Al doilea centru de date al platformei de cloud guvernamental - Cine va încasa banii

IT&C   
Al doilea centru de date al platformei de cloud guvernamental - Cine va încasa banii

Synotech Global Services Romania a câștigat, din postura de unic ofertant, o licitație organizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pentru achiziționarea de echipamente tehnologice în vederea amenajării celui de-al doilea centru de date al platformei de cloud guvernamental. Estimat la 19,928 milioane de lei, fără TVA, pentru 8 luni, contractul a fost semnat pentru suma de 17,927 milioane de lei, fără TVA.

Subcontractanții Synotech Global Services Romania în acest contract sunt Filum Networks, Claritech și Sigura Total Fire & Building Engineering.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Druid AI numește un nou CEO după decesul lui Liviu Drăgan CITEȘTE ȘI FOTO Druid AI numește un nou CEO după decesul lui Liviu Drăgan
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Centrul de date este parte a proiectului "Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental", finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Anterior, Synotech Global Services Romania a mai câștigat, tot din postura de unic ofertant, contractele pentru furnizarea echipamentelor tehnologice în vederea amenajării primului centru de date al platformei de cloud guvernamental (detalii AICI) și unui centru de date al Ministerului Justiției în județul Timiș (detalii AICI).

"Centrul de Date Principal II care va fi amenajat prin prezenta achiziție este proiectat pentru a oferi servicii de business continuity și disaster recovery, astfel încât autoritățile publice să poată oferi servicii continue, neîntrerupte, către cetățeni și mediul de afaceri. Centrul de Date Principal II care va fi amenajat prin prezenta achiziție va asigura găzduirea sistemelor informatice aparținând autorităților publice care deservesc cetățenii/mediul de afaceri și reprezintă o facilitate care găzduiește și alte sisteme informatice și de comunicații aparținând STS.

În acest sens, Centrul de Date Principal II va fi populat cu unități IT&C care vor asigura resurse hardware și software pentru furnizarea de servicii informatice și de comunicații. Facilitatea care integrează Centrul de Date Principal II va găzdui infrastructura de Cloud Privat Guvernamental", scrie în caietul de sarcini al licitației.

PREMIERĂ Inteligența artificială - folosită pentru scrierea legilor CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Inteligența artificială - folosită pentru scrierea legilor

Prin amenajarea Centrului de Date Principal II vor fi create condițiile necesare dotării ulterioare cu infrastructură TIC și se va asigura de către STS trecerea de la găzduirea infrastructurilor fizice ale sistemelor informatice ale autorităților publice (colocare) către o infrastructură virtuală, scalabilă, cu ajutorul căreia autoritățile publice (implicit și STS pentru sistemele informatice proprii) nu vor mai fi nevoite să investească în viitor în modernizarea fizică, ci doar în actualizarea/dezvoltarea de aplicații informatice ale sistemelor proprii, pliate pe cerințele operaționale specifice cât și pe cerințele actuale existente și viitoare la nivel european, cu ajutorul cărora vor putea oferi servicii fiabile către cetățeni/mediu de afaceri.

"Beneficiile integrării serviciilor care vor fi susținute de infrastructurile găzduite de Centrul de Date Principal II vor avea un impact major asupra modului în care interacționează atât autoritățile publice între ele cât și în relația cu mediul de afaceri și cu cetățeanul, atât în prezent cât și în viitor, deoarece prin operaționalizarea Centrului de Date Principal II se vor crea condițiile susținerii serviciilor existente sau care vor fi dezvoltate în perioada următoare la nivel național și european, respectând arhitectura de interoperabilitate la nivel european", mai scrie în caietul de sarcini.

Centrul de Date Principal II va fi amplasat în localitatea Giroc din județul Timiș.

Mai multe detalii AICI.

Ministerul Finanțelor alocă peste 5 milioane euro pentru asigurarea continuității serviciilor IT împotriva atacurilor cibernetice în centrul de date din Brașov. Două oferte CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor alocă peste 5 milioane euro pentru asigurarea continuității serviciilor IT împotriva atacurilor cibernetice în centrul de date din Brașov. Două oferte

Platforma de cloud guvernamental va deveni complet operațională la 31 decembrie 2025 și va necesita fonduri totale de 374,73 milioane de euro (1,866 miliarde de lei), acoperite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), se arată într-un proiect de act normativ al Executivului. Cel puțin 30 de autorități și instituții publice vor fi conectate la cloud-ul fuvernamental și îl vor utiliza până la finalul anului 2025.

Synotech Global Services Romania a fost înființată în anul 1994, desfășoară activități de comerț cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice și software-ului (cod CAEN 4651) și este controlată de Carolina Manuela Popescu - 70% și Walter Haralambie Hagigalinis Cor - 30%.

În 2023, profitul net a atins 5,23 milioane de lei la afaceri de 58,567 milioane de lei.

Mit demontat: O parolă lungă nu este, de una singură, o garanție a securității. Ce riscuri apar în lipsa unor parole bine gestionate CITEȘTE ȘI Mit demontat: O parolă lungă nu este, de una singură, o garanție a securității. Ce riscuri apar în lipsa unor parole bine gestionate

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) organizează și coordonează activitățile în domeniul telecomunicaților speciale pentru autoritățile publice din România și alți utilizatori prevăzuți de lege. Instituția are structură militară și face parte din Sistemul Național de Apărare.

Telecomunicațile speciale reprezintă transmisii, emisii sau recepții de semne, semnale, scrieri, imagini, sunete sau informații de orice natură prin fir, radio, sistem optic sau prin alte sisteme electromagnetice pentru utilizatori aprobați prin lege.

Autoritățile publice ale statului în folosul cărora funcționează telecomunicațiile speciale sunt Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, instituțiile care desfășoară activități în domeniul apărării, siguranței naționale și ordinii publice, administrația publică centrală și locală, organele de conducere din cadrul organismelor guvernamentale și al unor organisme neguvernamentale de interes național, Curtea Supremă de Justiție, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii și Curtea Constituțională.

viewscnt
Afla mai multe despre
sts
licitatie
centru de date
contract
synotech global services romania