Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să mențină dobânda de referință la 2%.
Luna trecută, BCE a decis o nouă reducere a dobânzii de referință cu 25 puncte de bază, așa cum se așteptau piețele, și a lăsat toate opțiunile deschise pentru următoarele reuniuni.
Gardienii euro au redus costul creditului de opt ori, începând din luna iunie 2024, încercând să sprijine economia zonei euro care se confrunta cu probleme înainte ca politicile economice și comerciale haotice ale SUA să îi dea noi lovituri.

În condițiile în care inflația este în prezent în linie cu ținta sa de 2%, BCE a modificat luna trecută accentul în mesajul său cu privire la direcția viitoare, în special având în vedere că la 2%, dobânda de referință este în prezent în zona 'neutră' unde nici nu stimulează dar nici nu frânează creșterea.
Banca Centrală a celor 20 de țări care au aderat la moneda unică a oferit puține indicii în comunicatul de presă, reluând expresia că toate deciziile vor urma o 'abordare bazată pe date și de la o ședință la alta'.
Președinta BCE, Christine Lagarde, a declarat că economia zonei euro a avut o evoluție mai bună decât se estima în primul trimestru, pe fondul creșterii consumului, investițiilor și veniturilor reale, dar și datorită exporturilor accelerate înaintea posibilelor creșteri tarifare.
Totuși, Lagarde a avertizat că ”riscurile la adresa creșterii sunt înclinate în jos”, iar escaladarea tensiunilor comerciale ar putea afecta exporturile, consumul și încrederea mediului de afaceri. Pe de altă parte, un acord rapid cu SUA și investițiile europene în apărare și infrastructură ar putea impulsiona creșterea economică mai mult decât se anticipa anterior.
Lagarde a mai spus că întărirea monedei euro — care a crescut de la 1,026 dolari pe unitate la începutul anului la 1,175 dolari joi după-amiază — ar putea contribui la scăderea inflației, făcând importurile mai ieftine. Cu toate acestea, fragmentarea lanțurilor de aprovizionare, cheltuielile publice ridicate și fenomenele climatice extreme pot alimenta presiuni inflaționiste.

”Este o perioadă de așteptare și prudență”, a subliniat Lagarde.
Analiștii consideră că BCE ar putea opera încă o reducere a dobânzii în acest an — posibil în septembrie — dacă până la 1 august nu se ajunge la un acord care să evite introducerea unor tarife de 30% de către SUA. Pe termen mediu, însă, BCE nu exclude nici varianta inversă: reluarea creșterii dobânzilor, dacă economia se dovedește rezilientă și inflația repornește sub presiunea stimulentelor fiscale.
”Piețele ar putea trece rapid de la așteptarea ultimei reduceri la anticiparea unei prime majorări,” a spus Mark Wall, economist-șef pentru Europa la Deutsche Bank.