Acțiunile europene au scăzut pentru a șasea zi, pe fondul temerilor privind încetinirea economiei

Acțiunile europene au scăzut pentru a șasea zi, pe fondul temerilor privind încetinirea economiei

Foto dreamstime.com

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 6 sep 2023

Acțiunile europene au scăzut pentru a șasea sesiune consecutivă, în condițiile în care scumpirea țițeiului și datele economice slabe din Germania au sporit îngrijorările că regiunea se îndreaptă spre stagflație.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comenzile obținute de fabricile germane s-au prăbușit în iulie, semn că problemele celei mai mari economii europene au continuat și în al treilea trimestru. Cererea a scăzut cu 11,7% față de iunie, peste scăderea de 4,3% estimată de economiștii chestionați într-un sondaj Bloomberg.

Datele din Germania și recenta creștere a prețurilor petrolului au reaprins temerile că zona euro ar putea intra în stagflație, în cazul în care inflația se va dovedi mai rigidă decât se anticipa.

VIDEO Ciolacu speră că anul viitor românii vor fi incluși în programul Visa Waiver și nu vor mai avea nevoie de vize pentru SUA CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu speră că anul viitor românii vor fi incluși în programul Visa Waiver și nu vor mai avea nevoie de vize pentru SUA

"Există riscul ca, odată cu revenirea prețului petrolului la maximele din noiembrie, investitorii să fie îngrijorați cu privire la ceea ce va face BCE (Banca Centrală Europeană – n.r.) săptămâna viitoare. Sentimentul s-a îmbunătățit după datele privind locurile de muncă din SUA de săptămâna trecută, dar acum creșterea prețurilor materiilor prime începe să schimbe imaginea în ceea ce privește inflația”, a comentat Alexandre Baradez, analist șef de piață la IG Markets din Paris.

Stoxx Europe 600 a închis tranzacțiile cu un declin de 0,6%, la 450,30 de puncte, cu majoritatea sectoarelor pe roșu. Indicele FTSE 100 de la Londra s-a depreciat cu 0,16%, DAX de la Frankfurt a coborât cu 0,2%, în timp ce referința CAC 40 de la Paris a pierdut 0,8% din valoare.

Acțiunile retailerilor de bunuri de lux au înregistrat scăderi notabile, extinzând un declin recent precipitat de îngrijorările persistente legate de încetinirea economiei chineze, o piață-cheie pentru acest sector.

În plus, președintele Richemont, Johann Rupert, a declarat că inflația începe să afecteze cererea în Europa, în timp ce HSBC Holdings a publicat o notă în care a redus estimările și țintele de preț pe acțiunile din sector.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
scaderi burse
bunuri de lux
stagflatie
comenzi fabrici germania
bce