Banca Japoniei majorează dobânda de referință, pentru prima dată din 2007

Banca Japoniei majorează dobânda de referință, pentru prima dată din 2007
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mar 2024

Banca Japoniei (BoJ) a majorat marți dobânda sa cheie pentru prima dată în ultimii 17 ani, punând capăt simultan politicii sale de rate negative ale dobânzii și de control al randamentelor obligațiunilor japoneze, două instrumente neconvenționale care au fost în vigoare din 2016, scrie Le Figaro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Recunoscând dinamica „mai solidă” dintre salariile și inflația din Japonia, BoJ va aplica acum o rată a dobânzii pe termen scurt cuprinsă între 0% și 0,1%, față de -0,1% anterior. Cu toate acestea, BoJ a insistat în declarația sa că „condițiile financiare acomodante” ar trebui să rămână în vigoare pentru moment scrie G4Media.ro

Banca Greciei înrăutățește previziunile privind evoluția economiei în 2024 CITEȘTE ȘI Banca Greciei înrăutățește previziunile privind evoluția economiei în 2024

BoJ era ultima bancă centrală din lume care aplica o rată negativă, după ce acest experiment s-a încheiat în Europa în 2022. De asemenea, a pus capăt instrumentului său de control al curbei randamentului obligațiunilor japoneze, care urmărea să mențină randamentele pe zece ani în jurul valorii de 0%. De fapt, acest instrument, controversat pentru că distorsiona piața japoneză de obligațiuni, fusese deja practic abandonat încă de anul trecut: BoJ l-a făcut din ce în ce mai flexibil și, de la sfârșitul lunii octombrie, a acceptat ca un plafon „de referință” de 1% pentru randamentele pe zece ani să fie depășit.

O mișcare anticipată de piețe

Cu toate acestea, BoJ intenționează să continue achizițiile de obligațiuni guvernamentale japoneze (JGB) „în aproximativ aceleași proporții ca și până acum”, pentru a putea continua să reacționeze eficient în cazul unei „creșteri rapide” a randamentelor pe termen lung, a precizat aceasta. Pe de altă parte, va înceta programele sale de achiziționare de active, altele decât JGB, cum ar fi fondurile tranzacționate la bursă (ETF) și fondurile de investiții imobiliare japoneze (J-REIT), și își va „reduce treptat” achizițiile de titluri de creanță corporative, punându-le capăt „în aproximativ un an”.

Piețele financiare anticipaseră acest început de normalizare a politicii monetare ultra-acomodante a BoJ, mai ales după rezultatele preliminare de vinerea trecută ale negocierilor salariale anuale din Japonia, care au dus la o creștere record a salariilor în această țară din 1991 încoace. Indicele emblematic al Bursei de la Tokyo, Nikkei, a crescut chiar și după aceste anunțuri (+0,15% în jurul orei 04:15 GMT), după ce a început ședința în ușoară scădere. În ceea ce privește yenul, acesta a scăzut în raport cu dolarul, care valora 149,8 yeni în jurul orei 04:15 GMT, față de aproximativ 149,3 yeni înainte de anunțurile făcute de BoJ.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca japoniei
dobânda de referință