Bursa încheie o săptămână în care indicele BET a depășit de 4 ori noi maxime

Bursa încheie o săptămână în care indicele BET a depășit de 4 ori noi maxime
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 mar 2024

Într-un impuls susținut de cei mai mari producători de energie, piața de acțiuni de la BVB a atins o nouă valoare record.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursele occidentale au fost închise cu ocazia Paștelui Catloc și a Paștelui Protestant, însă la BVB participanții locali au reușit să mențină interesul viu. Rulajul de 53,74 milioane lei (10,81 milioane euro) al segmentului principal a fost sub reperele ultimelor săptămâni, dar peste valoarea medie zilnică de tranzacționare, în timp ce traiectoria pozitivă a fost menținută cu o nouă ședință de aprecieri.

Afacerile Norofert s-au prăbușit. Tăiere masivă de datorii. Este pregătită o fabrică în SUA CITEȘTE ȘI Afacerile Norofert s-au prăbușit. Tăiere masivă de datorii. Este pregătită o fabrică în SUA

Tabloul indicilor a indicat „verde” pe linie: +0,55% pentru indicele compozit BET-XT, +0,12% pentru indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 60.771,35 de puncte, +0,72% pentru indicele energetic BET-NG și +0,57% pentru indicele reprezentativ BET care, la nivelul de 17.025,61 de puncte, atinge în această săptămână a 4-a valoare-record, într-o mișcare parabolică pe termen scurt, evidențiată pe graficul atașat.

Bursa încheie o săptămână în care indicele BET a depășit de 4 ori noi maxime

Impulsul de creștere a fost imprimat în primul rând de titlurile Hidroelectrica (H2O) ce au avut un salt de 1,98%, până la prețul de 134,00 lei/acțiune, pe transferuri de 11,26 milioane lei. Acestea sunt încă sub efectul propunerii din convocatortul pentru AGA din 29 aprilie de distribuire a unui dividend brut de 13,99 lei/acțiune care, chiar și după avansul din ulrimele 2 zile, oferă un ranament net de 9,61%.

Dividend cu randament de 4% pe piața AeRO de la compania Dr. Fischer Dental CITEȘTE ȘI Dividend cu randament de 4% pe piața AeRO de la compania Dr. Fischer Dental

De asemenea, producătorii de gaze naturale au avut creșteri de amplitudini apropiate: +0,54%, până la prețul de 56,10 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG) care au întrunit o activitate de 4,83 milioane lei și +0,52%, până la prețul de 0,6735 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP) care au adunat volume echivalente cu 3,57 milioane lei.

Titlurile cu cele mai mari tranzacții ale zilei, de 12,40 milioane lei, cele ale Băncii Transilvania (TLV) au staționat la prețul de 27,84 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 22,23 miliarde lei (4,47 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a apreciat cu 0,93%, până la prețul de 21,70 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi însumând 3,86 miliioane lei.

Evergent Investments – dividende și programe de răscumpărare pentru anularea a 3% din acțiuni CITEȘTE ȘI Evergent Investments – dividende și programe de răscumpărare pentru anularea a 3% din acțiuni

Pe contrasens față de restul pieței, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat cu 0,30%, până la prețul de 49,30 lei/acțiune, pe un rulaj de 3,83 milioane lei. Aflate pe un trend puternic ascedendent, susținut de rezultatele financiare excepționale potențate de preluarea ceralelor ucrainiene, titlurile Transport Trade Services (TTS) au crescut cu 1,05%, până la prețul de 28,80 lei/acțiune, pe o activitate de 1,57 milioane lei.

Pragul de 1 milion de lei a mai fost trecut de un transfer special din piața deal cu acțiuni One United Properties (ONE), aproape de acest reper mai fiind 2 simboluri cu închideri divergente: +0,96%, până la prețul de 0,9440 lei/acțiune, pentru titlurile AROBS Transilvania (AROBS) și -0,38%, până la prețul de 0,5200 lei/acțiune, pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP) emitent pentru care administratorul unic Franklin Templeton a păstrat intactă perspectiva acordări unui dividend special de 0,0600 lei/acțiune, în pofida pierderii contabile raportate pentru anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
hidroelectrica
tts
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica