GRAFICE Producția de credite ipotecare își revine accelerat. Firmele se îndreaptă de la împrumuturile în euro către cele în lei

GRAFICE Producția de credite ipotecare își revine accelerat. Firmele se îndreaptă de la împrumuturile în euro către cele în lei
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 25 mar 2024

Băncile au o cerere în creștere pentru creditele în lei. Populația a luat mai multe împrumuturi noi în monedă națională în ultimul an decât în precedentul. Cea mai importantă revigorare este pentru creditul ipotecar, care are o creștere de peste un sfert în termeni reali. Totodată, firmele își reduc interesul pentru împrumuturile în euro, care au fost vedeta anului anterior, și încep să revină la lei, unde dobânzile au mai scăzut față de vârfurile atinse în 2022 și la începutul anului trecut, relevă analiza Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Creditarea în lei dă semne clare de revenire, mai ales în ultimele luni. Producția de împrumuturi noi a trecut pe o dinamică reală pozitivă, după un recul puternic pe parcursul anului trecut. Evoluția vine pe fondul stabilizării dobânzilor și a așteptărilor că acestea se vor reduce din acest an.

VIDEO Fost comisar-șef al Gărzii de Mediu reclamă poluarea extremă a aerului din București CITEȘTE ȘI VIDEO Fost comisar-șef al Gărzii de Mediu reclamă poluarea extremă a aerului din București

Volumul de credite noi în lei acordate de bănci în ultimele 12 luni încheiate în ianuarie, comparativ cu precedentele 12 luni încheiate în ianuarie 2023, a crescut cu 19%, atingând 106,7 miliarde de lei.

În medie, băncile au acordat împrumuturi de 8,9 miliarde de lei în fiecare lună din ultimele 12 luni, o creștere de aproape o cincime față de precedentele 12 luni. Ajustând însă cu inflația medie de aproape 10%, creșterea reală a mediei lunare este de circa 8,6%.

ING lansează un avertisment către clienții din România CITEȘTE ȘI ING lansează un avertisment către clienții din România

Ianuarie este a doua lună consecutivă în care creditul nou în lei înregistrează o dinamică reală pozitivă, venind de la scăderi care au început în august 2022 și au atins și 23%.

Datele sunt agregate și includ refinanțările sau alte operațiuni (cum ar fi conversiile) făcute de bănci, considerate ca noi împrumuturi. Suma totală acordată de bănci este, în realitate, mai mică, dar calculul este util pentru a vedea ce când de bine merge activitatea de creditare în timp.

Eldrive se împrumută din nou și pentru România, pregătind peste 4.300 stații de încărcare a mașinilor electrice CITEȘTE ȘI Eldrive se împrumută din nou și pentru România, pregătind peste 4.300 stații de încărcare a mașinilor electrice

Volumul de credite noi în lei acordate de bănci pentru locuințe în ultimele 12 luni a crescut cu 39% față de precedentele 12 luni, în termeni nominali, la 32,9 miliarde de lei, de la 23,7 miliarde de lei. Băncile au acordat în medie împrumuturi ipotecare noi în lei de circa 2,7 miliarde de lei în ultimele 12 luni, o creștere nominală de aproape 39% sau de peste 26% ajustat cu inflația.

Suma împrumuturilor noi de consum în lei din ultimele 12 luni a crescut cu 18%, la circa 29,7 miliarde de lei. Băncile au acordat, în medie, împrumuturi de consum de 2,5 miliarde de lei în ultimul an, cu 18% mai mult decât în precedentul – sau cu 7% dacă ajustăm cu inflația.

În ansamblu, creditul în lei acordat populației a crescut cu 27% în ultimele 12 luni, la 64,1 miliarde de lei. Băncile au acordat populație, pe medie mobilă în ultimele 12 luni, credite de 5,3 miliarde de lei în fiecare lună, un avans nominal de circa 27% sau de 15% dacă ajustăm cu inflația.

Poliția: Spoofing - O nouă metodă de fraudă care-i vizează pe clienții băncilor CITEȘTE ȘI Poliția: Spoofing - O nouă metodă de fraudă care-i vizează pe clienții băncilor

Volumul de împrumuturi noi în lei acordate firmelor în ultimele 12 luni a crescut cu 10% față de precedentele 12 luni, la 42,6 miliarde de lei. Creditul în lei pentru firme își revine după o perioadă foarte slabă începută în toamna anului trecut. În medie, firmele au luat credite noi în lei de la bănci de 3,5 miliarde de lei în ultimele 12 luni, cu 10% mai mult în termeni nominali, ceea ce corespunde unei scădere ușoare în termeni reali – venind însă de la dinamici negative reale de -28%.

Revenirea producției de credite în monedă națională vine pe fondul unui recul al creditării în valută.

Volumul creditului nou în euro acordat firmelor nefinanciare în ultimele 12 luni a scăzut cu 15% față de precedentele 12, la 6,2 miliarde de euro. Ca medie mobilă, volumul lunar de împrumuturi a scăzut cu circa 11% la 515 milioane de lei – dacă ajustăm cu inflația, scăderea e de aproape 19%.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Sever Mureșan a dat în judecată First Bank România și cere să devină acționar majoritar al băncii tocmai cumpărate de Intesa. BNR a fost anunțată CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ Sever Mureșan a dat în judecată First Bank România și cere să devină acționar majoritar al băncii tocmai cumpărate de Intesa. BNR a fost anunțată

Reorientarea firmelor către împrumuturile în lei este, cel puțin în parte, determinată de ieftinirea acestora în ultimul an, în timp ce dobânzile la euro au crescut, pe fondul înăspririi politicii monetare de către BCE – deși rămân în continuare mai ieftine decât creditele în monedă națională. Pe de altă parte, piața anticipează o scădere mai accelerată a dobânzilor la lei din această primăvară, când este așteptată prima reducere a dobânzii cheie de către BNR din actualul ciclu de politică monetară.

Creditul în dolari continuă să aibă o dinamică anuală pozitivă, cu o creștere a volumului acordat de circa 23% în ultimele 12 luni, la 867 de milioane de dolari.

Statul grec este aproape de finalizarea vânzării participațiilor deținute la principalele bănci CITEȘTE ȘI Statul grec este aproape de finalizarea vânzării participațiilor deținute la principalele bănci

Pe de altă parte, în ultimele trei luni se observă o încetinire vizibilă – de altfel, datele din ultimul an a fost umflat de volumele mari din punct de vedere istoric de împrumuturi acordate între februarie și iunie anul trecut, când s-a ajuns la 150-200 de milioane de lei/lună.

Ca medie lunară, băncile au acordat împrumuturi de 72 de milioane de lei în ultimele 12 luni, cu 28% peste precedentele 12, dar în încetinire vizibilă în ultimele trei luni la 38 de milioane de dolari.

GRAFICE Proprietarul din Austria al BCR avertizează: Leul este supraevaluat cu 6%! Cea mai importantă apreciere în termeni reali a leului din ultimii 17 ani CITEȘTE ȘI GRAFICE Proprietarul din Austria al BCR avertizează: Leul este supraevaluat cu 6%! Cea mai importantă apreciere în termeni reali a leului din ultimii 17 ani

Dinamica medie lunară anuală reală este de 17% în ianuarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
credite noi
credite ipotecare
credite de consum
credite firme