Astăzi, bursa a stagnat. Mâine are motiv de creștere: intră banii de la MedLife

Astăzi, bursa a stagnat. Mâine are motiv de creștere: intră banii de la MedLife
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 dec 2016

În afară de o tranzacție de tip deal în valoare de 21,44 milioane lei pe titlurile Romgaz, la BVB, astăzi, am avut o ședință anostă, cu oscilații nesemnificative la nivelul indicilor și un rulaj modest al pieței reglementate. Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș, mizează că mâine piața va crește având în vedere reintrarea banilor din suprasubscrierile de la MedLife și se așteaptă la o încheiere în euforie de final de an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În neclintire. Așa s-au aflat astăzi indicii de la Bursa de Valori București, cu apreciere de 0,04% la nivelul indicilor BET și BET Plus. Cea mai mare deviere de la referință abia a fost de +0,30%, cea a indicelui energetic BET-NG.

Este o volatilitate mică, în acord cu indecizia de la nivelul principalelor burse europene. Indicele Euro Stoxx 50 a suferit o corecție de 0,04% după creșterea de peste 8% din prima jumătate a acestei luni, în timp ce fluctuații mici am avut și pentru indicii FTSE100 de la Londra (+0,08%), CAC40 de la Paris (-0,22%) și DAX de la Frankfurt (+0,20).

EXCLUSIV Investitorii au înghețat de frig pentru a participa la o operațiune de piață de 10 milioane lei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Investitorii au înghețat de frig pentru a participa la o operațiune de piață de 10 milioane lei

Remarcabil, indicele BET a închis la nivelul de 7.059,75 puncte, peste pragul de rezistență de 7.000 de puncte, considerat greu de trecut în această perioadă de către Ovidiu Șerdean, broker la agenția din Deva a IFB Finwest.

Prin contrast, Dragoș Mesaroș, broker la SSIF Goldring, vede BVB încheind în rally: „Este euforia de sfârșit de an.” Indiferent de ce se va întâmpla cu petrolul, cursul de schimb euro/dolar și bursele mari, el se așteaptă ca piața locală să replice un optimism care există acum în România, înainte de Sărbători în toate domeniile. “Chiar nu contează ce se întâmplă afară”, a declarat acesta pentru Profit.ro.

Un grup de investitori, gata să pună la bătaie 5 milioane euro pentru investiții în start-up-uri și IMM-uri CITEȘTE ȘI Un grup de investitori, gata să pună la bătaie 5 milioane euro pentru investiții în start-up-uri și IMM-uri

Un impuls ar urma să aibă piața încă de mâine. Mesaroș atrage atenția că ar urma să reintre în piață banii rezultați din realocările de la oferta Medlife (atât ca urmare a suprasubscrierii, cât și a diferențialului între prețul de 26,00 de lei/acțiune al ofertei și subscrierile la prețul maxim al ofertei de 35,00 lei/acțiune pe tranșa de retail. Brokerul cu care am vorbit a avut el însuși telefoane de la clienții săi din Târgu Mureș care l-au întrebat despre când se întorc banii din ofertă pentru că voiau să achiziționeze acțiuni în piața secundară.

Astăzi, susținerea la cumpărare a fost mediocră. Din rulajul de 38,47 milioane lei (8,52 milioane euro) al pieței de acțiuni, peste jumătate a fost tranzacția specială din piața deal în valoare de 21,44 milioane lei pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG). Aceasta s-a efectuat la prețul de 24,70 lei/acțiune, echivalent cu cotația de închidere de pe segmentul regular unde, de asemenea, emitentul a adunat schimburi de 1,97 milioane lei. Mesaroș mai vede potențial de creștere dacă acțiunea reușește să treacă de reperul de 25,00 lei/acțiune. „O să fie o bătălie destul demare acolo”, spune brokerul.

Încă pot continua aprecierile pe titlurile bancare

Vede într-un context de euforie și băncile continuându-și parcursul ascendent. Pentru titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) provocarea este la pragul de 11,50 lei/acțiune, sub care acțiunea instituției de credit a închis astăzi cu 2 pași de cotare, respectiv la 11,48 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,17 milioane lei.

Prin contrast, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,84%, până la prețul de 2,3750 lei/acțiune, pe cele mai mari transferuri din piața reglementată, de 5,02 milioane lei. Instituția de credit a anunțat că săptămâna trecută a răscumpărat un număr de 1,39 milioane acțiuni proprii pentru care a pltit 3,33 milioane lei. Pe cele 2 titluri bancare lichide la cota BVB s-au încheiat și 2 tranzacții speciale în piața deal în valoare totală de 1,92 milioane lei.

Fondurile de investiții „coafează” imaginea performanței lor la final de an. Vor să ridice votațiile și nu trebuie să se bată cu vânzători

Pe transferuri de 2,03 milioane lei, titlurile OMV Petrom s-au apreciat cu 0,96%, până la un nou maxim posterior ofertei de vânzare a Fondului Proprietatea (FP) din octombrie, de 0,2630 lei/acțiune. „Se îndreaptă spre 0,2700 lei/acțiune”, ne spune Mesaroș. Crede că vor avea susținerea cotației și tendinței ascendente din partea celor care au intrat în operațiunea de piață a FP:

„Fondurile vor să arate că este OK investiția pe România.”

Brokerul de la Goldring mizează pe un impuls de creștere tocmai pentru că fondurile de investiții vor să mai ridice cotațiile în vederea raportărilor, ceea ce pot face cu ușurință pentru că „este puțină lume în piață”. „Nu sunt vânzători nici la noi”, întărește.

Într-o zi slabă pentru SIF-uri, singurul indice important care a închis sub referință, respectiv la nivelul de 29.112,94 puncte, a fost indicele financiar BET-FI. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea, a avut, însă, o închidere pozitivă, +0,25%, la prețul de 0,7980 lei/acțiune, pe fondul unor volume echivalente cu aproximativ 982.000 de lei. FP a anunțat astăzi că săptămâna trecută a răscumpărat un numpr de 6,67 milioane acțiuni proprii contra sumei de 5,30 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
dragos mesaros
goldring
bvb
bursa
romgaz
banca transilvania
brd
omv petrom