Acțiunile Romgaz caută un prag de suport în jurul valorii de 22 lei

Acțiunile Romgaz caută un prag de suport în jurul valorii de 22 lei
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 mai 2016

Acțiunile producătorului de gaze Romgaz Mediaș au avut astăzi la BVB a doua ședință de ricoșeu din minime. Cotația a revenit la nivelul de 22 lei/acțiune, unde titlurile sunt purtătoare ale unui randament net al dividendului de 11,66%. „A ajuns la un nivel atât de redus, încât s-au activat cumpărătorii”, spune un broker.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Debutul de săptămână de la Bursa de Valori București a fost unul marcat de o ședință caracterizată de o activitate de tranzacționare foarte redusă, de doar 14,82 milioane lei (3,29 milioane euro) pentru piața de acțiuni. Nu mai puțin de 38,74% din aceste volume au fost reprezentate de schimburile speciale din piața deal de 5,74 milioane lei, dintre care cele mai importante au fost pe Banca Transilvania (TLV), de 3,41 milioane lei.

Dacă adăugăm și rulajul din piața reglementată pe titlurile instituției de credit, spune Simion Tihon, broker la Prime Transaction, vedem că „lichiditatea a fost foarte, foarte slabă.” Contactat de Profit.ro pentru o discuție despre ședința de tranzacționare de la BVB a răspuns el însuși cu o întrebare: „Avem despre ce?”

Remarca sa principală rămâne cea privind titlurile Romgaz (SNG), care astăzi au avut o a doua ședință de revenire din minime, după cea de vineri. Acțiunile sunt după un picaj consistent antrenat de o seride știri negative dintre care cele mai importante au fost ieșirea din acționariat a Fondului Proprietatea (FP), pierderea unui contract în valoare de 281,37 milioane lei cu E.ON și bugetarea unui venit pentru anul în curs cu 20% mai mic decât cel de anul trecut.

Romgaz își ajustează drastic în jos bugetul pe 2016, după ce Guvernul i-a respins prima variantă CITEȘTE ȘI Romgaz își ajustează drastic în jos bugetul pe 2016, după ce Guvernul i-a respins prima variantă

Cotația a închis astăzi la nivelul de 22 lei/acțiune, care îi conferă dividendului său de 2,7 lei/acțiune un randament net de 11,66 lei/acțiune. Acesta este și contextul în care prețul și-a revenit. „A ajuns la un nivel atât de redus, încât s-au activat cumpărătorii”, spune Tihon, amintind că această apreciere nu a fost susținută de o zi pozitivă pentru activele de risc pe piețele externe.

Piețele principale de la Londra, Paris și Frankfurt au afișat astăzi pe cea mai mare parte a zilei valori cu 0,20-0,70% sub prețurile de referință ale săptămânii precedente, doar episodic în jurul orei 10.00 pe orarul Europei centrale ajungând „pe verde”.

La București, prin contrast, a fost o ședință de aprecieri. Indicele BET, al titlurilor blue-chip, a urcat cu 0,29%, până la prețul de 6.385,89 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a avut o dinamică apropiată (+0,30%).

CITEȘTE ȘI Companiile se gândesc tot mai mult la listările la bursă

Banca Transilvania, cel mai lichid emitent de astăzi, a câștigat 0,18% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 2,755 lei/acțiune, cu numai 4 sesiuni de tranzacționare înainte datei de înregistrare pentru dividendele-record în valoare însumată de 1,2 miliarde lei și majorarea de capital cu acțiuni gratuite de 620 milioane lei.

În afară de acțiunea băncii și de Romgaz, niciun alt emitent de la cota BVB nu a mai depășit o valoare semnificativă a transferurilor. Notabil, al treilea emitent în acest clasament, Fondul Proprietatea, abia a reunit schimburi de aproape 680.000 de lei într-o zi în care cotația a avansat cu 1,52%, până la prețul de 0,733 lei/acțiune. Titlurile FP continuă să fie susținute de programul propriu de răscumpărări. Săptămâna trecută Fondul a răscumpărat un număr de 5,42 milioane acțiuni proprii pentru care a plătit în total 3,98 milioane lei, conform comunicatului remis astăzi de emitent Bursei. Indicele financiar BET-FI, în structura căruia se află titlurile FP, s-au apreciat cu 0,65%, până la nivelul de 25.338,40 puncte, un nivel aflat încă în zona minimelor ultimilor doi ani și jumătate.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
banci
bvb
romgaz
banca transilvania
simion tihon
prime transaction