ANPC: Comportamentele iresponsabile ale unor instituții de credit, motiv pentru modificarea legii creditelor de consum

ANPC: Comportamentele iresponsabile ale unor instituții de credit, motiv pentru modificarea legii creditelor de consum
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 nov 2016

Faptul că existau comportamente iresponsabile ale unor instituții de credit a fost unul dintre motivele pentru care fost adoptată ordonanța de urgență 52/2016 privind creditele de consum, care a intrat în vigoare de la 30 septembrie și îi protejează mai bine pe consumatori în raport cu creditorii, a declarat joi președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Bogdan Pandelică, în cadrul evenimentului de lansare a Patronatului Creditului IFN.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ordonanța 52/2016 reprezintă, în realitate, transpunerea în legislația românească a directivei europene 17, care trebuie aplicată obligatoriu de toate statele membre ale Uniunii Europene, scrie News.ro.

Șeful ANPC susține că introducerea acestor măsuri în legislația europeană și românească a avut la bază elemente precum comportamente iresponsabile ale unor jucători din piață sau lipsa infromației corecte și complete către consumatori.

“Existau niște comportamente iresponsaile a unor jucători din domeniu, nu exista o relație transparentă între profesioniști și consumatori”, a spus Pandelică.

Din 30 septembrie, băncile românești aplică efectiv Directiva europeană 17, care a intrat în vigoare și în România și care oferă o protecție suplimentară clienților în raportul cu băncile.

Astfel, băncile au obligația de a informa clienții cu privire la variațiile de curs, dobânzile penalizatoare în caz de restanțe sunt limitate drastic și sunt eliminate din momentul începerii procedurii de executare silită.

Fostul purtător de cuvânt al ASF Radu Soviani, la Parchet după ce ar fi depus o sesizare împotriva președintelui ASF CITEȘTE ȘI Fostul purtător de cuvânt al ASF Radu Soviani, la Parchet după ce ar fi depus o sesizare împotriva președintelui ASF

În plus, clienții nu mai plătesc comision în cazul în care rambursează anticipat creditele.

Companiile Ferratum IFN, IFN Extra Finance, Telecredit IFN, Viva Credit IFN și Zaplo IFN au anunțat joi  înființarea Patronatului Creditului IFN.

Companiile care fac parte din Patronatului Creditului IFN au acordat în primele șase luni ale anului credite de consum de 98 milioane lei, având un portofoliu de 180.048 de contracte.

PCIFN acoperă aproximativ 5% din totalul pieței creditului de consum IFN din România după volumul nou finanțat și în jur de 50% după numărul de contracte.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
credite de consum