BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează

BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mar 2024

Acordarea de împrumuturi bancare companiilor și gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), adăugându-se dovezilor în creștere că majorarea dobânzilor frânează creditarea și creșterea economică, transmit DPA și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Împrumuturile acordate gospodăriilor au crescut cu doar 0,3% în februarie, după o expansiune similară luna precedentă, în timp ce creditarea companiilor din zona euro a accelerat ușor, la 0,4%, de la 0,2% în ianuarie, scrie Agerpres.

FOTO O asociere de constructori români și turci câștigă viaductele Autostrăzii Transilvania CITEȘTE ȘI FOTO O asociere de constructori români și turci câștigă viaductele Autostrăzii Transilvania

Veștile bune vin de pe segmentul banilor care circulă în economia zonei euro. Creșterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activității economice, s-a situat la 0,4% în februarie, după un avans de 0,1% luna precedentă. Este a treia lună de creștere consecutivă și cel mai rapid ritm din iunie 2023.

Pentru BCE, datele arată că actualul ritm al creditării și al investițiilor rămâne redus, a apreciat economistul ING Bert Colijn.

Mulți oficiali BCE și-au exprimat sprijinul pentru o primă reducere a costurilor de împrumut, de la actualul nivel ridicat record, cel mai probabil în iunie, dezbaterea concentrându-se acum la cât de multe scăderi ale dobânzii vor urma.

De asemenea, economistul Jack Allen-Reynolds de la Capital Economics a estimat că reducerile de dobânzi din semestrul doi al anului ar trebui să ducă la creșterea creditării. Totuși, a explicat Allen-Reynolds, reducerea costurilor de împrumut va duce doar la o redresare graduală a împrumuturilor către companiile și gospodăriile din zona euro.

La finalul anului trecut, zona euro a evitat recesiunea, iar economiștii se așteaptă la un avans de doar 0,1% în primul trimestru, iar pe ansamblul anului la o creștere de 0,5%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
credit