Chirițoiu: Avizul pe capitalizarea CEC ar trebui să vină până la finele lunii. Tranzacția Eximbank-Banca Românească e în analiză avansată, să vedem însă dacă statul își mai păstrează intenția!

Chirițoiu: Avizul pe capitalizarea CEC ar trebui să vină până la finele lunii. Tranzacția Eximbank-Banca Românească e în analiză avansată, să vedem însă dacă statul își mai păstrează intenția!
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 12 oct 2019

Comisia Europeană ar trebui să emită un aviz privind capitalizarea CEC Bank cu 1 miliard de lei de către statul român până la finele lunii, spune Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Totodată, tranzacția de achiziție a Băncii Românești de către banca de stat Eximbank este în analiză avansată la Concurență și BNR, însă rămâne de văzut dacă statul mai păstrează contractul semnat cu grecii, după schimbarea actualului guvern, arată Chirițoiu.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

“Mă aștept ca până la finele lunii să primim aprobarea Comisiei Europene pentru a face creșterea de capital la CEC”, spune Chirițoiu. “E o bancă medie, nu vedem risc de afectare a concurenței”.

Guvernul PSD/ALDE a bugetat o creștere a capitalului CEC Bank cu 940 de milioane de lei în acest an - o majorare de două-treimi a capitalului.

Pentru că CEC este în proprietatea statului, este nevoie de aprobarea directă a Comisiei Europene pentru creșterea capitalului, astfel încât să fie respectate regulile privind ajutorul de stat.

Chirițoiu amintește că este a treia încercare în 10 ani de creștere a capitalului CEC Bank – cele din 2009 și 2016 au eșuat -, și că ideea a fost susținută de mare parte din spectrul politic.

În pericol ar putea fi, însă, tranzacția de achiziție a Băncii Românești de către Eximbank de la National Bank of Greece, după ce guvernul PSD a picat la moțiunea de cenzură.

EXCLUSIV Teodorovici: Vom exonera de la plată, prin OUG, clienții băncilor pentru locuințe care ar trebui să returneze, după decizia ÎCCJ, primele de stat plătite nelegal. Vizați - sute de mii de clienți CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teodorovici: Vom exonera de la plată, prin OUG, clienții băncilor pentru locuințe care ar trebui să returneze, după decizia ÎCCJ, primele de stat plătite nelegal. Vizați - sute de mii de clienți

„Tranzacția Eximbank este în analiză avansată. Și noi, și BNR am cerut completări, analize suplimentare. Între timp, vedem dacă statul își păstrează intenția. Din partea opoziției actuale au ieșit public să conteste oportunitatea acestei măsuri”, spune Chirițoiu.

Consiliul a cerut detalii despre sursele de finanțare, pe partea de ajutor de stat, în timp ce Banca Națională a cerut clarificări Exibank privind planul de afaceri, precizează Chirițoiu.

NBG a mai încercat să vândă Banca Românească către OTP Bank, însă tranzacția a fost refuzată de către BNR, o premieră în perioada de după criză.

Oferta Eximbank a fost surprinzătoare, în condițiile în care banca de stat se ocupă, în principal, cu finanțarea companiilor exportatoare și nu are operațiuni cu persoanele fizice, iar Banca Românească este una aproape exclusiv de retail.

Tranzacția a fost criticată în special de PNL, care a acuzat creșterea influenței statului în sistemul bancar, care ar ajunge la o cotă de piață de peste 10%.

Guvernul a modificat, în septembrie, statul Eximbank, care ar urma să devină bancă universală.

viewscnt
Afla mai multe despre
bogdan chiritoiu
consiliul concurentei
cec bank
eximbank
banca romaneasca