Fitch îmbunătățește perspectiva Libra Internet Bank, în contextul rezilienței “peste așteptări” din pandemie

Fitch îmbunătățește perspectiva Libra Internet Bank, în contextul rezilienței “peste așteptări” din pandemie
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 24 mai 2022

Fitch Ratings a îmbunătățit de la negativă la stabilă perspectiva de rating pentru Libra Internet Bank, citând reziliența peste așteptări a băncii la riscurile generate de pandemie și un potențial ridicat de a absorbi eventualele șocuri în contextul războiului din Ucraina.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Totodată, agenția de evaluare financiară a confirmat calificativul pentru datoriile pe termen lung acordat Libra Internet Bank la 'BB-' și ratingul de viabilitate (VR) la 'bb-'.

Revizuirea perspectivei de la negativă la stabilă “reflectă rezistența mai mare decât ne așteptam a performanței Libra la riscurile legate de pandemie și opinia noastră că ratingurile sale au suficient spațiu de manevră pentru a absorbi potențialele presiuni asupra profilului de credit date de efectele de contagiune ale războiului din Ucraina”, potrivit Fitch.

Creditarea a rămas la o dinamică anuală ridicată în aprilie. Populația alege tot mai mult să țină banii în valută CITEȘTE ȘI Creditarea a rămas la o dinamică anuală ridicată în aprilie. Populația alege tot mai mult să țină banii în valută

Agenția notează că ratingurile Libra reflectă dimensiunea mică a băncii și franciza sa de nișă în România, profitabilitatea și calitatea activelor “rezonabile”, precum și capitalizarea adecvată și o bună finanțare și lichidități. De asemenea, calificativele acordate iau în considerare “expunerea semnificativă la construcții și imobiliare în portofoliul de credite al băncii, expansiunea rapidă a creditării și un model de afaceri care nu a fost testat pe deplin într-o perioadă de recesiune”.

Potrivit Fitch, calificativul pentru datoriile pe termen lung al Libra este sensibil la eventualele modificări negative ale ratingului de viabilitate. Agenția precizează că acesta ar putea fi revizuit în scădere ca urmare a unei deteriorări mai mari decât se preconiza a calității activelor Libra și/sau a unei slăbiciuni prelungite a capitalizării - în special, dacă rata CET1 a băncii scade sub 14%.

Pe de altă parte, o îmbunătățire a calificativului VR și, implicit, a ratingului pentru datoriile pe termen lung, “ar necesita o îmbunătățire a profilului de afaceri al Libra, predominant prin consolidarea materială a francizei băncii și reducerea concentrărilor, menținând în același timp un profil financiar solid”.

Fondată în 1996, Libra Internet Bank face parte din grupul american de investiții New Century Holdings (NCH), unul dintre cei mai importanți investitori din Europa Centrală și de Est.

În 2021, banca a acordat credite noi în valoare de aproximativ 4 miliarde de lei și a ajuns la active totale de 9,6 miliarde de lei, în creștere cu 31% față de anul precedent.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
libra internet bank
fitch ratings
perspectiva rating libra bank
pandemie
razboi ucraina