Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că Sistemul Garanție – Returnare (SGR) continuă să facă România curată.
Un total de 354,7 milioane PET-uri, sticle și doze de aluminiu colectate și 20.852 tone ambalaje au fost trimise în fabricile de reciclare.
De asemenea, ministrul apreciază ”dorința sinceră a românilor de a se mobiliza pentru a proteja mediul”.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
”Ambalaj cu ambalaj returnat, am făcut împreună România mai curată și în aprilie. Cu 354,7 milioane PET-uri, sticle și doze de aluminiu colectate și 20.852 tone ambalaje trimise în fabricile de reciclare, Sistemul Garanție – Returnare (SGR) a încheiat luna precedentă cu o nouă confirmare a faptului că eficiența SGR ține de dorința sinceră a românilor de a se mobiliza pentru a proteja mediul”, spune acesta.

Ministrul afirmă că, după ce a verificat cifrele pentru fiecare județ, a ajuns la concluzia că ”SGR dă României o mână importantă de ajutor în primul rând în ceea ce privește reducerea poluării cu plastic”.
”Avem 187,8 milioane PET-uri colectate și returnate în aprilie, care se adaugă celor aproximativ 500 milioane ambalaje din plastic recuperate de la începutul anului. Asta înseamnă tot atâtea șanse pe care le dăm naturii să respire, fie că e vorba de ape, soluri, păduri, parcuri. În plus, au ajuns să fie revalorificate peste 93,8 milioane doze de aluminiu și peste 73,1 milioane sticle”, a mai transmis ministrul interimar.
Fechet anunță și că rețeaua națională de puncte de colectare automată s-a extins cu 160 noi RVM-uri, iar în clasamentul județelor unde oamenii găsesc preponderent aparate active și funcționale au urcat, pe lângă Mureș și Sălaj, și județele Vrancea, Brăila și Botoșani.
Acesta dorește ca Sistemul Garanție – Returnare să ajungă cât mai aproape și de comunitățile rurale.
”Pe de altă parte, sunt bucuros să constat că, în primul trimestru al anului 2025 nu doar că am depășit primul miliard de ambalaje SGR colectate, însă avem și județe cu o creștere fantastică, pe cap de locuitor, a cantității de ambalaje returnate, față de ultimul trimestru al anului 2024. Este vorba despre Vaslui, Mehedinți, Bacău, Călărași, Maramureș, Satu Mare și Bistrița – Năsăud, cu evoluții procentuale de la 15 la 21%, potrivit unei analize realizate de Asociația ECOTECA”, mai transmite ministrul.