ULTIMA ORĂ Guvernul nu a avut excedent în aprilie, așa cum se aștepta fostul premier. Deficitul la patru luni e în scădere față de anul trecut, dar numai pentru că în aprilie 2024 s-au plătit în avans și pensiile pentru luna mai

Taxe și Consultanță   
ULTIMA ORĂ Guvernul nu a avut excedent în aprilie, așa cum se aștepta fostul premier. Deficitul la patru luni e în scădere față de anul trecut, dar numai pentru că în aprilie 2024 s-au plătit în avans și pensiile pentru luna mai

Deficitul bugetar pentru primele patru luni din acest an s-a situat la 2,94% din PIB, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro, ceea ce arată o înrăutățire față de finele lunii martie din acest an, când deficitul bugetar s-a aflat la 2,3% din PIB. Comparativ cu primele patru luni de anul trecut, situația bugetară este în deteriorare, deficitul real din primele patru luni de anul trecut fiind de 2,7% dacă dăm deoparte impactul de 0,53% determinat de plata anticipată, tot în aprilie, și a pensiilor aferente lunii mai.

Nivelul de 2,94% din PIB este echivalent cu 56,2 miliarde de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Fostul premier Marcel Ciolacu a anunțat pe 30 aprilie, în ultima ședință a guvernului pe care a condus-o, că se așteaptă la excedent bugetar în luna aprilie, având în vedere veniturile record colectate de ANAF.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Antifrauda a identificat un dezvoltator care fiscaliza parțial imobilele vândute, pentru a nu pierde regimul de microîntreprindere. Prejudiciul pentru stat este de 2,2 milioane lei CITEȘTE ȘI Antifrauda a identificat un dezvoltator care fiscaliza parțial imobilele vândute, pentru a nu pierde regimul de microîntreprindere. Prejudiciul pentru stat este de 2,2 milioane lei

Rezultatul Ministerului Finanțelor este pentru primele patru luni din 2025 semnificativ mai slab față de primele patru luni din 2024 (ianuarie - aprilie), având în vedere că în aprilie 2024 Guvernul a plătit în avans și pensiile pentru luna mai (înainte de Paști).

Situația tensionată a bugetului este evidentă și din documentul recent transmis de Ministerul Finanțelor instituțiilor statului, prin care informa că va acorda prioritate în fiecare lună la plată cheltuielilor cu pensiile și salariile, urmând ca "celelalte naturi de cheltuieli" să fie acceptate abia după cele decise pentru "drepturi de personal și drepturi sociale".

De ce este important: Guvernul trebuie să reducă anul acesta deficitul bugetar ESA la 7% din PIB, conform cu planul fiscal pe 7 ani agreat cu Comisia Europeană, dar începutul de an nu este unul care să dea încredere economiștilor. Ratingul suveran al României (bonitatea statului în ochii creditorilor) are perspectivă negativă din partea celor trei mari agenții de rating, prima evaluare fiind programată la finalul verii.

De asemenea important: Deteriorarea situației bugetare (de la 2,7% în primele patru luni de anul trecut, dând deoparte impactul plății anticipate a pensiilor din mai, la aproape 3% din PIB în primele patru luni din acest an, va pune presiune pe guvernul care va fi instalat după alegerile prezidențiale să ia măsuri de stabilizare a finanțelor statului.

Fără plata în avans a pensiilor pentru luna mai, deficitul din primele patru luni din 2024 s-ar fi situat la 2,7%, un nivel sub cel înregistrat acum pentru primele patru luni din 2025.

"Execuția bugetului general consolidat în primele patru luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 57,29 miliarde lei, respectiv 3,24% din PIB față de deficitul de 27,35 miliarde lei, respectiv 1,7% din PIB aferent celor patru luni ale anului 2023. Deficitul lunii aprilie 2024 a fost influențat și de suma de 9,33 miliarde lei (0,53% din PIB) reprezentând plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legile speciale, aferente lunii mai, din bugetul asigurărilor sociale de stat (8,31 miliarde lei) și bugetul de stat (1,02 miliarde lei) conform HG nr.422/2024", anunța Ministerul Finanțelor anul trecut.

Având în vedere că în acest an, în aprilie, nu a mai fost o plată similară, să fie achitate în aprilie pensiile pe două luni, situația actuală a deficitului bugetar este în deteriorare.

Sondaj Romanian Business Leaders: Nervozitate printre antreprenori. Concedieri, inflație și exod de capital - costurile unui viraj al României CITEȘTE ȘI Sondaj Romanian Business Leaders: Nervozitate printre antreprenori. Concedieri, inflație și exod de capital - costurile unui viraj al României

Guvernul nu și-a respectat până în prezent un angajament cheie asumat față de Comisia Europeană (în planul fiscal pe șapte ani și în PNRR) privind reforma fiscală. Aceasta ar fi trebuit să fie în vigoare de la 1 aprilie 2025 și să producă venituri de 1,3% din PIB în cele 9 luni de aplicare din 2025, iar în 2026 de 1,7% din PIB.

Situația bugetară dificilă presupune că un viitor guvern va trebui să acționeze rapid pentru stabilizarea finanțelor statului, cel mai probabilă fiind creșterea unor taxe cu aplicare din luna următoare celei în care se ia decizia. Taxele care se pot majora fără dificultăți de la o lună la alta sutn TVA și accizele.

În cazul TVA se vehiculează de mult timp o majorare a cotei generale de până la două puncte procentuale, de la 19% la 21%.

Creșterea cu un punct procentual a TVA aduce în cursul unui an circa 6 miliarde de lei. Cum aplicarea ar fi pentru jumătate de an, două puncte ar aduce 6 miliarde de lei.

Alte taxe și impozite ar putea fi majorate de la 1 ianuarie 2026.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit bugetar
buget