EXCLUSIV Haos la Astra Asigurări. Mii de șoferi obligați să plătească sute de lei pentru dosarul de daună

EXCLUSIV Haos la Astra Asigurări. Mii de șoferi obligați să plătească sute de lei pentru dosarul de daună
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 4 sep 2015

Constatarea daunelor la Astra Asigurări este blocată complet, iar mii de șoferi care ar trebui despăgubiți de compania falimentară în următoarea perioadă nu pot decât să aștepte mai multe luni sau să plătească sute de lei către una dintre firmele specializate în întocmirea dosarelor de daună.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Astra Asigurări a încetat să mai întocmească sau să gestioneze dosare de daună, au arătat, pentru Profit.ro, mai multe surse, inclusiv din zona Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Realitatea contrazice astfel afirmațiile liniștitoare făcute de președintele Fondului de Garantare a Asiguraților, Carmen Radu, care spunea că “Astra își va continua activitatea, doar că nu va mai putea subscrie polițe noi”.

Cine va avea de primit despăgubiri de la Astra în următoarea perioadă nu are decât să aștepte câteva luni, până va fi declarat oficial falimentul companiei, iar Fondul de Garantare va trece la plata creditorilor, sau să apeleze la una dintre firmele specializate în “asistență la daună”.

Ultima variantă presupune costuri de câteva sute de lei.

“Eu așa înțeleg din ghidul lansat de ASF, că Astra nu mai are dreptul să deschidă sau să administreze dosare de daună. De altfel, știu asta din interiorul companiei. Oamenii nu mai lucrează. Ce este de făcut? Cei afectați fie vor aștepta până intră Fondul, fie apelează la o firmă specializată”, a declarat pentru Profit.ro un specialist care a mai colaborat cu Astra Asigurări.

În categoria șoferilor ce vor fi afectați intră atât cei care urmează să fie implicați în accidente provocate de asigurați RCA la Astra, cât și aceia care au o poliță CASCO emisă de companie.

Oportunitate de business inclusiv pentru foștii și actualii angajați ai Astra

Astra a fost una dintre cele mai active companii din România în zona asigurărilor auto, iar acest lucru se vede acum în numărul mare de daune înregistrate în fiecare lună.

Potrivit informațiilor furnizate pentru Profit.ro de către oficialii ASF, în fiecare lună se deschid aproximativ 2.000 de dosare noi doar pentru RCA. La un comision minim de 500 de lei pentru fiecare dosar, vorbim despre o afacere de 1 milion de lei pe lună.

Suma este importantă în condițiile în care piața firmelor specializate în gestionarea daunelor este una extrem de mică, existând mai puțin de 20 de astfel de firme care, în general, lucrează cu doar 2-3 angajați.

Primii care  încearcă să profite, au indicat sursele citate, sunt chiar aceia care conduc în prezent compania, o parte a mangementului.

“Fondul de Garantare nu are specialiști în constatarea daunelor. A încercat , firesc, să le propună chiar celor de Astra să facă această activitate, urmând să fie plătiți când se declanșează procedurile. Supriza mare a fost că ei au refuzat. De ce? Se pare că își vor face o firmă separată la îndemnul actualului management”, a precizat o sursă apropiată discuțiilor. 

Între timp, una dintre cele mai mari firme din domeniu, deținută de un fost șef de la Astra, a trimis deja un comunicat prin care anunță că Astra nu mai poate face constatări și își oferă serviciile contra cost.

Respectiva firmă, percepe un cost mai mic decât media pieței, cel puțin așa susține angajata de la call center care ne-a spus că avem de plătit 135 de lei pentru un dosar de daună. Aceeași angajată ne-a mai spus și că urmează ca acești bani să îi recuperăm de la FGA.

Atenție la promisiuni!

Activitatea acestor firme nu este illegală, însă poate fi, în măsura în care promit clienților avantaje false.

“Fondul încearcă acum să găsească o firmă care să se ocupe de întocmirea dosarelor de daună. Sunt deja trei oferte. Ce trebuie reținut este că nimeni în afară de  firma care va fi selectată nu va avea posibilitatea să returneze clientului comisionul plătit. Cine promite astfel de lucruri încalcă legea”, a declarant, pentru Profit.ro, Călin Rangu, directorul Direcției Protecția Consumatorului din ASF. El a subliniat că FGA va acoperi la final costul constatărilor care se vor face de către personalul propriu sau de firme mandatate de FGA. În portofoliul Astra erau în vigoarea la jumătatea anului, aproape 843.000 de polițe RCA, potrivit informațiilor furnizate de Călin Rangu.  

Potrivit procedurii explicate deja de ASF, până când Fondul de Garantare va trece efectiv la plata daunelor va mai dura câteva luni. În primul rând cererea ASF privind falimentul Astra va trebui aprobată definitiv de o instanță. În acest sens, ea va ajunge inițial la Tribunalul București și, ulterior, dacă se va face apel, la Curtea de Apel București.

Din momentul în care judecătorii de Curte își vor da acordul va mai dura încă cel puțin 30 de zile până când Fondul va intra în acțiune. Ghidul privind pașii ce trebuie urmați pentru a solicita despăgubiri de la Fond poate fi găsit pe site-ul ASF.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
astra
faliment
dosar dauna