Bursa urcă divergent pe un nou maxim post-criză

Bursa urcă divergent pe un nou maxim post-criză

Sursa foto: dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 apr 2018

Indicele reprezentativ BET a avansat astăzi către cea mai ridicată valoare din ultimii 10 ani, însă cel mai tranzacționat emitent de astăzi, Electrica, a avut o sesiune negativă, după cum au mai fost titluri lichide care au închis „pe roșu”, iar altele sunt în zona minimelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bursa românească a pășit pe cel mai înalt nivel de la căderea băncii Lehman Brothers încoace. Cu discreție! Nu există efervescență, iar investitorii împing cotațiile cu prudență. Știu că indicatorii de evaluare fundamentală sunt buni și nu au senzația că se cască o prăpastie în cazul unui scenariu advers. Totuși, ei nici nu cred că urmează neapărat creșteri furibunde.

Din această stare de spirit rezultă și actualul parcurs al pieței, cu tatonări la testarea fiecărui nou maxim și volume moderate sau chiar reduse. Rulajul de astăzi al pieței de acțiuni a fost de 40,78 milioane lei (8,75 milioane euro), concentrat, însă, în proporție de 3 sferturi pe primele cele mai tranzacționate 2 acțiuni.

EXCLUSIV Eurostat nu acceptă garanții guvernamentale pentru Fondul Suveran și cere ca acesta fie autonom, chiar dacă statul poate pierde majoritatea la companiile de stat. Lista companiilor incluse a fost redusă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Eurostat nu acceptă garanții guvernamentale pentru Fondul Suveran și cere ca acesta fie autonom, chiar dacă statul poate pierde majoritatea la companiile de stat. Lista companiilor incluse a fost redusă

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,16%, iar indicele reprezentativ BET a crescut cu 0,21%, până la un nou maxim post-criză, de 8.952,47 de puncte. Din punct de vedere tehnic, trendul arată multă coerență, cu indicele evoluând peste mediile mobile scurte care la rândul lor se regăsesc peste mediile mobile mai lungi elevante, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa urcă divergent pe un nou maxim post-criză

Nici contextul extern nu favorizează o creștere explozivă la BVB. Indicii principali europeni au avut astăzi o sesiune neconcludentă, după cum o arată tabloul Bloomberg: -0,12% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,16% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,21% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,19% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,40% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,27% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,08% pentru indicele PX de la Praga.

Slăbiciune a pieței...

Un trend în forță arată o convergență a mișcării, iar titlurile și sectoarele au un parcurs relativ coordonat. Nu este cazul pentru momentul de față al bursei. Spre exemplu, titlurile cele mai lichide astăzi, cu transferuri de 18,89 milioane lei, au fost cele ale Electrica (EL), care au suferit un recul de 0,17%, până la prețul de 11,4800 lei/acțiune care este cu numai 9,12% peste minimul acestui emitent de la listarea sa în iunie 2014 și până în prezent, consemnat intraday la nivelul de 10,5200 lei/acțiune, în ședința din 15 decembrie 2017, dar în același timp cu 23,46% sub maximul istoric de 15,00 lei/acțiune.

Bursa urcă divergent pe un nou maxim post-criză

Tot mai aproape de minime decât de maxime sunt și titlurile Digi Communications (DIGI), care au închis astăzi la prețul de 34,50 lei/acțiune, similar cu referința de ieri, dar cu 13,75% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare care a adus acest emitent la cota bursei în luna mai a anului trecut.

De asemenea, titlurile producătorului de instalații industriale AAGES Târgu Mureș (AAG), listat în iunie 2017, au atins un nou nivel minim, de 3,1000 lei/acțiune, ceea ce se traduce printr-un recul de 16,33% în portofolii pentru investitorii care au cumpărat aceste acțiuni în oferta de listare la 3,7050 lei/acțiune.

Dividendul brut anunțat de 0,09 lei/acțiune nu este de natură să asigure o plasă de siguranță, ar randamentul net al acestuia este chiar și la actualul preț de piață de numai 2,76%. Investitorii preferă să rămână prudenți și nu activează decisiv ordine de cumpărare înainte de a vedea rezultatele de la 3 luni. La sfârșitul lui ianuarie, compania anunța că a găsit noi clienți în Germania, Ungaria și Tunisia, având acoperită cu cerere producția pe întreg semestrul I.

Tractare slabă pentru indicele BET-FI

Al 2-lea rulaj al pieței, de 11,98 milioane lei, l-au avut titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au apreciat cu 0,10%, până la prețul de 0,9600 lei/acțiune. În ansamblu, segmentul fondurilor închise de investiții nu are suflu, iar indicele financiar BET-FI a suferit un declin de 0,85%, până la nivelul de 40.008,43 de puncte. Parcursul negativ al acestuia din ultimele săptămâni indică, de asemenea, faptul că trendul de creștere nu este generalizat, iatr piața este departe de a fi în efervescență. Tot cu titluri ale unui emitent de la această categorie, SIF Moldova (SIF2) s-a realizat și singura tranzacție specială a zilei din piața deal, în valoare de 1,43 milioane lei.

Tot pe sectorul financiar, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 0,19%, până la prețul de 2,6450 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,11 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 0,25%, până la prețul de 15,68 lei/acțiune, care la acest nivel conferă dividendului brut de 1,6400 lei/acțiune votat astăzi de acționari un randament de 9,94%.

Trend furibund de creștere pentru acțiunea OMV Petrom

Într-o zi în care la Londra prețul țițeiului de tip Brent a atins un nou maxim al ultimilor 3 ani, în zona de 75,00 dolari/baril, titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), au crescut cu 1,16%, până la prețul de 0,3495 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,04 milioane lei. Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, declara pentru Profit.ro chiar la finalul primei sesiuni de tranzacționare a acestei luni că titlurile OMV Petrom au potențial de creștere în perioada următoare. De atunci, cotația a urcat cu 8,71%.

Aceasta a tras în sus indicele energetic ce a supraperformat ușor pieței, cu un avans de 0,35%. Din structura sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au staționat la nivelul de preț de 37,45 lei/acțiune, pe transferuri de 1,99 milioane lei.

Prin contrast, titlurile Transgaz (TGN) s-au corectat cu 0,84%, până la prețul de 415,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproximativ 841.000 de lei. După închiderea pieței, Profit.ro a publicat în premieră faptul că transportatorul de gaze naturale național a ieșit din competiția pentru achiziția, într-un consorțiu internațional, a 66% din compania similară elenă, DESFA. Încă de luni publicația noastră a menționat că autoritatea de privatizare diun Grecia anunțase că solicitase o ofertă ameliorată doar de la consorțiul concurent format din companiile Snam (Italia), Enagas Internacional (Spania) și Fluxys (Belgia).

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
banca transilvania
fondul proprietatea
romgaz
electrica
transgaz
aages
bursa