiar de 12,6%, dacă ponderea electricității urcă la 25%.

"Portofoliul de vânzări de gaze rămâne constant în ambele scenarii, volumele vândute ajungând până la 450 milioane mc în anul 5 de funcționare a societății", se menționează în document. Prin comparație, anul trecut, unul dintre cei doi furnizori majori actuali, Engie, a vândut în total 37,1 TWh de gaze, echivalentul a peste 3,5 miliarde mc.

UPDATE Nou jucător pe piața livrărilor la domiciliu: Platforma spaniolă Lola Market intră în România. Are deja înțelegeri cu mari retaileri CITEȘTE ȘI UPDATE Nou jucător pe piața livrărilor la domiciliu: Platforma spaniolă Lola Market intră în România. Are deja înțelegeri cu mari retaileri

În septembrie, acționarii Romgaz au aprobat participarea companiei la un proiect greco-american de terminal plutitor de gaze naturale lichefiate (LNG) planificat a fi dezvoltat în Marea Egee. Astfel, s-a aprobat de principiu achiziționarea de către Romgaz a 20% din capitalul companiei ce urmează să dezvolte proiectul, Gastrade, precum și contractarea de servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică necesare achiziției. Proiectul ar urma să diversifice sursele de import de gaze ale României, iar costurile sale totale sunt estimate la 370 milioane euro, cu o marjă de eventuale cheltuieli suplimentare neprevăzute de 10 milioane euro. Fiecare dintre cei 5 acționari ar urma să contribuie la finanțare cu fonduri proprii de circa 12,4 milioane euro (62 milioane euro în total).

După cum a relatat Profit.ro, Romgz vrea să obțină rating de credit de la una dintre agențiile internaționale majore de evaluare financiară, prin încheierea unui contract în acest sens, pentru a se putea împrumuta în condiții avantajoase de pe piețele financiare externe, inclusiv prin emisiuni de obligațiuni corporative. "(...) este necesară implementarea unor proiecte de investiții, a căror valoare depășește pe termen mediu și lung resursele alocate la nivelul bugetului (companiei – n.r.). Ca urmare, în perspectivă, apare necesitatea identificării și accesării de surse de finanțare suplimentare din finanțări rambursabile externe. În acest sens, nivelul ratingului anual acordat de către agențiile de rating recunoscute la nivel internațional constituie premisele obținerii de noi resurse financiare în condiții cât mai avantajoase cu menținerea condițiilor inițiale până la rambursarea integrală a acestora", se arată într-un alt document recent al Romgaz.

Romgaz a înregistrat un profit de 976 milioane lei în prima jumătate a acestui an, cu 24,7% mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut, în special ca urmare a creșterii veniturilor din vânzarea gazelor naturale, atât din producția internă, cât și cumpărate pentru revânzare, inclusiv din import.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz lng
romgaz terminal lng grecia
importuri gaze naturale
import lng sua
tap
tanap
brua