Situația de pe scena politică influențează mai mult ca oricând temerile investitorilor, care încep să vândă din titlurile românești și să iasă din România din perspectivă investițională, susține consultantul economic, Adrian Negrescu.
'România se află în fața unei crize fără precedent din punct de vedere valutar. Situația de pe scena politică influențează mai mult ca oricând temerile investitorilor care, iată, încep să vândă din titlurile românești, încep să iasă din România din perspectivă investițională și, de aceea, cred că este absolut esențial, vital de-a dreptul, ca președintele României, noul premier interimar să iasă în spațiul public și să vorbească despre angajamentele României, să dea asigurări că țara noastră nu va intra în incapacitate de plată, așa cum a spus fostul premier Ciolacu, și că vom respecta toate angajamentele asumate de către statul român. Avem nevoie de niște mesaje de stabilitate, transmise de la înălțimea instituțiilor statului, pentru că temerile investitorilor sunt din ce în ce mai ample. Gândiți-vă că unul dintre candidați promite în spațiul public faptul că va tăia dobânzile la toate creditele românilor, o aberație din punct de vedere economic, care ridică semne de întrebare legate de discernământul acestuia în privința temelor economice. Dincolo de mesajele de stabilitate pe care premierul și președintele interimar trebuie să le transmită, este nevoie ca cei doi candidați la președinție a României, domnul Simion și domnul Nicușor, să iasă în spațiul public și să vorbească despre investițiile în România, să vorbească despre planurile pe care le au din punct de vedere economic, să expună măsurile pe care vor să le ia, odată ajunși în cea mai importantă funcție din stat', a declarat Adrian Negrescu.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
În opinia sa, fenomenul retragerii de capital din România se va accentua dacă nu vor fi clarificate foarte repede semnele de întrebare legate de situația economiei, situația finanțelor publice, scrie Agerpres.
'Dacă noi nu vom clarifica foarte repede aceste semne de întrebare legate de situația economiei, situația finanțelor publice, mi-e teamă că acest fenomen al retragerii de capital din România se va accentua, iar România va pierde, din punct de vedere investițional, toți cei 10-15 ani de creștere economică pe care am avut-o din perspectiva percepției investitorilor', a adăugat consultantul economic.
Potrivit acestuia, Banca Națională a alocat aproape 3 miliarde de euro pentru a menține cursul la 4,97 lei/euro, o măsură care devine inutilă din perspectiva modului în care investitorii privesc România.
'Să ne așteptăm ca, în perioada următoare, cursul de schimb să treacă de 5 lei pentru 1 euro. Deja Banca Națională a alocat aproape 3 miliarde de euro pentru a menține cursul la 4,97 lei/euro, o măsură care a fost salutară pe termen scurt, dar care devine inutilă din perspectiva modului în care investitorii privesc România. Mi-e teamă că, dacă Banca Națională va continua această politică de a susține cursul, nu va face altceva decât să atragă speculatorii în România, să atragă fondurile de investiții speculative și să transformăm tot acest joc al cursului într-un adevărat război financiar din care noi vom avea cel mai mult de pierdut. Sunt sigur că cursul se va deprecia în perioada următoare și e un lucru sănătos din perspectiva modului în care se reglează economia, ca urmare a dinamicii administrative de pe scena politică', a mai spus Adrian Negrescu.

El a subliniat că România are un buffer financiar suficient la Ministerul Finanțelor care permite plata facturilor pe o perioadă de 2-3 luni.
'Din păcate, fostul premier Ciolacu a avut un rol covârșitor în această percepție negativă, atunci când a afirmat, în repetate rânduri, faptul că România riscă să intre în incapacitate de plată. Nu suntem în acest scenariu. România are un buffer financiar suficient la Ministerul Finanțelor care ne permite să ne plătim facturile pe o perioadă de 2-3 luni. Avem o rezervă valutară suficientă la Banca Națională și avem acordul cu Comisia Europeană, cu FMI și cu Banca Mondială care ne permit ca, în cazul în care avem o problemă financiară, să accesăm o linie de finanțare rapidă, în așa fel încât să nu riscăm să intrăm în incapacitate de plată. Deci, politicienii ar trebui să fie mai rezervați în această perioadă în declarații absolut aberante legate de situația economică și să lase specialiștii să vorbească, să dea mesaje de stabilitate, nicidecum să pună gaz pe focul temerii investitorilor', a adăugat consultantul economic.
Bursa de la București a reacționat negativ la rezultatele turului I al alegerilor prezidențiale și la schimbările de pe scena politică, în timp ce dobânzile în funcție de care se calculează costul creditelor s-au majorat, iar cursul leu/euro a depășit marți pragul psihologic de 5 lei.