ULTIMA ORĂ Legea care elimină pragurile de deținere la SIF-uri - votată final. Titlurile celor 5 societăți cresc la bursă

ULTIMA ORĂ Legea care elimină pragurile de deținere la SIF-uri - votată final. Titlurile celor 5 societăți cresc la bursă
scris 27 nov 2019

Camera Deputaților, camera decizională, a adoptat astăzi legea fondurilor de investiții alternative (FIA), care abrogă inclusiv actul normativ după care își desfășoară activitatea societățile de investiții financiare listate la cota BVB și care impune pragurile de deținere de 5%. După votul în plen, legea merge pentru promulgare la președinte, iar legiuitorul dă un termen de 6 luni Fondului Proprietatea și SIF-urilor să depună documentațiile aferente calificării sub una din categoriile fondurilor de investiții alternative. Aflate deja pe un trend ascendent pronunțat în prefigurarea acestui vot, titlurile SIF cresc și astăzi la bursă cu aproximativ 4-5%.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

2020 ar urma să fie anul căderii pragurilor de deținere la SIF-uri, după votul de astăzi din Camera Deputaților, ce aduce un moment așteptat de jucătorii din piața de capital românească încă de dinainte de criza financiară din 2007-2008. Legea fondurilor alternative de investiții (FIA), care scoate SIF-urile de sub incidența vechii legislații, a fost adoptată de plenul camerei decizionale și urmează să meargă spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Reacția este favorabilă la bursă, unde acțiunile celor 5 SIF-uri cresc într-o mișcare aproape sincron, aprecierile fiind de 4-5%. Volumele sunt, însă, reduse în condițiile în care nu toți investitorii din piață au cunoștință de acest vot. Cel mai lichid emitent, SF Oltenia (SIF5) aba adună schimburi de 1,66 milioane lei cu 3 ore înainte de închiderea sesiunii de tranzacționare, în timp ce rulajele pe celelalte 4 acțiuni sunt, de asemenea, în jurul reperului de 1 milion de lei.

CONFIRMARE Radu Hanga de la Grupul Banca Transilvania, noul președinte al Bursei de Valori București. \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Radu Hanga de la Grupul Banca Transilvania, noul președinte al Bursei de Valori București. "Vrem să construim credibilitate", spune câștigătorul

Profit.ro informase piața încă de la jumătatea lunii cu privire la existența acestui moment, însă campania electorală pentru alegerile prezidențiale amânase procesul legislativ. Luni avertizam că, scrutinul fiind trecut, sunt condiții ca legea FIA să poată ajunge în plen.

Așteptări existau de peste 2 ani în piață, chiar dacă acestea nu mai au capacitatea de catalizare a imaginației investitorilor despre intrări de capital ale investitorilor așa cum se întâmpla în anii „boom”-ului bursier. Încă de la jumătatea anulu 2017, fostul vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mircea Ursache, atrăgea atenția pieței, prin intermediul Profit.ro, că legea care poate doborî pragurile de dețiere de la SIF-uri ajunge în Parlament.

După o perioadă lungă de apatie, alerta din piață s-a ridicat la accelerarea procesului legislativ în Senat, unde votul final a venit la jumătatea lunii septembrie. Pe titlurile SIF a fost un proces nu foarte zgomotos de acumulare, semnalat în repetate rânduri de Profit.ro, în baza argumentelor tehnice și a manierei de tranzacționare.

Acesta ar putea fi și motivul pentru care acțiunile SIF au avut o mișcare oarecum decuplată față de restul pieței chiar și în urmă cu aproape un an, la șocul ordonanței de urgență cu prevederi drastice pentru mediul corporativ, așa-numita taxă pe lăcomie. Graficul de mai jos surprinde trendul ascendent pe titlurile SIF, susținut atât de mersul general al pieței și de programele de răscumpărare ale acestor societăți, dar și de perspectiva ridicării pragurilor prin prezenta lege.

ULTIMA ORĂ Legea care elimină pragurile de deținere la SIF-uri - votată final. Titlurile celor 5 societăți cresc la bursă

Actul normativ prevede ca, în termen de 6 luni de la intrarea acestuia în vigoare, entitățile prinse la „alte organisme de plasament colectiv” sub vechea legislație să prezinte documentele de constituire și funcționare. Termenul a fost semnificativ tăiat, după ce în varianta adoptată de Senat, acesta se ridică la 18 luni. Amendamentul din Comisia pentru buget, finanțe și bănci a venit din partea grupurilor parlamentare PSD, UDMR, Minorități și PRO Europa.

“Apreciem că termenul de 18 luni este excesiv în raport cu obligațiile impuse AOPC, respectiv de adaptare a documentelor de constituire și funcționare, de adaptare a activității lor la prevederile Proiectului și de solicitare a autorizării acestor modificări”, spune motivarea autorilor amendamentului. “Ca urmare, apreciem că termenul de 6 luni propus ca modificare este un termen rezonabil pentru îndeplinirea de către A.O.P.C. a obligațiilor de mai sus și asigură aplicarea cu prioritate a prevederilor Proiectului.”

Mesaj de la BVB: directorul Adrian Tănase - bursa nu trebuie să fie un experiment, ci chiar principala destinație a economiilor românilor. Cum să investești la bursă ca om de rând CITEȘTE ȘI Mesaj de la BVB: directorul Adrian Tănase - bursa nu trebuie să fie un experiment, ci chiar principala destinație a economiilor românilor. Cum să investești la bursă ca om de rând

Cei 6 emitenți din structura indicelui financiar BET-FI trebuie să decidă să se încadreze într-o categorie de fond de investiți alternative și să notifice reglementatorul ASF asupra acestui lucru. SIF-urile și Fondul Proprietatea, spune legislatorul, se vor încadra a fonduri de investiții destinate investitorilor de retil și ca atare nu vor putea solicita retragerea de la tranzacționare de pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București.

De asemenea, parlamentarii au stabilit o derogare de la legea 31/1990 a societăților comerciale astfel încât  încadrarea la un anume tip de fond de investiții nu aduce acționarilor beneficiul de a solicita dreptul de retragere din firmă aferent modificării obiectului de activitate.

Un amendament din Comisia de Buget a Camerei a restrâns la 3 luni, de la 6 luni, termenul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară trebuie să promoveze cadrul de reglementare aferent legii. Votarea acestea atrage abrogarea legii 133/1996 pentru transformarea Fondurilor Proprietății Private în societăți de investiți finanicare – cea care stabilea pragurile de deținere – și modificările acesteia. De asemenea, legiuitorul dispune abrogări sau modificări ale unor titluri sau articole privind auditul financiar în legea 297/2004 a pieței de capital, dar și în lea 74/2015 privind administratorii fondurilor de investiții alternative.

După promulgare urmează publicarea în Monitorul Oficial, iar aceasta declanșează calendarul de termene prevăzut de legiuitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif
bursa
bvb
asf
parlament
camera deputatilor
fonduri de investitii
fondul proprietatea