Administrația americană a anunțat că a început retragerea de pe piață a suplimentelor de fluor ingerabile prescrise pe rețetă pentru copii, o decizie ce face parte din voința guvernului de a reduce expunerea populației la fluor, informează agenția de știri AFP.
„Administrația pentru alimente și medicamente (FDA) din Statele Unite a anunțat astăzi retragerea de pe piață a medicamentelor pe rețetă pe bază de fluor concentrat ingerabil, destinate copiilor. Spre deosebire de pasta de dinți și apa de gură cu fluor, aceste produse sunt ingerate de sugari și copii mici. În plus, ele nu au fost niciodată aprobate de FDA”, conform unui comunicat al Departamentului Sănătății.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
„S-a demonstrat că fluorul ingerat alterează flora intestinală (…). Alte studii au sugerat o legătură între fluor și tulburările tiroidiene, creșterea în greutate și o posibilă scădere a coeficientului de inteligență”, adaugă comunicatul.
„Este timpul să punem capăt utilizării fluorurii ingerabile”, a declarat secretarul sănătății, Robert Kennedy Jr., citat în comunicat.
Urmează acum o perioadă de consultare, până pe 31 octombrie. Decizia intervine în contextul opoziției lui Kennedy față de fluorurarea apei potabile, o practică răspândită, ce vizează 200 de milioane de americani, adică aproximativ două treimi din populație.
Fluorurarea apei a fost introdusă în Statele Unite în 1945, reducând semnificativ numărul de carii la copii și pierderea dinților la adulți. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din America au prezentat această politică ca una dintre realizările de sănătate publică ale secolului al XX-lea.
Vocile critice au invocat însă efectele sale potențial neurotoxice. În 2024, Departamentul Sănătății din fosta administrație a președintelui democrat Joe Biden a concluzionat,”cu un grad moderat de încredere”, că niveluri ridicate de fluoruri erau asociate cu coeficiente de inteligență mai scăzute.

În ianuarie, în prestigioasa revistă științifică JAMA Pediatrics, aceiași cercetători ai guvernului au menționat, într-un studiu, o „asociere statistic semnificativă” între expunerea la fluoruri și coeficiente de inteligență mai scăzute.
„Mai multe state au luat măsuri pentru a pune capăt fluorurării apei potabile”, a remarcat marți Departamentul Sănătății de la Washington, iar „fluorul nu mai este adăugat în apa potabilă în majoritatea țărilor din Europa și din lume'”.
În martie, Utah (vest) a devenit primul stat american care a interzis fluorurarea apei potabile.