La bursă – corecții pe volume mici. Tranzacție cu 5% din acțiunile Romcarbon

La bursă – corecții pe volume mici. Tranzacție cu 5% din acțiunile Romcarbon

Sursa foto: Dana Rothstein / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 dec 2019

La BVB am consemnat o sesiune în care activitatea de tranzacționare a fost redusă, salvată doar de cele 3 acțiuni care vor intra din luna septembrie a anului viitor în structura indicelui All Cap al agenției de evaluare FTSE Russell, ca parte a demersului de promovare a bursei locale la statutul de piață emergentă. Indicele principal a pierdut 0,40%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Debutul de săptămână a fost modest la Bursa de Valori București. Investitorii au revenit greu în piață într-un răstimp în care jucători locali reclamă o prezență redusă a nerezidenților. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 15,53 milioane lei (3,25 milioane lei), abia la o treime față de media de anul trecut care a adus bursei românești statutul de piață emergentă.

Fără ordinele de cumpărare puternice, nici piața nu a avut puterea de a urca în sensul trendului bine conturat încă din primăvară. Rezultatul este o ședință marcată de corecții moderate. Indicele compozit BET Plus s-a retras cu 0,38%, iar indicele reprezentatitv BET a pierdut 0,40%, pentru o închidere la nivelul de 9.937,67 de puncte. Este doar o mișcare corectivă către media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), fără implicații tehnice asupra tendinței ascendente care rămâne intactă, cu maxime și minime din ce în ce mai ridicate conform teoriei lui Dow și cu o dispunere în „evantai” a mediilor mobile relevante în proporții Fibonacci care arată sensul crescător.

La bursă – corecții pe volume mici. Tranzacție cu 5% din acțiunile Romcarbon

Sesiunea a fost mai puțin negativă decât apare la prima vedere. În primul rând, pentru că este „ca la carte” ca o mișcare corectivă în sensul principal să fie pe volume în scădere și în al 2-lea rând, pentru că cel mai tranzacționat titlu, cu transferuri de 4,37 milioane lei, cel al Romgaz Mediaș (SNG), nu s-a depreciat, ci a închis ziua în staționare, la prețul de 38,40 lei/acțiune, zonă de maxim pentru cei 6 ani de prezență în ringul bursier a titlurilor producătorului de gaze naturale. Acesta este și contextul în care indicele energetic BET-NG a supraperformat pieței, cu un declin de numai 0,20%.

EXCLUSIV Total și Delek Group negociază direct în SUA achiziționarea participației de 50% a ExxonMobil în Neptun Deep CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Total și Delek Group negociază direct în SUA achiziționarea participației de 50% a ExxonMobil în Neptun Deep

Prin contrast, indicele financiar BET-FI și-a adâncit corecția, cu un recul de 0,74%, până la nivelul de 46.448,93 de puncte. Practic, acest segment al fondurilor închise de investiții este într-o fază corectivă încă din zilele care au urmat votului în Parlament pentru legea fondurilor de investiții alternative, cea care elimiină și legislația anterioară care stabilea pragurile de deținere la SIF-uri. De asemenea, cel mai important emitent din structura indicelui, Fondul Proprietatea (FP) a avut o sesiune negativă, titlurile sale având o depreciere în linie cu media pieței, de 0,42%, până la prețul de 1,1900 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,36 milioane lei.

Tot în sectorul financiar, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,39%, până la prețul de 2,5800 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al pieței, de 2,83 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au coborât cu 0,76%, până la prețul de 15,60 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,48 milioane lei.

Singurul transfer în piața deal s-a realizat cu 12,80 milioane acțiuni Romcarbon Buzău (ROCE), reprezentând 4,84% din capitalul social al liderului din piața românească a reciclărilor. Efectuat la prețul de 0,1205 lei/acțiune, cu 4,33% peste referință, acesta s-a ridicat la valoarea de 1,54  milioane lei. Compania a anunțat săptămâna trecută că a primit în avans întreaga sumă pentru activele sale înstrăinate la Iași printr-o tranzacție semnată anul trecut cu jucătorul local Office & Logistics, parte a grupului imobiliar Flux.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
romcarbon