Primul raport - România a atras peste 2 miliarde euro din douã emisiuni de obligațiuni verzi

Financiar   
Primul raport - România a atras peste 2 miliarde euro din douã emisiuni de obligațiuni verzi

România a finalizat cu succes prima etapã de finanțare sustenabilã, obținând 10,85 miliarde de lei (echivalentul a 2,18 miliarde euro) din douã emisiuni de obligațiuni verzi – un pas important spre atragerea de capital pentru proiecte cu impact pozitiv asupra mediului. Ministerul Finanțelor a publicat astãzi raportul oficial de alocare a fondurilor, primul de acest tip publicat pânã în prezent, care detaliazã utilizarea sumelor obținute.

Din totalul sumei atrase, 9,85 miliarde lei (1,98 miliarde euro) au fost atrași în februarie 2024, prin prima emisiune de euroobligațiuni verzi a României, iar 1 miliard lei (201 milioane euro) provin din emisiunea Samurai Green lansatã în octombrie anul trecut pe piața japonezã.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Nicușor Dan, alături de parteneră și cei doi copii - primit, la Salzburg, de președintele Austriei CITEȘTE ȘI VIDEO Nicușor Dan, alături de parteneră și cei doi copii - primit, la Salzburg, de președintele Austriei

Prin aceastã operațiune, România își aliniazã strategia de finanțare cu angajamentul internațional privind combaterea schimbãrile climatice și promovarea dezvoltãrii durabile, în conformitate cu Acordul de la Paris și cu prevederile ONU privind Dezvoltarea Durabilã. Fondurile obținute au fost integral alocate cãtre proiecte eligibile de protecție a mediului, în domenii precum transportul nepoluant, gestionarea durabilã a apei, adaptarea la schimbãrile climatice, protejarea resurselor naturale și reducerea poluãrii.

"Emisiunile de obligațiuni verzi și angajamentul continuu al Guvernului privind realizarea de proiecte care sã rãspundã provocãrilor climatice demonstreazã potențialul României de a fi un actor important în domeniul finanțelor sustenabile la nivel regional, european și internațional.

Prin aceste emisiuni, Ministerul Finanțelor îndeplinește, pe lângã obiectivul de diversificare a bazei de investitori, un obiectiv important în managementul datoriei publice și finanțarea tranziției cãtre o economie cu emisii scãzute.  Astfel, reușim sã ne atingem obiectivele de dezvoltare durabilã asumate prin semnarea Acordului de la Paris,  respectiv  sprijinirea proiectelor cu impact pozitiv pentru îmbunãtãțirea calitãții vieții tuturor", a declarat ministrul Alexandru Nazare.

Fraudă cu coduri QR la plata parcării în București și Constanța. Se cere suspendarea sistemului CITEȘTE ȘI Fraudă cu coduri QR la plata parcării în București și Constanța. Se cere suspendarea sistemului

Sumele nete din cele douã emisiuni s-au ridicat la 10,85 miliarde RON (aproximativ 2,18 miliarde euro). Din aceste fonduri, 41,5% au fost folosite pentru a finanța proiecte din perioada 2021-2023, iar restul de 58,5%, pentru proiecte din 2024. Suma a fost alocatã pentru investiții în domenii precum transport durabil, apã, schimbãri climatice, resurse naturale și prevenirea poluãrii.

Domeniile strategice în care au fost investite sumele 

·        Gestiunea durabilã a apei și apelor uzate – 4,6 miliarde RON
·        Transport nepoluant – 1,87 miliarde RON
·        Adaptarea la schimbãrile climatice – 2,04 miliarde RON
·        Protecția resurselor naturale și utilizarea sustenabilã a terenurilor – 2,33 miliarde RON
·        Prevenirea și controlul poluãrii – 52 mii RON

Un comitet interministerial a aprobat recent raportul final de alocare, iar evaluatorul extern, Standard & Poor's, a confirmat cã toate cheltuielile sunt în concordanțã cu angajamentele asumate. Evaluatorul extern apreciazã cã Raportul îndeplinește cerințele privind raportarea alocãrilor prevãzute în Principiile Obligațiunilor Verzi și angajamentele ferme din cadrul obligațiunilor verzi referitoare la raportarea alocãrilor, iar alocãrile pentru proiecte de mediu sunt în concordanțã cu angajamentele emitentului asumate anterior realizãrii emisiunilor de obligațiuni verzi.

Obligațiunile verzi ale României au generat interes pe piețele internaționale. Emisiunea în euro a fost suprasubscrisã de peste patru ori (cererea investitorilor a depãșit de peste 4 ori suma pe care România dorea sã o împrumute), ceea ce aratã încrederea în instrumentele sustenabile de finanțare a României. Performanța de piațã a fost recunoscutã prin douã distincții importante: premiul "Top Deal" oferit de CMD Portal pentru cea mai mare emisiune verde realizatã de un stat din Europa Centralã și de Est și premiul "Cross-border Yen Bond of the Year", acordat de DealWatch pentru emisiunea Samurai lansatã pe piața japonezã.

Meta, care deține Facebook și Instagram, va interzice publicitatea politică în UE din cauza regulilor \ CITEȘTE ȘI Meta, care deține Facebook și Instagram, va interzice publicitatea politică în UE din cauza regulilor "impracticabile" ale Bruxellesului

Emisiunile de obligațiuni verzi fac parte din strategia de finanțare a Ministerului Finanțelor și sunt dedicate finanțãrii unor sectoare prioritare din domeniul protejãrii mediului înconjurãtor și combaterii schimbãrilor climatice, contribuind la diversificarea bazei de investitori.

Urmãtoarea etapã constã în elaborarea Raportului de impact, care va oferi detalii despre efectele de mediu și sociale generate de proiectele finanțate. Acesta va crea baza pentru posibile noi emisiuni de obligațiuni verzi, în funcție de proiectele eligibile ce vor fi identificate în perioada urmãtoare.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
romania