ULTIMA ORĂ Oficial CONFIRMARE: Transgaz a pierdut lupta pentru DESFA. Rivalii au câștigat cursa pentru privatizarea transportatorului grec de gaze, cu o ofertă de 535 milioane euro

ULTIMA ORĂ Oficial CONFIRMARE: Transgaz a pierdut lupta pentru DESFA. Rivalii au câștigat cursa pentru privatizarea transportatorului grec de gaze, cu o ofertă de 535 milioane euro
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 19 apr 2018

Autoritățile elene au acceptat oferta depusă de consorțiul format din Snam (Italia), Enagas Internacional (Spania) și Fluxys (Belgia) pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni la transportatorul național de gaze naturale DESFA, achiziție de care a fost interesată și Transgaz.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Pierderea luptei de către Transgaz a fost anticipată luni de Profit.ro.

De ce este important: Achiziția participației majoriare la DESFA, companie ce asigură transportul spre Grecia al gazelor din Bulgaria și Turcia, ar fi permis Transgaz și României să-și sporească și consolideze rolul în dezvoltarea coridorului vertical integrat nord-sud de transport al gazelor naturale, care pleacă de la bogatele zăcăminte din regiunea Mării Caspice și ajunge până în Europa Centrală, dar și în diversificarea surselor de import de gaze în Europa.

Snam, Enagas și Fluxys au oferit 535 milioane de euro pentru cumpărarea unui pachet de 66% la compania greacă de la Hellenic Petroleum și HDRAF, autoritatea elenă din domeniul privatizării.

Oferta este cu aproape 80 de milioane de euro peste suma de 457 milioane de euro propusă de consorțiul din care făcea parte Transgaz, alături de companiile spaniole Regasificadora del Noroeste și Reganosa Asset Investments (ambele parte a holdingului Reganosa) și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

ANALIZĂ Companiile petroliere autohtone ar putea fi nevoite să-și refacă bugetele, fundamentându-le pe un preț al petrolului de 100 de dolari pe baril CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Companiile petroliere autohtone ar putea fi nevoite să-și refacă bugetele, fundamentându-le pe un preț al petrolului de 100 de dolari pe baril

La prima rundă a licitației, de la finalul lunii martie, Reganosa, Transgaz și BERD au avut cea mai bună ofertă, însă HDRAF s-a declarat nemulțumită și a cerut ambelor consorții să își îmbunătățească ofertele.

Situația s-a inversat după cea de a doua rundă și HDRAF a invitat doar consorțiul Snam-Enagas-Fluxys să depună o ofertă finală, care a fost acceptată astăzi de consiliile directoare ale Hellenic Petroleum și HDRAF.

Tranzacția va fi supusă spre aprobare acționarilor Hellenic Petroleum și autorităților de reglementare relevante, iar Transgaz nu mai poate spera la DESFA decât în cazul unei surprize, respectiv al unor probleme în obținerea avizului final din partea autorităților de reglementare.

Transgaz s-a înscris inițial în cursa pentru achiziția DESFA împreună cu firma franceză GRTGaz, însă asocierea a fost descalificată pe motiv că cele două companii nu îndeplineau o serie de cerințe legale.

viewscnt
Afla mai multe despre
desfa
grecia
privatizare
transgaz
snam
enagas
fluxys