Ministerul Finanțelor a emis din nou datorie pe termen scurt pe piața internă, adunând 868 de milioane de lei de la bănci. Finanțele au preferat să emită exclusiv datorie pe termen scurt în ultimele două săptămâni, în condițiile randamentelor crescute.
Certificatele de trezorerie scadente în aprilie 2026 au atras oferte de 960 de milioane de lei, la un prospect de 500 de milioane de lei. Randamentul mediu la care au fost vândute titlurile este de 8,34% pe an, în creștere față de titlurile pe 8 luni emise săptămâna trecută, la 8,21%.
Amintim că la finele lunii aprilie, dobânzile la titlurile pe termen scurt (15 luni) erau de sub 7%, la licitațiile din piața primară.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Curba randamentelor a rămas inversată, cu dobânzi mai mari pe termen scurt, de 8,26% la 12 luni în piața secundară, în timp ce randamentele la 10 ani au scăzut la 7,9%, față de un vârf de 8,44% săptămâna trecută.
La precedentele licitații ținute de la șocul primului tur al prezidențialelor, în care candidatul AUR a obținut aproape 41% din voturi, iar candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR nu a intrat în turul al doilea, urmat de demisia premierului Marcel Ciolacu, Trezoreria a preferat să caute doar împrumuturi pe termen scurt în piață.
Marți a emis titluri în lei de 540 de milioane de lei pe 14 luni, la 8,45% și titluri în euro pe 12 luni de 844 milioane de euro la 3,52%, respectiv titluri în euro pe 19 luni de 751 de milioane de euro, la 3,82% pe an.

Strategia Trezoreriei este probabil aceea de a reduce din costul pe termen lung cu dobânzile, în condițiile în care speră la o reducere a dobânzilor după calmarea crizei politice, în urma votului de duminică.
Analiștii arată că indiferent de rezultatul votului, România trebuie să ia măsuri de reducere a deficitului bugetar, care anul trecut a atins 9,3% din PIB. Ținta pentru acest an este de 7% din PIB, însă execuția la patru luni arată rezultate slabe.