DOCUMENT Impozitul pe dividende sare la 16%. Ne-am întors înapoi cu 10 ani

Piața de capital   
DOCUMENT Impozitul pe dividende sare la 16%. Ne-am întors înapoi cu 10 ani

Sursa foto: Feng Yu | Dreamstime.com

După ce România a avut o cotă a impozitului pe dividende de 5% la jumătatea deceniului trecut, după majorări, succesive aceasta a ajuns în punctul de plecare din 2015.

Proiectul de lege privind măsuri fiscal-bugetare prevede taxarea cu 16% a câștigurilor din dividende.

Urmărește-ne și pe Google News

Este o măsură de creștere în secvență scurtă după ce cota fusese mărită, începând cu 1 ianuarie 2025, la 10% de la 8%.

GRAFIC Taxa suplimentară pentru bănci trage în jos bursa. Indicele BET de la BVB a suferit o corecție substanțială CITEȘTE ȘI GRAFIC Taxa suplimentară pentru bănci trage în jos bursa. Indicele BET de la BVB a suferit o corecție substanțială

Aceasta înseamnă mai mult decât o triplare față de nivelurile de acum 10 ani.

La jumătatea anului 2015, modificările de Cod fiscal propuse de Guvernul Victor Ponta avansau un impozit pe dividende de 5%, cota fiind redusă de la 16%, cea la care ar urma să se revină conform actualei propuneri.

Astfel, impozitul pe dividende va crește de la 1 ianuarie 2026 la 16%, de la 10% în prezent, potrivit unui proirect de lege cu măsuri de ajustare bugetară pregătit de către Guvern pentru a fi asumat în Parlament. Proiectul precizează că dividendele distribuite în baza situațiilor interimare, pe trimestre, vor putea beneficia de cota de 10% în vigoare în prezent.

Impozitul pe dividende a crescut și la final de decembrie 2024, de la 8% la 10%, iar persoanele care aveau de luat dividende au retras rapid în foarte multe cazuri pe baza situațiilor interimare, care pot fi întocmite după încheierea unui trimestru.

În cursul unui an pot fi retrase dividende pentru primele trei trimestre.

ULTIMA ORĂ Bugetele companiilor de stat nu vor fi avizate dacă nu reduc numărul șefilor și nu plafonează indemnizațiile acestora CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Bugetele companiilor de stat nu vor fi avizate dacă nu reduc numărul șefilor și nu plafonează indemnizațiile acestora

Se propune majorarea cotei de impozit de la 10% la 16% pentru dividendele distribuite între persoane juridice române începând cu data de 1 ianuarie 2026/ prima zi a anului fiscal modificat care începe în anul 2026, din considerente fiscal-bugetare.

Întrucât din profiturile anului 2025/anului modificat care începe în anul 2025 se pot distribui, potrivit Legii nr. 31/1990 privind societățile, dividende în baza unor situații financiare interimare întocmite în cursul anului, în baza acestui cadru legal se stabilesc reguli tranzitorii pentru dividendele distribuite, potrivit legii, în baza situațiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2025/anului fiscal modificat care începe în anul 2025, propunându-se, astfel, menținerea cotei de 10% pentru aceste dividende.

Acțiunile Transelectrica depășesc maximul din 2007 în prefigurarea unui dividend-record. Cât mai pot urca titlurile transportatorului energetic național CITEȘTE ȘI Acțiunile Transelectrica depășesc maximul din 2007 în prefigurarea unui dividend-record. Cât mai pot urca titlurile transportatorului energetic național

În 2015, politica de reducerii a impozitării dividendelor asumată de miniștrii de finanțe Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici a fost percepută ca una de stinmulare a multinaționalelor și a companiilor străine de a-și declara profiturile în România.

Ulterior, asupra cotei de 5% s-a revenit prin suplimentarea cu plata CASS de 5,5%. Nivelul CASS a fost majorat la 10% pentru anii 2018-2022, iar din 2023 acestei cote i s-a augat noul nivel de impozitare al dividendelor de 8%. De la 1 ianuarie 2025, prin ordonanța-trenuleț, taxarea dividendelor devenise de 10%.

​VEZI AICI DOCUMENTUL INTEGRAL
 

viewscnt
Afla mai multe despre
dividende
bursa