Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, la care Ministerul Energiei are peste 82% din capital, a numit provizoriu 3 membri în Consiliul de Administrație (CA) al filialei sale EnergoNuclear, pe care o controlează 100% și care dezvoltă proiectul de miliarde de euro al construirii unităților 3 și 4 ale centralei.
În prezent, la nivelul EnergoNuclear se derulează o procedură de selecție pentru ocuparea a cinci posturi de membru în CA cu mandat definitiv complet, în conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Administratorii neexecutivi numiți provizoriu la EnergoNuclear anul acesta au mandatele valabile până în cursul lunii viitoare (doi până pe 15 iunie 2025, unul până pe 28 iunie 2025), relevă date analizate de Profit.ro.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Unul dintre aceștia, care deține și funcția de președinte al CA-ului, este Marius-Antonie Negru, secretar de stat în Ministerul Energiei și vicepreședinte al organizației județene Gorj a PSD, partid pentru care a și candidat, fără succes, la alegerile parlamentare de anul trecut.
De profesie inginer, Negru a fost membru în Directoratul Complexului Energetic Oltenia (CEO) și șef adjunct al Secției Producție a CEO, dar și consilier județean PSD la Gorj.
În cea mai mare parte a carierei, în perioadele 2009-2014 și 2017-2023, a lucrat la Hidroelectrica, ultima dată pe poziția de șef al Biroului Mentenanță al Uzinei Hidroelectrice Târgu Jiu.

Un alt membru provizoriu al CA-ului EnergoNuclear este Eduard Paul Simion, membru din partea PSD al Consiliului Local al Sectorului 5 al Capitalei (anterior la Sectorul 6, unde a deținut și funcții de conducere în primăria de sector), fost director general adjunct și administrator executiv al companiei Infrastructura S5 SA a municipalității de sector.
Absolvent de Management și Marketing la Universitatea Româno-Americană, Simion deține și un un master în Management strategic, precum și un atestat post-universitar de inițiere în managementul administrației publice locale de la ASE.

Al treilea administrator neexecutiv provizoriu al EnergoNuclear este Daniel Iovu, care lucrează din 2013 la Banca Națională a României (BNR), mai întâi ca referent tehnic (2013-2023), iar ulterior ca expert tehnic. Anterior, a fost asociat și administrator la mai multe societăți comerciale, cu profiluri diverse.
Daniel Iovu este absolvent al Facultății de Aeronave a Institutului Politehnic București, iar înainte de Revoluția din decembrie 1989 a lucrat ca mecanic de întreținere la Fabrica de Avioane Băneasa și ca inginer proiectant la Institutul de Cercetări pentru Electronică București.
Soția lui Daniel Iovu este Mirela Iovu, vicepreședinte al Comitetului de Direcție al băncii de stat CEC Bank.

EnergoNuclear a semnat în noiembrie anul trecut un contract de peste 3 miliarde de euro, de inginerie, procurare și management al construcției (EPC), pentru unitățile 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă.
Contractorii sunt Candu Energy (Atkins Realis) din Canada, proprietara tehnologiei omonime folosite la Cernavodă, două subsidiare ale conglomeratului industrial texan Fluor, acționarul majoritar al NuScale, dezvoltatorul tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) care se vrea implementată la Doicești, italienii de la Ansaldo Nucleare și companiile americane de inginerie Sargent & Lundy și S&L Engineers.
Agențiile de stat de credit de export din Statele Unite, Canada și Italia vor finanța proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 cu peste 6 miliarde euro, credite garantate integral de statul român.