EximBank va furniza servicii și populației, în contextul achiziției Banca Românească - decizie Guvern

EximBank va furniza servicii și populației, în contextul achiziției Banca Românească - decizie Guvern
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 19 sep 2019

EximBank, bancă de stat care în prezent nu are legătură cu afacerile de retail, va deveni o bancă universală, urmând să asigure servicii și pentru populație, prevede un proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerului Finanțelor și adoptat astăzi de Guvern. Măsura vine în contextul în care Eximbank a anunțat, în iunie, că a semnat cu National Bank of Greece (NBG) contractul pentru Banca Românească, preluând astfel subsidiara bancară a NGB din România. Preluarea și continuarea activității Banca Românească, o bancă universală, necesita extinderea activităților EximBank.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Ordonanța prevede

  • Modificarea cadrului legal privind activitățile posibil a fi desfășurate de EximBank, respectiv adăugarea activităților desfășurate în nume și cont propriu destinate persoanelor fizice, în limita autorizației acordate de către BNR.
  • Modificarea structurii de conducere a Eximbank - va fi condusă de un consiliu de administrație numit de adunarea generala a acționarilor, format din 7 membri din care 4 administratori neexecutivi și 3 administratori executivi, respectiv președintele executiv și doi vicepreședinți executivi ai băncii. Președintele consiliului de administrație va fi desemnat de către adunarea generală ordinară a acționarilor dintre membrii neexecutivi independenți.
  • Modificările legislației bancare impun ca structura conducerii EximBank sa fie modificata pentru a asigura conformitatea cu reglementările in vigoare, unde se stipulează faptul ca președintele executiv al băncii nu poate deține poziția de președinte al consiliului de administrație.
  • Completarea cadrului legal privind sursele de alimentare a fondurilor constituite la dispoziția EximBank prevăzute la art.10 din Legea 96/2000, respectiv a art.11 alin.(1) din Legea nr. 96/2000 privind organizarea și funcționarea Băncii de Export-Import a României EXIMBANK-S.A., republicată, în sensul că Eximbank S.A. poate finanța fondurile prevăzute la art. 10.

Ca urmare a preluării Băncii Românești, cota de piață a EximBank va crește la aproximativ 3%, ceea ce va conduce la o situare a băncii în top 10 instituții financiar-bancare din România.

Detalii despre preluarea Banca Românească de către EximBank puteți găsi aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
eximbank
ministerul finanțelor
banca românească