LISTA celor mai puțin fiabile mașini nu conține niciun model Dacia, dar e plină de mașini Toyota

Auto/Transporturi   
LISTA celor mai puțin fiabile mașini nu conține niciun model Dacia, dar e plină de mașini Toyota

Dacia Spring a fost declarat cel mai fiabil automobil din segmentul A, iar Sandero și Duster au indexuri foarte bune în segmentele din care fac parte. Clasamentul celor mai fiabile și mai puțin fiabile automobile, analizat de Profit.ro, are rezultate noi în 2025, care pot fi un ghid important de achiziție pentru oricine.

Clasamentele de fiabilitate, elaborate pe baza defectelor majore la sistemele vitale ale mașinilor, au stârnit dintotdeauna controverse, având în vedere subiectivismul fanilor diferitelor mărci auto, dar rămân un important reper pentru cei care vor să afle care este rata defecțiunilor pentru mașinile pe care vor să și le cumpere.

Urmărește-ne și pe Google News

Dacia demonstrează că a progresat enorm la nivelul calității automobilelor pe care le fabrică, în timp ce mărci cu tradiție din punct de vedere al fiabilității, cum este Toyota, au regresat, din motive care țin, probabil, de reducerea costurilor de producție.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Cel mai recent clasament realizat de ADAC - organizația auto din Germania care colectează datele pe baza intervențiilor făcute la solicitarea membrilor săi – nu are nici măcar un automobil Dacia pe lista celor 18 cele mai puțin fiabile mașini, conform statisticilor aferente anului 2024.

FOTO ANUNȚ România are primul hub de mare putere pentru încărcarea mașinilor electrice: Mai performant ca în Germania! CITEȘTE ȘI FOTO ANUNȚ România are primul hub de mare putere pentru încărcarea mașinilor electrice: Mai performant ca în Germania!

De altfel, Dacia Spring s-a dovedit a fi cel mai fiabil autoturisme din segmentul A, city-car, Sandero are de asemenea un index bun, fiind pe locul 3 în segmentul B, iar Duster mai prezintă probleme doar pentru mașinile produse în anii 2015 – 2016.

Pentru români, clasamentul poate fi o resursă extrem de valoroasă, având în vedere că Germania este principala sursă de vehicule rulate importate, cu o pondere care depășește 80%.

Clasamentul defecțiunilor ADAC este realizat prin analiza a datelor tehnice înregistrate la 3,6 milioane de intervenții la solicitarea membrilor, pentru un număr de 159 de modele auto, provenind de la 20 de mărci auto. Mașinile incluse în statistici au cel puțin 2 ani vechime, dar nu sunt mai vechi de nouă ani.

Asta înseamnă că întrunesc condițiile pentru a fi considerate second-hand, dar nu sunt atât de vechi încât să nu mai conteze calitatea oferită de producător.

O altă condiție pentru a fi luate în calcul este ca mașinile să fie vândute în cel puțin 7.000 de exemplare timp de doi ani.

VIDEO&FOTO Umbrărescu a adus de 1 Mai peste 200 de muncitori pe șantierul Autostrăzii Moldova CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Umbrărescu a adus de 1 Mai peste 200 de muncitori pe șantierul Autostrăzii Moldova

Intervențiile sunt toate de natură să nu mai permită șoferului să continue călătoria, indiferent că sunt de natură electrică sau mecanică. Pentru analiza defectelor nu sunt luate în considerare probleme auto-generate, precum pană de benzină sau chei pierdute.

Conform datelor, în 2024 cele mai frecvente defecțiuni au fost cele provocate de bateria descărcată, cu un procent de 44%, problemele cauzate de motor și electronica acestuia, în procent de 22%, problemele electrice (alternator, lumini), în procent de 10,5%, defecțiuni ale anvelopelor (8,8%) și probleme ale încuietorilor (7,1%).

Punctajul acordat prin însumarea defectelor reprezintă media de defecțiuni la 1000 de vehicule, pentru fiecare model distinct, ceea ce înseamnă că un scor mai mare reprezintă un risc crescut de defecțiune pe parcursul unui an.

FOTO Roxana Capătă, director Ford România, a calculat: Vânzările de mașini electrice pot crește semnificativ CITEȘTE ȘI FOTO Roxana Capătă, director Ford România, a calculat: Vânzările de mașini electrice pot crește semnificativ

Ford S-Max este în ediția 2025 a clasamentului ADAC mașina cu cele mai multe defecțiuni, în medie, având index 44,9, dar mașina este prezentă în doar patru ani, dintre care doar trei au scoruri proaste.

Pe locul doi este Toyota Yaris Cross, dar mașina a fost prezentă doar în 2022, în statistici, fiind un model nou.

În schimb, Toyota C-HR reușește să detroneze Fiat Ducato, dacă analizăm modelele care au cel puțin șase ani cu rezultate în clasamentul ADAC. Modelul japonez a avut scoruri slabe în ultimii cinci ani, iar cel italian a înregistrat un index peste 30 în șapte dintre cei opt ani și aproape 28 de defecte în cel de-al optulea.

ADAC trage un nou semnal de alertă pentru Toyota, care are, la fel ca și anul trecut, cele mai multe modele cu un număr mare de defecte, pe lista de 18 mașini considerate cele mai puțin fiabile. C-HR, RAV4, Yaris și Yaris Cross au avut scoruri foarte mari în toți anii acoperiți de acest clasament. Singura excepție pare a fi Yaris, care a avut, în 2017 – 2019, versiuni ceva mai fiabile.

Reprezentanții Toyota au transmis pentru ADAC că a înregistrat probleme serioase cu bateriile modelelor sale, motiv pentru care a luat măsuri pentru remedierea acestora.

VIDEO Imagini aeriene - Turcii avansează cu lucrările pe Autostrada Moldovei CITEȘTE ȘI VIDEO Imagini aeriene - Turcii avansează cu lucrările pe Autostrada Moldovei

Opel Insignia și Hynidai Ioniq5 s-au numărat de asemenea printre mașinile cu cele mai multe defecte în anul 2022, respectiv printre cele mai noi mașini analizate.

Cele mai puțin fiabile mașini în 2025 (ADAC):

LISTA celor mai puțin fiabile mașini nu conține niciun model Dacia, dar e plină de mașini Toyota

(Notă: codurile de culori sugerează riscul mai mare sau mai mic de defecțiuni la 1000 de mașini. Roșu este cel mai ridicat, verde cel mai scăzut. În cazul volumelor mici, ADAC a alocat cod roșu chiar și pentru modele cu număr mai mic de defecțiuni).

Iată și cele mai fiabile mașini 2025, pe segmente:

City-car

Dacia Spring

Suzuki Ignis

Toyota Aygo

Subcompacte

Audi A1

BMW i3

Dacia Sandero

Compacte

Audi A3

Audi Q2

Audi Q3

Clasa medie

Audi Q5

BMW 3er-Reihe

BMW 4er-Reihe

Executive

Audi A6

BMW 5er-Reihe

BMW X5

LCV

Mercedes Sprinter

viewscnt
Afla mai multe despre
cele mai fiabile masini
cele mai putin fiabile masini
raport adac
toyota probleme c-hr