România a semnat primul său memorandum cu Turcia pentru cooperare bilaterală în sectorul energetic.
Prevede inclusiv livrări de gaze naturale din Turcia către România în volum până la 4 milioane de metri cubi pe zi, atunci când este nevoie, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
În februarie, întrebat dacă gazele aduse din Turcia în acel moment erau rusești, spunea: „Molecula de gaz nu are steag. Turcii spun că e gaz turcesc, chiar dacă provine din Rusia”, arată Hotnews.ro.
„La finalul săptămânii trecute am participat la Summitul Internațional al Resurselor Naturale de la Istanbul, la invitația ministrului turc al energiei, prietenul meu, Alparslan Bayraktar. A fost o întâlnire aplicată, în care am discutat despre consolidarea cooperării bilaterale în domeniul energetic – de la securitatea aprovizionării cu gaze naturale, la investiții în energie verde și infrastructură regională,

Am semnat cu această ocazie primul memorandum pentru cooperare bilaterală în sectorul energetic, inclusiv pentru livrări de gaze naturale din Turcia către România – până la 4 milioane de metri cubi pe zi, atunci când este nevoie”, a scris, pe Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Este un acord care oferă stabilitate într-un context regional complicat, a continuat el.
„Am discutat și despre gazele din Marea Neagră, despre Neptun Deep, despre stadiul gazoductului Tuzla–Podișor și despre interesul investitorilor turci pentru proiectele de producție de energie verde, solară și eoliană, din România”.
Burduja, în februarie: Gazul are certificate de origine, dar turcii consideră că gazul din Turcia este turcesc, chiar dacă vine din Rusia
Oficial, România nu mai importă gaze rusești încă din 2022. Însă, în februarie, când temperaturile au fost foarte mici și unii traderi din România au importat gaze din Turcia, au existat suspiciuni că acele cantități proveneau de fapt din Rusia.
Federația Rusă exportă gaze în Turcia prin conducta Turkstream.

Într-o conferință de presă de la acea dată, Burduja a admis faptul că importurile de gaze care vin în țara noastră prin sud, via Bulgaria și Turcia, ar putea proveni de fapt din Rusia. Aceasta deoarece Turcia etichetează gazul pe care îl exportă ca fiind turcesc, indiferent dacă îl cumpără din Rusia sau din Azerbaidjan.
Ministrul a fost întrebat de jurnaliști dacă este adevărat că unele cantități de gaze importate în aceste zile de România provin din Rusia.
„Din ce știm de la furnizori, nu este (gaz rusesc – n.r.) și foarte mulți dintre ei și-au asumat acest lucru. Au aceste certificate de origine. ANRE poate face o analiză să vadă exact.
Sigur că, știți, molecula de gaz nu are steag, am mai spus lucrul acesta. Gazul vine din Turcia și turcii consideră că orice moleculă de gaz din Turcia este gaz turcesc, deși ei importă și din Azerbaidjan, și din Federația Rusă. Este greu să spunem că o moleculă de gaz care ajnge în România provine din Azerbaidjan sau din alte părți”, a precizat ministrul.