În luna iunie, marcată de schimbul de rachete dintre Israel și Iran, indicele principal de la BVB a avut o performanță pozitivă, surmontând inclusiv ajustările ex-dividend.
Trecerea peste perioada calendarului corporativ încărcat februarie-mai nu a însemnat o cădere abruptă a interesului investitorilor față de bursă. Volumele au fost în foarte multe sesiuni foarte bune, chiar ori, de la o zi la alta, au fost retrageri brutale ale lichidității.
Mai mult decât atât, investitorii au găsit forța de a împinge mai sus cotațiile și de a găsi noi maxime ale anului 2025. Performanța lunii iunie a arătat o apreciere de 2,35% a indicelui reprezentativ BET, încă și mai notabilă dacă avem în vedere ajustările ex-dividend pe mai mulți emitenți importanți.
Piața românească de capital a reușit să resoarbă și un șoc extern, respectiv conflictul dintre Iran și Israel, declanșat la jumătatea intervalului și care a avut impact inițial atât asupra cotațiilor internaționale ale petrolului, care au explodat, cât și pentru piețele de acțiuni care – fără a intra pe spirale descedente – au fost marcate, totuși, de pusee de vânzare importante.

Acțiunile din componența indicelui BET au avut preponderent performanțe pozitive pentru intervalul analizat, însă deviațiile față de finalul lunii mai au fost mici pentru cele mai importanți constituenți, așa cum se vede pe tabelul atașat.
O performanță deosebită, a fost creșterea de 20,63% a acțiunilor Transelectrica (TEL), care au găsit noi maxime istorice, după vârful care data încă din 2007, dinaintea marei crize financiare, care a afectat profund și BVB la acel moment.
Fluxurile de capital de pe bursă au venit în contradicție cu mesajele de aversiune la risc din spațiul public al ultimelor luni despre cum va arăta etapa post-electorală, despre deficitul bugetar și necunoscutele legate de adresarea acestuia.

Sentimentul pozitiv și faptul că investitorii au stat să coteze în piață s-a văzut și în exercițiul lunii iunie al programului Fidelis de titluri de stat dematerializate pentru populație. Acesta a întrerupt o secvență de 3 ediții la rând în care participarea a scăzut de la o ofertă la alta.

Tot la capitolul exercițiilor primare, Banca Transilvania (TLV) a atras o finanțare de 1,5 miliarde lei într-o emisiune de obligațiuni cu maturitate de 7 ani și având un cupon anual al dobânzii de 8,875%. Performanța titlurilor societății a fost un ape bursă în luna iunie și a influențat decisiv aprecierea per ansamblu a pieței, așa cum este măsurată pe indicele BET.
Altă ofertă închisă a fost cea de răscumpărare, cu o valoare de 11,78 milioane lei (2,33 milioane euro), este cea închisă de Chimcomplex (CRC) pentru un număr de 495.000 de acțiuni, echivalent cu 0,16% din capitalul social. De asemenea, Evergent Investments (EVER) a depus la ASF o documentație tot pentru lansarea unei astfel de operațiuni de buy-back.
Intervalul a avut și mutări de pachete mari. Astfel, fondurile de pensii administrate NN au ajuns la o deținere de 13,00% din acțiunile Aquila Part Prod Com (AQ) în urma unor tranzacții cu o valoare de 212,16 milioane lei (41,92 milioane euro) realizate cu fondatorii societății Cătălin Vasile și Adrian Dociu, care și-au dinminuat astfel participațiile. Schimburile au fost realizate în a 2-a parte a unei luni iunie în care acțiunile Aquila au pierdut 8,00%, corecție însă care vine din maximele istorice.