Bursa fără străini: o sesiune cu tranzacții mai mici de 4 milioane lei, Top-ul intermediarilor - dat peste cap și cu puține ordine de vânzare

Bursa fără străini: o sesiune cu tranzacții mai mici de 4 milioane lei, Top-ul intermediarilor - dat peste cap și cu puține ordine de vânzare

Fără investitorii nerezidenți, bursa românească a avut puțină energie

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 apr 2018

În condițiile în care cea mai mare parte a piețelor europene au fost închise, la Bursa de Valori București activitatea de tranzacționare a fost slabă pe fondul absenței nerezidenților. „Dacă sunt numai românii, nu prea sunt vânzători”, spune un broker.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ziua de vineri a fost una cu lichiditate la cotă de avarie la Bursa de Valori București, rulajul pieței de acțiuni fiind de numai 5,07 milioane lei (1,09 milioane euro), regres antrenat de oprirea burselor occidentale în Vinerea Mare a Paștelui Catolic și Protestant . Se părea că mai rău de atât nu se poate. S-a putut! Astăzi am consemnat cea mai slabă sesiune din acest an din piața de capital românească, în care transferurile cu acțiuni s-au cifrat la numai 3,99 milioane lei (aproximativ 858.000 de euro).

Motivul este același: majoritatea piețelor europene au stat. Nu este atât vorba despre faptul că investitorii din piața locală evită să ia poziții în așteptarea unei direcții din mediul extern, cât este vorba despre absența propriu-zisă a nerezidenților. Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, amintește că de mai multe ori s-a întâmplat la fel. „Am venit la lucru și ne-am ocupat de altele, pentru că știam că nu se întâmplă nimic”, a declarat acesta pentru Profit.ro.

S-a îmbogățit pe seama Fondului Proprietatea. Un investitor din imobiliare vinde la un preț de 7 ori mai mare un pachet de acțiuni la Primcom București, cumpărat anul trecut de la FP CITEȘTE ȘI S-a îmbogățit pe seama Fondului Proprietatea. Un investitor din imobiliare vinde la un preț de 7 ori mai mare un pachet de acțiuni la Primcom București, cumpărat anul trecut de la FP

Alți intermediari au considerat că este și un moment bun pentru o vacanță. Un broker tot din zona Ardealului ne zice că este în concediu. „Până marți nu sunt la serviciu”, ne spune.

Acesta este contextul în care și topul intermediarilor a arătat inedit, cu SSIF Tradeville pe primul loc, urmat de BT Capital Partners și BRK Financial Group. Brokerii cu care lucrează nerezidenții și care ocupă în mod normal primele 3 poziții în acest top, respectiv Wood & Company Financial Services, Swiss Capital și Raiffeisen Bank, au fost în afara primelor 10 locuri.

Pur și simplu, cei activi în piața locală știu că nu-și au contrapartea. „Nu e nimeni din extern”, zice Mesaroș. „Dacă sunt numai români, nu prea sunt vânzători”, a continuat acesta adăugând că în utimul timp românii mai degrabă au introdus ordine de cumpărare și puțin sunt cei care vând.

Ordinele au fost foarte subțiri. Acțiunea de pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cea a Romgaz Mediaș (SNG) abia a dunat schimburi de aproximativ 800.000 de lei. Cotația a urcat cu 0,53%, până la prețul de 37,95 lei/acțiune, în zona maximelor de la listarea acestui emitent în noiembrie 2013 și până în prezent.

 Brokerii vor ca Bursa să pună piatra de temelie la piața derivatelor. Propunere pentru o contraparte centrală românească CITEȘTE ȘI Brokerii vor ca Bursa să pună piatra de temelie la piața derivatelor. Propunere pentru o contraparte centrală românească

Fără vânzători, din punctul de vedere al dinamicii, ședința de la BVB a fost pozitivă, cu un avans de 0,59% al indicelui compozit BET Plus și o creștere de 0,63%, până la nivelul de 8.769,26 puncte, pentru indicele BET. Cum nu este o mișcare susținută de volume, Mesaroș avertizează că este una cu o credibilitate mică: „Pentru mine, zilele astea sunt ca și când n-ar fi.” Decisivă ar urma să fie bătălia din zona de 8.800-8.850 de puncte, unde este o rezistență importantă.

Bursa, avantajată indirect de desecretizarea protocoalelor SRI. „Este bine că nu se vorbește de economie”

Către maximele post-criză piața ar urma  să fie tractată de acțiunile Fondul Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP), și Transgaz (TGN) pe care Mesaroș le vede cu potențial de apreciere pe termen scurt. Pe cotații nu există presiune. „În România se discută mai mult de justiție, nu de economie”, afirmă brokerul de la Târgu Mureș. „Pe noi, sincer, ne face să creștem”, a adăugat acesta amintind că etapele de știri contradictorii dinspre zona fiscală și a măsurilor economice mai degrabă au antrenat neliniște și vânzări pe bursă.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
dragos mesaros
goldring
bursa
romgaz
fondul proprietatea
omv petrom
trangaz