Alpha Bank – reacție cu precizări despre poziția conducerii băncii, după articolul Profit.ro privind perspectiva declanșării conflictului colectiv de muncă și eșuarea negocierilor cu noul sindicat

Alpha Bank – reacție cu precizări despre poziția conducerii băncii, după articolul Profit.ro privind perspectiva declanșării conflictului colectiv de muncă și eșuarea negocierilor cu noul sindicat
Oana Osman
Oana Osman
scris 28 mar 2024

Alpha Bank a transmis mai multe precizări privind situația negocierilor pentru încheierea primului contract colectiv de muncă, arătând că, în aprecierea conducerii, perioada de negociere se încheie formal abia vineri, 29 martie, deși sindicatul a considerat, potrivit declarațiilor făcute Profit.ro, că negocierile pot fi considerate eșuate de ieri, astfel că poate urma pașii legali pentru declanșarea conflictului de muncă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Precizările integrale făcute de conducerea băncii:

„Ca urmare a textului apărut în publicația Profit.ro privind posibilitatea declanșării unui conflict de muncă în cadrul Alpha Bank, vă rugăm să aveți în vedere următoarele precizări care exprimă poziția echipei de conducere a băncii, participantă la negocieri.

1. Echipa de conducere a Alpha Bank a primit cu toată încrederea și deschiderea noul partener de dialog, Sindicatul Vocea Noastră, fapt exprimat în mod direct și repetat în întâlnirile avute.
2. Procentele de creștere oferite la acest moment sunt, în opinia bancii, în linie cu nivelele practicate în piața bancară, astfel că escaladarea dialogului către o situație de conflict nu este justificată de condițiile ofertei, cu atât mai mult cu cât, în mod formal, suntem încă în perioada de negociere.
3. A fost agreat un termen de încheiere a negocierilor pe data de 15 martie, față de care reprezentanții Sindicatului au cerut o prelungire de două săptămâni, acceptată de bancă cu bună credință. Formal, deci, perioada de negociere se încheie pe data de 29 martie, aceasta putând fi modificată dacă părțile convin.
4. Deschiderea și cooperarea din partea managementului Alpha Bank s-a manifestat chiar și înainte de înființarea Sindicatului. Banca a luat în ultimii doi ani măsuri de ajustare a salariilor și beneficiilor în marja superioară a modificărilor practicate în piața bancară.
5. Ne dorim să continuăm negocierile pentru a putea închide diferențele de poziție și, prin urmare, nu înțelegem blocarea acestora înainte de termen și nici strategia de a exercita presiuni.”

DECIZIE Prețurile finale la energie și gaze se ″semi-liberalizează″ de la 1 aprilie 2025. Va fi o perioadă de tranziție de 1 an, până după iarna 2025-2026 CITEȘTE ȘI DECIZIE Prețurile finale la energie și gaze se ″semi-liberalizează″ de la 1 aprilie 2025. Va fi o perioadă de tranziție de 1 an, până după iarna 2025-2026

Profit.ro a scris ieri, că angajații Alpha Bank încearcă să se protejeze la viitoare disponibilizări și să obțină salarii mai bune, înainte ca banca să fie preluată de UniCredit, printr-un contract colectiv de muncă pe 2 ani agreat cu actualul angajator, primul negociat de sindicatul Vocea Noastră, înființat în urmă cu câteva luni. După aproape trei luni de discuții, negocierile au eșuat, a declarat, miercuri, pentru Profit.ro, liderul sindicatului, care afirma mai are câțiva pași de urmat pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă.

Până în toamna anului trecut, Alpha Bank nu a avut un sindicat intern. Angajații l-au înregistrat pe primul în septembrie, iar în noiembrie, după anunțul-surpriză din octombrie că banca va fi preluată de UniCredit, au cerut și obținut în instanță recunoașterea reprezentativității pentru a putea negocia primul contract colectiv de muncă.

În noul sindicat au intrat imediat 1.181 de angajați, adică mai mult de jumătate din totalul de 2.071 care lucrează în bancă, iar acum numărul membrilor a urcat la 1.300, adică două treimi din personal. Pe 10 noiembrie 2023, Vocea Noastră a cerut Judecătoriei sector 6 să i se recunoască reprezentativitatea pentru a negocia contractul colectiv de muncă și, cum avea ca membri mai mult de 35% din angajații Alpha Bank, cât cere legea, a obținut hotărâre favorabilă a instanței două săptămâni mai târziu, pe 23 noiembrie.

„Pot să vă confirm astăzi că negocierile au eșuat, urmând să fie respectați pașii legali înainte de declanșarea conflictului colectiv de muncă”, declara, mierciri, pentru Profit.ro, Luminița Gabriela Tudosie, liderul Sindicatului Vocea Noastră din Alpha Bank.

Legea 367 a dialogului social prevede un termen de 3 zile după eșuarea negocierilor în care banca poate să răspundă sau să vină cu contraofertă, apoi reprezentanții angajaților trebuie să se adreseze Inspectoratului Teritorial de Muncă și, după depunere, procedura conflictului colectiv de muncă e declanșată.

În negocierile sindicatului Alpha Bank cu conducerea băncii, nu au putut fi agreate încă agreate nici nivelul majorărilor salariale, nici salariul minim brut, nici pachetele compensatorii pentru angajații care ar urma să părăsească banca. Sindicatele doresc să fie plătite 12 salarii compensatorii, așa cum au prevăzut spre exemplu angajații din BRD, BCR, Raiffeisen și CEC, față de oferta de doar 6 salarii a conducerii Alpha.

Un contract colectiv încheiat de acum pe termen de doi ani va trebui să fie respectat după preluare și de UniCredit, care are agreat cu proprii angajați doar 6 salarii compensatorii în caz de disponibilizare, spune sindicatul. Vocea Noastră din Alpha Bank va coexista cu sindicatul din UniCredit, după fuziune, în piață mai existând reprezentare prin mai multe sindicate și la BCR, spre exemplu.

Preluarea Alpha Bank de către UniCredit, anunțată în luna octombrie a anului trecut, va implica, în mod normal, și eliminarea redundanțelor dintre cele două instituții, în cadrul fuziunii. Angajații obligați să plece din posturi pentru care există suprapuneri sau din unități bancare desființate primesc, de regulă, pachete compensatorii cu mai multe salarii, în funcție de vechime. Pachete de acest fel oferă, și UniCredit, și o va face inclusiv pentru proprii angajați care ar urma să părăsească banca, însă angajații Alpha Bank doresc să se protejeze în avans, cu un contract colectiv încheiat pe doi ani, pentru a putea primi 12 salarii compensatorii nu doar 6.

Alpha Bank a fost relativ ocolită de reducerile masive de personal în ultimii ani. Dacă în 2019 avea 2.027 angajați, numărul acestora nu a scăzut decât cu câteva zeci în următorii doi ani de pandemie, pentru a crește apoi la 2062 în anul 2022 și apoi din nou până la 2.071 la finele anului trecut. Jumătate dintre aceștia au o vechime de peste 5 ani în bancă. Cel mai bine reprezentat sector de vârstă este 26-40 de ani, cu aproape 900 persoane, însă tot atâția intră în sectoarele mai vârstnice, cu peste 600 angajați între 41 și 50 de ani și circa 300 ce depășesc 51 de ani.

La Unicredit, numprul de angajați din România ajunsese la finele anului trecut la 3,296, în scădere de la 3.371 în anul anterior.

Anii pandemiei nu au dus nici la reducerea numărului de unități bancare la Alpha Bank, chiar dacă instituția și-a digitalizat din servicii și a dotat agențiile cu aparate multifuncționale. De la 130 de unități în 2019, a crescut chiar la 131 în 2020 și apoi la 133 în 2021 și 2022.

O rețea teritorială care nu are multe șanse să rămână intactă după fuziunea cu UniCredit, bancă prezentă la rândul ei cu agenții în zone în care va trebui să fie eliminate suprapuneri pentru eficiență și reducere de costuri.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
alpha bank
conflict colectiv de munca
sindicat