EXCLUSIV Alpha Bank, la câțiva pași de declanșarea conflictului colectiv de muncă, înaintea fuziunii cu UniCredit. Au eșuat negocierile cu primul sindicat înființat recent de angajați, pentru un contract colectiv

EXCLUSIV Alpha Bank, la câțiva pași de declanșarea conflictului colectiv de muncă, înaintea fuziunii cu UniCredit. Au eșuat negocierile cu primul sindicat înființat recent de angajați, pentru un contract colectiv
Oana Osman
Oana Osman
scris 27 mar 2024

Angajații Alpha Bank încearcă să se protejeze la viitoare disponibilizări și să obțină salarii mai bune, înainte ca banca să fie preluată de UniCredit, printr-un contract colectiv de muncă pe 2 ani agreat cu actualul angajator, primul negociat de sindicatul Vocea Noastră, înființat în urmă cu câteva luni. După aproape trei luni de discuții, negocierile au eșuat, a declarat, pentru Profit.ro, liderul sindicatului, care mai are câțiva pași de urmat pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

UPDATE 28 martie: Alpha Bank a transmis reacție cu precizări după articolul Profit.ro privind perspectiva declanșării conflictului colectiv de muncă și eșuarea negocierilor cu noul sindicat. Poziția integrală la finalul articolului.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Până în toamna anului trecut, Alpha Bank nu a avut un sindicat intern. Angajații l-au înregistrat pe primul în septembrie, iar în noiembrie, după anunțul-surpriză din octombrie că banca va fi preluată de UniCredit, au cerut și obținut în instanță recunoașterea reprezentativității pentru a putea negocia primul contract colectiv de muncă.

În noul sindicat au intrat imediat 1.181 de angajați, adică mai mult de jumătate din totalul de 2.071 care lucrează în bancă, iar acum numărul membrilor a urcat la 1.300, adică două treimi din personal. Pe 10 noiembrie 2023, Vocea Noastră a cerut Judecătoriei sector 6 să i se recunoască reprezentativitatea pentru a negocia contractul colectiv de muncă și, cum avea ca membri mai mult de 35% din angajații Alpha Bank, cât cere legea, a obținut hotărâre favorabilă a instanței două săptămâni mai târziu, pe 23 noiembrie.

Pot să vă confirm astăzi că negocierile au eșuat, urmând să fie respectați pașii legali înainte de declanșarea conflictului colectiv de muncă”, a declarat, pentru Profit.ro, Luminița Gabriela Tudosie, liderul Sindicatului Vocea Noastră din Alpha Bank.

Legea 367 a dialogului social prevede un termen de 3 zile după eșuarea negocierilor în care banca poate să răspundă sau să vină cu contraofertă, apoi reprezentanții angajaților trebuie să se adreseze Inspectoratului Teritorial de Muncă și, după depunere, procedura conflictului colectiv de muncă e declanșată. La jumătatea săptămânii viitoare este de așteptat să se oficializeze situația.

Parlamentul a adoptat plafonarea dobânzilor la creditele acordate de IFN. Noi limitări la recuperarea de creanțe CITEȘTE ȘI Parlamentul a adoptat plafonarea dobânzilor la creditele acordate de IFN. Noi limitări la recuperarea de creanțe

În negocierile sindicatului Alpha Bank cu conducerea băncii, nu au putut fi agreate încă agreate nici nivelul majorărilor salariale, nici salariul minim brut, nici pachetele compensatorii pentru angajații care ar urma să părăsească banca. Sindicatele doresc să fie plătite 12 salarii compensatorii, așa cum au prevăzut spre exemplu angajații din BRD, BCR, Raiffeisen și CEC, față de oferta de doar 6 salarii a conducerii Alpha.

Un contract colectiv încheiat de acum pe termen de doi ani va trebui să fie respectat după preluare și de UniCredit, care are agreat cu proprii angajați doar 6 salarii compensatorii în caz de disponibilizare, spune sindicatul. Vocea Noastră din Alpha Bank va coexista cu sindicatul din UniCredit, după fuziune, în piață mai existând reprezentare prin mai multe sindicate și la BCR, spre exemplu.

„Primul sindicat constituit în Alpha Bank anul trecut s-a afiliat la Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci – FSAB și se află acum în negocieri pentru contractul colectiv de muncă. Au început în ianuarie, dar nu au putut ajunge la o înțelegere. Declanșarea unui conflict colectiv de muncă este mereu posibilă, dar mai sunt pași înainte de aceasta când negocierile eșuează”, a declarat, pentru Profit.ro, Paraschiv Constantin, președintele FSAB.

Liderul federației sindicale din asigurări și bănci spune că Alpha Bank nu a avut până acum sindicat, la fel cum nu au nici multe alte bănci, pentru că „patronatul nu prea încurajează afilierea sindicală în acest domeniu”. Sindicate mai importante, înființate în urmă cu mulți ani, și afiliate FSAB, au doar BRD, BCR, Raiffeisen și UniCredit. „Angajații din bănci au, totuși, și ei nevoie de protecție. În fuziuni și achiziții ajung, din păcate, să plătească ei prețul nedorit al reducerii costurilor și eliminării suprapunerilor”, spune Paraschiv, menționând că un contract colectiv de muncă semnat într-o bancă va trebui să fie respectat, pentru angajații acesteia, și de o altă instituție care ar urma să o achiziționeze, cât timp e valabil.

Preluarea Alpha Bank de către UniCredit, anunțată în luna octombrie a anului trecut, va implica, în mod normal, și eliminarea redundanțelor dintre cele două instituții, în cadrul fuziunii. Angajații obligați să plece din posturi pentru care există suprapuneri sau din unități bancare desființate primesc, de regulă, pachete compensatorii cu mai multe salarii, în funcție de vechime. Pachete de acest fel oferă, și UniCredit, și o va face inclusiv pentru proprii angajați care ar urma să părăsească banca, însă angajații Alpha Bank doresc să se protejeze în avans, cu un contract colectiv încheiat pe doi ani, pentru a putea primi 12 salarii compensatorii nu doar 6. 

Spre deosebire de Alpha Bank, UniCredit este membră și în Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), alături de BCR, BRD, ING Bank și Raiffeisen Bank, care negociază în fiecare an cu Federația Sindicatelor din Bănci și Asigurări un contract colectiv de muncă pe ramură. Acesta are, însă, prevederi minimale pentru băncile semnatare, care pot decide individual condiții mai bune pentru proprii angajați. Liderul FSAB, Paraschiv Constantin, spune că legislația ar da posibilitatea ca acest contract colectiv să se aplice și la nivel sectorial, tuturor băncilor din sistem, deoarece se îndeplinește condiția de reprezentativitate. „Avem negocieri pentru aplicare la nivel sectorial. Nu suntem mulțumiți de dialog”, spune Paraschiv.

Profitul UniCredit în România a crescut la un nivel record CITEȘTE ȘI Profitul UniCredit în România a crescut la un nivel record

În momentul de față sindicatele și patronatele CPBR, care includ UniCredit, poartă negocieri pentru reînnoirea contractului colectiv, cu așteptări de finalizare până la finele lunii aprilie. În paralel, însă, sindicatul din Alpha Bank și-a negociat separat primul contract colectiv în banca proprie, cu conducerea instituției, chiar dacă aceasta va fi preluată de UniCredit cândva în cursul anului.

Liderul FSAB, Paraschiv Constantin, este nemulțumit de felul în care s-au făcut disponibilizările în sistemul bancar în ultimii ani, fără consultarea sindicatelor, chiar dacă le înțelege necesitatea în multe cazuri, în condițiile reorganizării activității bancare, care devine tot mai digitalizată: „Conducerile băncilor nu ne informează niciodată ce urmează. Cheamă separat angajații și le oferă salarii compensatorii dacă acceptă să își dea de bunăvoie demisia. Iar reducerile de personal au fost masive. De la 80.000 de salariați câți erau în bănci în 2019-2020, au mai rămas circa 60.000”

Alpha Bank a fost relativ ocolită de reducerile masive de personal în ultimii ani. Dacă în 2019 avea 2.027 angajați, numărul acestora nu a scăzut decât cu câteva zeci în următorii doi ani de pandemie, pentru a crește apoi la 2062 în anul 2022 și apoi din nou până la 2.071 la finele anului trecut. Jumătate dintre aceștia au o vechime de peste 5 ani în bancă. Cel mai bine reprezentat sector de vârstă este 26-40 de ani, cu aproape 900 persoane, însă tot atâția intră în sectoarele mai vârstnice, cu peste 600 angajați între 41 și 50 de ani și circa 300 ce depășesc 51 de ani.

La Unicredit, numprul de angajați din România ajunsese la finele anului trecut la 3,296, în scădere de la 3.371 în anul anterior.

Anii pandemiei nu au dus nici la reducerea numărului de unități bancare la Alpha Bank, chiar dacă instituția și-a digitalizat din servicii și a dotat agențiile cu aparate multifuncționale. De la 130 de unități în 2019, a crescut chiar la 131 în 2020 și apoi la 133 în 2021 și 2022.

O rețea teritorială care nu are multe șanse să rămână intactă după fuziunea cu UniCredit, bancă prezentă la rândul ei cu agenții în zone în care va trebui să fie eliminate suprapuneri pentru eficiență și reducere de costuri.

În luna octombrie a anului trecut, după ce UniCredit a anunțat acordul cu grupul elen Alpha și achiziția Alpha Bank România, tranzacție ce ar urca noua entitate pe locul 3 după active pe piața românească, președintele grupului italian, Andrea Orcel, estima că cea mai mare parte a profiturilor adiționale de 100 milioane de euro după acordul dintre UniCredit și Alpha Bank urmează să vină din România. „Alpha Bank România și-a finalizat restructurarea și va aduce cea mai mare parte a profiturilor suplimentare pe care UniCredit le va obține după fuziune. Cele 100 de milioane de euro reprezintă veniturile suplimentare de la Alpha care vor veni la UniCredit, peste care se adaugă sinergiile”, explica Orcel, într-o conferință online cu analiștii bancari.

UniCredit a agreat să plătească 300 de milioane de euro cash pentru afacerea din România (sub fondurile proprii), dar va oferi Alpha Bank și 9,9% din cota băncii din România după încheierea fuziunii. Orcel estima că tranzacția s-ar putea încheia în 2024, arătând că mai sunt multe de discutat, astfel că prețul final s-ar putea modifica.

Depozitele la bănci ale firmelor și populației au crescut CITEȘTE ȘI Depozitele la bănci ale firmelor și populației au crescut

„Dacă ești conservator în estimări, te uiți la a doua parte a lui 2024 pentru aprobări și execuție. Dacă putem să o facem mai devreme, o facem mai devreme. Dar avem mult de lucru și trebuie să clarificăm multe lucruri. Am lucrat îndeaproape, dar nu am intrat în toate detaliile, pentru că am dorit să păstrăm confidențialitatea”, arăta Orcel anul trecut.

În ianuarie, Alpha Bank Romania a finalizat preluarea Orange Money România, respectiv a activităților de retail și care cuprind portofoliul de clienți, activele digitale de top (aplicația mobilă), portofoliul de carduri de credit și angajații.

Banca a reușit să încheie 2023 cu un profitul net de 38 milioane de euro, în creștere cu 15% față de cele 33 milioane de euro raportate în 2022, când marca un avans de 43%. Activele totale ale băncii au depășit 4,7 miliarde euro, plus 11%, față de anul 2022.

La finalul anului trecut, portofoliul de credite al Alpha Bank Romania a ajuns la 3.2  miliarde de euro expunere netă, în creștere cu 9%, în timp ce depozitele clienților au depășit 3,5 miliarde de euro, la mai mult cu aproximativ 18% față de anul anterior. Pe segmentul Corporate Banking, portofoliul de credite a urcat cu 22%.

În cazul UniCredit, 2023 a fost încjeiat cu un profit net record de 296 de milioane de euro în România (circa 1,47 miliarde de lei), în creștere cu 44% față de rezultatul din 2022, pe fondul creșterii veniturilor din dobânzi și comisioane și al scăderii provizioanelor de credit.

Veniturile nete din dobânzi au crescut urcat cu 24%, la 432 de milioane de euro, iar veniturile din comisioane  cu 12%, la 155 de milioane de euro. Veniturile din tranzacționare au crescut cu 40%, la 44 de milioane de euro, arată datele pe România publicate de grup la Milano.

În total, veniturile au crescut cu 22%, la 632 de milioane de euro, în timp ce costurile operaționale au crescut cu sub 7%, la 212 milioane de euro. Costurile cu forța de muncă au avansat cu aproape 8%, la 115 milioane de euro. Costurile cu provizioanele pentru riscul de credit s-au redus în schimb cu 20%, la 45 de milioane de euro.

Rezultatul operațional a crescut cu aproape 42%, la 375 de milioane de euro. Raportul cost/venit s-a îmbunătățit de la 38 de cenți cheltuiți la fiecare euro venit la sub 34 de cenți/euro. Randamentul capitalurilor s-a îmbunătățit cu 7 puncte procentuale, la peste 28%.

Volumele de credite acordate de UniCredit în România au crescut cu 10%, la 8,1 miliarde de euro, în timp ce depozitele de la clientelă au crescut cu 12%, la 10,2 miliarde de euro.

UPDATE 28 martie: Alpha Bank a transmis mai multe precizări privind situația negocierilor pentru încheierea primului contract colectiv de muncă, arătând că, în aprecierea conducerii, perioada de negociere se încheie formal abia vineri, 28 martie, deși sindicatul a considerat că negocierile pot fi considerate eșuate de ieri, astfel că poate urma pașii legali pentru declanșarea conflictului de muncă.

Precizările integrale făcute de bancă:
„Ca urmare a textului apărut în publicația profit.ro* privind posibilitatea declanșării unui conflict de muncă în cadrul Alpha Bank, vă rugăm să aveți în vedere următoarele precizări care exprimă poziția echipei de conducere a băncii, participantă la negocieri.

1. Echipa de conducere a Alpha Bank a primit cu toată încrederea și deschiderea noul partener de dialog, Sindicatul Vocea Noastră, fapt exprimat în mod direct și repetat în întâlnirile avute.
2. Procentele de creștere oferite la acest moment sunt, în opinia bancii, în linie cu nivelele practicate în piața bancară, astfel că escaladarea dialogului către o situație de conflict nu este justificată de condițiile ofertei, cu atât mai mult cu cât, în mod formal, suntem încă în perioada de negociere.
3. A fost agreat un termen de încheiere a negocierilor pe data de 15 martie, față de care reprezentanții Sindicatului au cerut o prelungire de două săptămâni, acceptată de bancă cu bună credință. Formal, deci, perioada de negociere se încheie pe data de 29 martie, aceasta putând fi modificată dacă părțile convin.
4. Deschiderea și cooperarea din partea managementului Alpha Bank s-a manifestat chiar și înainte de înființarea Sindicatului. Banca a luat în ultimii doi ani măsuri de ajustare a salariilor și beneficiilor în marja superioară a modificărilor practicate în piața bancară.
5. Ne dorim să continuăm negocierile pentru a putea închide diferențele de poziție și, prin urmare, nu înțelegem blocarea acestora înainte de termen și nici strategia de a exercita presiuni.”

 

viewscnt
Afla mai multe despre
alpha bank
sindicat
vocea noastra
fsab
fuziune unicredit alpha bank
contract colectiv de munca