Omul de afaceri Ionuț Negoiță, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de locuințe din România, avertizează că decizia guvernului de a mări cota TVA la tranzacțiile imobiliare va genera o scădere a numărului de locuințe vândute.
Premierul Ilie Bolojan a anunțat majorarea cotei standard de TVA de la 19% la 21%, din luna august. Acum, tranzacțiile imobiliare sunt taxate diferit în funcție de suprafața și valoarea locuinței astfel: o cotă TVA de 9% pentru locuințele cu o suprafață utilă maximă de 120 de metri pătrați și valoare totală de maximum 600.000 de lei, inclusiv terenul, și o cotă de 19% pentru cele care nu se încadrează în aceste criterii.
Totuși, până la data de 1 august 2026 se aplică o cotă redusă de TVA de 9% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 metri pătrați, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, dacă au încheiat până la data de 1 august 2025 acte juridice care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei astfel de locuințe.

Cu alte cuvinte, dacă avem un antecontract încheiat până la 01 august 2025 se poate aplica cota redusă, dacă livrarea imobilului (contractul autentic final) are loc până la 01 august 2026.
„Majorarea TVA-ului la 21% pentru locuințele care anterior beneficiau de cota redusă, începând cu 1 august, riscă să producă efecte negative în lanț asupra întregului sector rezidențial. Această decizie, care vine cu o creștere bruscă a prețurilor la locuințele noi, va genera în mod inevitabil o scădere a numărului de tranzacții – cel puțin pe termen scurt.
Diminuarea accesibilității achiziției unei locuințe noi pentru o parte din cumpărători va avea consecințe directe asupra veniturilor colectate din TVA, dar și efecte indirecte asupra întregului ecosistem economic asociat construcțiilor: de la furnizori de materiale și servicii, până la angajați și bugetul de stat.
Este o măsură pe care o consider neinspirată, într-un moment în care sectorul construcțiilor – responsabil pentru aproximativ 8% din PIB – are nevoie de stabilitate și predictibilitate pentru a-și continua rolul de motor al economiei.
Menținerea unei cote reduse de TVA, fie și la nivelul de 11%, pentru livrarea locuințelor care îndeplinesc criterii clare și justificate, ar fi fost o soluție mult mai echilibrată, benefică pentru cumpărători, dezvoltatori, industrie și statul român deopotrivă”, a declarat, pentru Profit.ro, Ionuț Negoiță.

Omul de afaceri are o extindere agresivă pe sectorul rezidențial, plan care l-a determinat să iasă din zona sa de confort din Sectorul 3.
Recent, după cum a anunțat Profit.ro în premieră, el a cumpărat terenul fostei fabrici Cesarom din zona Preciziei a Bucureștiului, unde intenționează să construiască în jur de 3.000 de apartamente. Totodată, intenționează să înceapă, la primăvară, construcția unui nou mega-proiect rezidențial în Pipera, pentru care sunt planificate circa 2.000 de apartamente.
Marile proiecte ale familiei Negoiță sunt amplasate în jurul zonei comerciale Pallady, care cuprinde magazinele Leroy Merlin, Kaufland, Metro, Auchan, Jumbo, XXXL Lutz și IKEA, o zonă cu care s-a familiarizat în ultimii 8 ani și unde a dezvoltat peste 5.700 de apartamente din cele 11.000 câte a livrat în total pe piața bucureșteană.
În trecut, frații Ionuț și Robert Negoiță au mai dezvoltat proiecte rezidențiale și în Sectorul 4, în Pipera și Popești-Leordeni.
Ionuț Negoiță mai gestionează acum alte 3 șantiere, în paralel. Are HILS Sunrise cu 704 apartamente, care se construiește pe terenuri cumpărate de la IKEA, faza întâi din HILS Republica, cu 370 de apartamente, în locul fostelor fabrici Republica și Tubinox, și prima etapă a HILS Titanium, cu 496 de apartamente, care se ridică în locul unei foste fabrici de cărămidă. Toate sunt grupate în estul Capitalei.

În această zonă, familia Negoiță a mai dezvoltat complexul Palladium Residence și Palladium Residence 2, cu circa 2.500 de locuințe, HILS Pallady, cu 1.908 apartamente și HILS Brauner, cu 1.336 de apartamente.
Înainte de criza imobiliară din 2008, Ionuț Negoiță și fratele său Robert Negoiță, care s-a retras din afaceri după ce a devenit primarul Sectorului 3, au dezvoltat trei ansambluri rezidențiale cu peste 3.000 de unități locative pe care le-au vândut complet. A urmat o pauză de câțiva ani în care cei doi s-au oprit din activitatea imobiliară, însă au revenit, indirect, în 2014 cu proiectul Palladium Residence.
După intrarea în politică a lui Robert Negoiță, fratele mai mic a cumpărat clubul de fotbal Dinamo, la care a renunțat ulterior. Printre afacerile care îi mai aduc venituri lui Ionuț Negoiță se numără cele două hoteluri din grupul RIN, care totalizează 365 de camere, parcul acvatic Water Park din Otopeni, clinica privată Medikali a soției sale, un centru de întreținere corporală și relaxare și o tipografie.
Piața în scădere
Peste 13.200 de case și apartamente au fost vândute în București și împrejurimi în primele trei luni din acest an, în scădere cu 4,3% față de perioada similară din 2024, potrivit unei analize realizate de către compania de consultanță imobiliară SVN Romania pe baza statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
În București au fost tranzacționate peste 11.200 de locuințe în primul trimestru din acest an, în scădere cu 5,4% față de perioada similară a anului trecut, în timp ce în județul Ilfov au fost vândute 1.960 de locuințe, în creștere cu 2,4% comparativ cu primele trei luni din 2024.

Variațiile anuale diferite dintre cele două zone pot fi explicate și prin scăderea numărului de locuințe noi finalizate în București, concomitent cu livrarea unui număr tot mai ridicat de locuințe în localitățile limitrofe Capitalei.
Aproximativ 18.000 de noi locuințe ar putea fi finalizate în București și împrejurimi în acest an potrivit datelor SVN Romania, un nivel la fel de redus ca cel înregistrat în 2024, când în regiunea Bucureștiului a fost livrat cel mai mic număr de locuințe din ultimii cinci ani.
Aproape 37.000 de case și apartamente au fost vândute în România în primele trei luni din acest an, în scădere cu 4,9% comparativ cu perioada similară a anului anterior. Cele mai multe unități rezidențiale au fost tranzacționate în Constanța, Cluj și Timiș, mai arată statisticile oficiale.