Un furnizor al RADET a cerut deja insolvența Regiei, la 2 zile după decizia luată de Primăria Capitalei

Un furnizor al RADET a cerut deja insolvența Regiei, la 2 zile după decizia luată de Primăria Capitalei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 sep 2016

Consilierii generali ai Capitalei au decis, miercuri, începerea procedurilor de intrare în insolvență a RADET, însă până în prezent nicio astfel de solicitare din partea Regiei nu apare ca înregistrată la tribunal. În schimb, vineri, la două zile după decizia Consiliului General al Municipiului București (CGMB), la Tribunalul București a fost înregistrată cererea unui furnizor al RADET de intrare în insolvență a Regiei de termoficare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, pe 23 septembrie, importatorul și distribuitorul de izolații termice și tehnologice, produse abrazive și consumabile pentru sudură Q. Euro Soft SRL din București a înregistrat la Tribunalul București o cerere de intrare în insolvență a RADET.

Firma a câștigat la licitație, în perioada 2008-2015, contracte din partea RADET în valoare totală de 3,82 milioane lei, constând în furnizare de materiale de izolație termică, potrivit site-ului de monitorizare a achizițiilor publice baniitai.info. Ultimul astfel de contract, pentru achiziția de "saltele din vată minerală caserate cu alufolie", a fost atribuit de RADET către Q. Euro Soft SRL luna trecută și a avut valoarea de 80.102 lei.

Creditul pentru locuințe crește fără Prima Casă și cu darea în plată CITEȘTE ȘI Creditul pentru locuințe crește fără Prima Casă și cu darea în plată

În aprilie, firma și-a adjudecat și un contract de furnizare de saltele de vată minerală de 191.566 lei scos la licitație de Electrocentrale București (ELCEN), principalul creditor al RADET, care a luat de asemenea decizia de a-și cere insolvența.

Q. Euro Soft SRL a terminat anul trecut cu o cifră de afaceri de 2,83 milioane lei, în ușoară scădere față de 2014 (2,86 milioane lei), și un profit net de 7.566 lei, aproape dublu comparativ cu anul anterior.

Pe 25 august, Q. Euro Soft SRL a dat în judecată și Hidroserv, subsidiara de mentenanță a Hidroelectrica, obiectul procesului fiind "pretenții". Consiliul de administrație al Hidroserv a aprobat în ședința de vineri intrarea în insolvență a companiei, iar Casa de Insolvență Transilvania (CITR) a fost propusă ca administrator judiciar.

 HARTA seismică a Capitalei. Care sunt cele mai expuse cartiere la un cutremur major CITEȘTE ȘI HARTA seismică a Capitalei. Care sunt cele mai expuse cartiere la un cutremur major

Consilierii generali ai Capitalei au decis, miercuri, începerea procedurilor de intrare în insolvență a RADET. Președintele Consiliului de Administrație al RADET, Sorin Chiriță, a declarat că joi CA va lua act de decizia CGMB, după care va înainta Tribunalului București cererea de intrare în insolvență a regiei de termoficare, însă nici o astfel de cerere nu apare deocamdată ca înregistrată pe portalul instanțelor de judecată.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, joi, că intrarea în insolvență a RADET reprezintă cea mai sigură cale de protejare a bucureștenilor în privința furnizării apei calde și că măsura nu va afecta accesarea de către municipalitate a fondurilor europene disponibile pentru reabilitarea sistemului termic.

De asemenea, Consiliul de Administrație al ELCEN, companie controlată de Ministerul Energiei, a decis joi înaintarea cererii de insolvență a societății către Tribunalul București, ca urmare situației financiare a companiei și a hotărârii de miercuri a consilierilor generali ai Capitalei de intrare în insolvență a RADET.

Sub 20% din locuințele românilor au asigurare obligatorie împotriva cutremurelor CITEȘTE ȘI Sub 20% din locuințele românilor au asigurare obligatorie împotriva cutremurelor

Intrarea simultană în insolvență a RADET și ELCEN ar permite fuziunea dintre cei doi principali actori ai sistemului de termoficare din Capitală, imposibilă în acest moment din cauza precedentului instituit de Curtea Constituțională (CCR) în 2014, când a blocat transferul gratuit de acțiuni la Portul Constanța de la Guvern la primăria condusă pe atunci de Radu Mazăre, a sugerat, joi, primarul Capitalei, Gabriela Firea, într-o declarație susținută la Murighiol, înaintea Comitetului Executiv al PSD.

În ipoteza că ambele entități își vor cere insolvența în instanță, succesul scenariului de fuziune între RADET și ELCEN va depinde de cooperarea principalilor creditori ai ELCEN, care sunt furnizorul de gaze Romgaz, transportatorul Transgaz și distribuitorul Distrigaz Sud Rețele. Principalul avantaj pentru aceștia ar fi dispariția imensei datorii istorice de 3,6 miliarde lei a RADET către ELCEN. În acest fel, noua structură ar dispune de spațiu financiar pentru a-și achita în mod eșalonat facturile restante către creditorii menționați.

Romgaz a amenințat în nenumărate rânduri că va opri furnizarea de gaze către ELCEN din cauza datoriilor neplătite, dar nu a făcut-o niciodată până în prezent. Pe de altă parte, Transgaz a dat în judecată în vară ELCEN pentru facturi neplătite aferente serviciului de transport al gazelor, iar distribuitorul Distrigaz Sud Rețele a limitat recent debitul de gaze naturale către ELCEN, din cauza neachitării serviciului de distribuție, și a poprit conturile producătorului de energie termică. Ulterior, cele două companii au ajuns la o înțelegere pentru plata eșalonată a datoriilor, poprirea a fost ridicată și situația a revenit la normal.

Un utilizator a dat în judecată Yahoo pentru neglijență în cazul atacului cibernetic care a expus 500 milioane de conturi CITEȘTE ȘI Un utilizator a dat în judecată Yahoo pentru neglijență în cazul atacului cibernetic care a expus 500 milioane de conturi

Romgaz și Transgaz sunt controlate majoritar de stat, prin Ministerul Energiei și cel al Economiei, iar la compania-mamă a Distrigaz Sud Rețele, Engie România, ministerul are o participație semnificativă, de 37%.

ELCEN se află la rândul său sub controlul Ministerului Energiei, care are 97,5% din acțiuni, restul fiind în posesia Romgaz. RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului București și este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social și industrial (instituții publice și companii).

La finalul anului trecut, ELCEN datora în total celor trei companii peste 614 milioane lei, din care 389,3 milioane lei către Romgaz, 146 milioane lei către Distrigaz și 78,9 milioane lei către Transgaz. Alți creditori semnificativ ai ELCEN erau Transelectrica (datorii de 76,79 milioane lei) și OMV Petrom (16,04 milioane lei). 

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
elcen
insolventa
gabriela firea
cgmb
caldura
apa calda