Fondul Proprietatea a urcat cu 4,5% în prima zi de la lansarea noului program de răscumpărare de acțiuni

Fondul Proprietatea a urcat cu 4,5% în prima zi de la lansarea noului program de răscumpărare de acțiuni
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 9 sep 2015

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au închis în urcare cu 4,5% miercuri, în prima zi de la lansarea unui nou program de răscumpărare de acțiuni proprii, pe o piață în creștere cu 1,3%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Fondul Proprietatea a demarat miercuri al șaselea program de răscumpărare de acțiuni proprii, prin care intenționează să cumpere până la 891,77 milioane de acțiuni sau echivalentul în certificate de depozit în vederea reducerii capitalului social. Prețul acțiunilor care vor fi răscumpărate este de 0,2 până la 2 lei/unitate.

Indicii de referință BET și BETPlus au închis în urcare cu 1,33%. BET monitorizează evoluția celor mai lichide 10 companii, în timp ce BETPlus cuprinde cele mai tranzacționate 34 de acțiuni din piața reglementată, cu excepția SIF-urilor și a acțiunilor companiilor străine.

Schimburile de acțiuni au însumat 35,3 milioane de lei ( aproape 8 milioane euro), în creștere de la 13,3 milioane de lei în sesiunea anterioară. Cifra include opt tranzacții deal cu acțiuni Romgaz (SNG), Electrica (EL) și  BRD-Groupe Societe Generale (BRD), în valoare totală de 7,8 miloane de lei.

Fondul Proprietatea a fost cel mai tranzacționat emitent, cu transferuri totale de 11,5 milioane de lei, urmat de Romgaz, cu un rulaj de 5,5 milioane de lei, BRD, cu 4,9 milioane de lei și Electrica, cu 4,72 milioane de lei.

Indicele BET FI, compus din cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea, a închis cu o creștere de 1,79%, în condițiile în care toate cele șase societăți au consemnat câștiguri.

În sectorul energetic, indicele de profil BET NG a scăzut cu 0,29%, tras în jos de declinul acțiunilor Electrica. Titlurile distribuitorului de electricitate au coborât cu 2,73%, la 12,46 lei/unitate.

AGA de la Electrica SA, dominată de statul român, prin Ministerul Energiei, a respins miercuri planul de administrare al societății propus de Consiliul de Administrație. Totodată, Electrica a anunțat că Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie SA (SAPE), la acționar unic este statul și care a moștenit participațiile Electrica la filialele sale de distribuție, inclusiv litigiile inițiate de companie împotriva cumpărătorilor participațiilor majoritare la respectivele filiale, a cerut Electrica SA daune totale de circa 1,3 miliarde euro pentru neurmărirea îndeplinirii obligațiilor post-privatizare de către respectivii cumpărători.

BET XT și BET BK au avansat cu 0,95%, respectiv 1,16%. BET XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, în timp ce BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de companii indiferent de țara de proveniență.

Pe piețele europene, indicele Stoxx 600 a crescut pentru a treia zi consecutiv, pe fondul optimismului în rândul investitorilor declanșat de anunțul Chinei privind noi măsuri pentru stimularea economiei. Stoxx 600 a urcat cu 1,3%, după ce pe parcursul sesiunii a avansat cu până la 2,6%.

În regiune, bursa de la Praga a închis în creștere cu 0,79%, piața de capital de la Varșovia cu 0,48%, în timp ce bursa de la Budapesta a coborât cu 0,11%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bvb
inchidere