Linia de salvare de 250 de miliarde de franci elvețieni oferită de Elveția băncilor Credit Suisse și UBS le-ar putea costa peste 10 miliarde de franci

Linia de salvare de 250 de miliarde de franci elvețieni oferită de Elveția băncilor Credit Suisse și UBS le-ar putea costa peste 10 miliarde de franci
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mar 2023

Linia de salvare de 250 de miliarde de franci elvețieni, pusă la dispoziția Credit Suisse și UBS de către guvernul Elveției, le-ar putea costa peste 10 miliarde de franci (10,95 miliarde dolari), sub formă de dobânzi, dacă va fi folosită integral, potrivit datelor oficiale, citate de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Credit Suisse va plăti o rată a dobânzii egală cu rata de politică monetară a Băncii Naționale Elvețiene, de 1,5%, plus 0,5 puncte procentuale pentru accesul la schema de asistență pentru lichidități de urgență (ELA), a anunțat banca centrală.

Trump, pus sub acuzare în cazul Stormy Daniels. Primul fost președinte american care se confruntă cu acuzații penale CITEȘTE ȘI Trump, pus sub acuzare în cazul Stormy Daniels. Primul fost președinte american care se confruntă cu acuzații penale

Facilitatea presupune ca împrumuturile să fie acoperite cu garanții sub formă de ipoteci și titluri de valoare gajate, scrie News.ro.

În măsurile anunțate alături de preluarea de urgență a Credit Suisse de către rivala UBS, concepute de autorități, celor două bănci au primit și acces la 100 de miliarde de franci, în asistență suplimentară pentru lichiditate (ELA+).

Această asistență de la banca centrală este disponibilă băncilor la o dobândă de 3% plus dobânda sa de politică monetară.

Credit Suisse a primit, de asemenea, acces la un suport suplimentar de lichiditate publică de 100 de miliarde de franci, pentru care trebuie să plătească o primă de risc de 3%, împărțită în mod egal între banca națională și statul elvețian.

Pe lângă acestea, Credit Suisse datorează Elveției o primă de angajament de 0,25% pentru suportul de lichiditate din fondueri publice.

Condițiile oferite băncilor elvețiene sunt mai mici decât ratele dobânzii de 4% - 8% în plus față de dobânda cheie a băncii centrale, oferite furnizorilor de energie electrică din Elveția anul trecut, ca parte a unei linii de credit de stat, de urgență, de 10 miliarde de franci.

viewscnt
Afla mai multe despre
franci elvețieni
credit suisse
ubs