ROCA Industry, holdingul industrial specializat în materiale de construcții, raportează o cifră de afaceri consolidată de 133,8 milioane lei pentru primul trimestru al anului 2025. EBITDA totală la nivelul companiilor productive din holding atinge valoarea de 9,4 milioane lei, înregistrând o marjă de 7%, în linie cu bugetul.
“Într-un context de piață complex marcat de incertitudini la nivel geopolitic și macroeconomic și după un prim trimestru al anului 2025 în care s-a înregistrat o scădere de peste 4% față de perioada similară din 2024, compania își menține cursul planificat la începutul anului”, arată ROCA Industry.
Față de T1 2024, veniturile consolidate la nivel de holding au înregistrat o ușoară scădere, de 4,4%, în T1 2025. Această scădere a fost anticipată de la începutul anului, fiind în linie cu bugetul previzionat și cu evoluția producției industriale. Suplimentar, cheltuielile au fost amplificate semnificativ de eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din construcții. În plus, consumatorii finali și-au redus drastic proiectele de construcție.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
“Am anticipat provocările aduse de primul trimestru din 2025 pentru industria materialelor de construcții și, în ciuda contextului economic dificil, am menținut disciplina operațională și am continuat investițiile strategice, conform planurilor asumate. Comparativ cu T1 2024, resimțim o scădere, influențată direct de contractarea cererii în piață. Este un semnal clar că trebuie să rămânem atenți, să ne calibrăm resursele inteligent și să ne concentrăm asupra a ceea ce putem controla: eficiența, adaptabilitatea și inovația operațională. Vom moderniza capacitățile industriale la BICO și ELECTROPLAST, și vom eficientiza procesele interne și extinderea comercială pentru toate companiile din holding” a declarat Camelia Ene, CEO ROCA Industry.
Investițiile strategice ROCA Industry vizează 4 direcții majore: modernizarea tehnologică, eficientizarea proceselor interne, expansiunea pe piață și investiția în dezvoltarea angajaților, pentru a-și consolida poziția competitivă pe termen lung.
Exporturile au o pondere de aproape 20% din cifra de afaceri consolidată ROCA Industry din primul trimestru, companiile deținute realizând vânzări pe piețele din Italia, Germania, Ungaria, Grecia, Bulgaria, Franța, Portugalia, Polonia și Croația. La nivelul întregului holding, se poartă negocieri pentru extinderea vânzărilor pe piețele din Ungaria și Bulgaria.
Deși primul trimestru al fiecărui an este caracterizat de un volum redus al vânzărilor pe toate segmentele, ROCA Industry a menținut investițiile planificate la nivel de holding, cu focus pe dezvoltarea sinergiilor între companiile din grup, pentru a asigura progrese operaționale în întregul portofoliu, arată compania.
Grupul BICO, unul dintre cei mai importanți producători de plasă și țesături tehnice din Europa, a înregistrat venituri de 34,1 milioane lei și a demarat un amplu proces de transformare operațională care include proiecte strategice de reorganizare. Totodată, BICO Industries a semnat un contract de finanțare cu Administrația Fondurilor pentru Mediu pentru construirea unei fabrici de reciclare a deșeurilor de fibră de sticlă, în valoare de 37,8 milioane lei.
EVOLOR, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de producție de vopsele și lacuri, a raportat venituri de 16,5 milioane lei în contextul unei piețe contractante. În martie, compania a lansat noua gamă licențiată Coral Barbie și Coral Hot Wheels pentru camerele copiilor, linia Coral Effeto (finisaje premium) continuând să genereze volume considerabile.
VELTADOORS, liderul național în producția de uși rezidențiale, rezultat din fuziunea dintre ECO EURO DOORS și WORKSHOP DOORS, a realizat în T1 2025 venituri de 19,9 milioane lei. Fuziunea finalizată în decembrie 2024 a început să genereze sinergii prin optimizarea proceselor și extinderea portofoliului.
DIAL, unul dintre cei mai mari producători români de panouri și plasă de gard, a înregistrat venituri de 17,8 milioane lei în T1 2025. Compania a realizat optimizări tehnice care au crescut capacitatea de producție cu peste 15%, iar noul produs Plasa Sudată Farmer pentru împrejmuirea pășunilor și pădurilor a câștigat proiecte importante de infrastructură.
ELECTROPLAST, lider în segmentul cablurilor feroviare, s-a evidențiat prin venituri de 45,6 milioane lei în primul trimestru al anului, beneficiind de proiectele de infrastructură feroviară și rutieră finanțate prin PNRR.
În martie 2025, acțiunile ROCA Industry au fost incluse în indicii MSCI Frontier IMI și MSCI Romania IMI, confirmând potențialul de creștere a lichidității acțiunilor și atractivitatea pe piața de capital. MSCI Frontier IMI acoperă piețele emergente de frontieră, în timp ce MSCI Romania IMI reflectă performanța unor companii relevante din România.
ROCA Industry deține direct un portofoliu de 5 jucători semnificativi din domeniul construcțiilor: BICO Industries (primul și cel mai mare producător național de plasă din fibră de sticlă și singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă), EVOLOR (unul dintre cei mai mari jucători din industria de producție de vopsele și lacuri), DIAL (producător de produse din fir metalic), ELECTROPLAST (unul dintre cei mai importanți producători de cabluri electrice), VELTADOORS (cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidențiale, rezultat al fuziunii ECO EURO DOORS cu WORKSHOP DOORS).