Premierul italian Giorgia Meloni a cerut finalizarea uniunii piețelor de capital (CMU) în Uniunea Europeană, pentru a preveni exodul de capital din blocul comunitar, transmite Reuters.
'Considerăm necesar să finalizăm rapid uniunea piețelor de capital', a declarat Meloni la adunarea națională a principalei organizații patronale din Italia (Confindustria), care are loc la Bologna, scrie Agerpres.

12 iunie Eveniment Profit - Piața de Capital.forum - Provocări pe piața de capital în perioadă de tensiuni economice și sociale - Ediția a V-a
Și președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a apreciat recent că dificultățile continue de inovare ale Europei și fundalul politic sumbru fac imperativă unirea piețelor sale de capital, iar inactivitatea regiunii în acest domeniu a costat timp valoros.
'Urgența de a integra piețele noastre de capital a sporit. Această urgență în creștere nu corespunde cu progrese evidente în realizarea obiectivului', a avertizat Lagarde, descriind problemele cu care se confruntă Bruxellesul în privința proiectului, cu '55 de propuneri ale autorităților de reglementare și 50 de inițiative non-legislative' depuse din 2015.
'Amploarea este în detrimentul profunzimii și a permis ca uniunea piețelor sale de capital să fie desprinsă de interesele naționale, care văd ca o amenințare unele inițiative', a explicat șeful BCE.
De asemenea, a declarat marți Giorgia Meloni, costurile ridicate cu energia sunt cea mai presantă problemă economică cu care se confruntă autoritățile.
'Principala problemă cu care ne confruntăm ... este costul energiei'. Guvernul realizează o evaluare a pieței naționale a energiei pentru a determina dacă prețurile ridicate sunt de asemenea rezultatul speculațiilor, a declarat premierul italian.
Și Confindustria a cerut ajutor de stat de miliarde de euro pentru a ajuta firmele să facă față creșterii costurilor cu energia și perspectivei taxelor vamale americane.

Președintele Confindustria, Emanuele Orsini, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să permită statelor membre să majoreze cheltuielile pentru a spori investițiile, fără a încălca regulile fiscale ale blocului comunitar. Acesta a adăugat: 'Trebuie să acționăm rapid' pentru a reduce costurile cu energia, companiile se confruntă 'cu o situație nesustenabilă'.
Fondurile pentru pachetul de ajutor ar putea veni din revizuirea planului de redresare post-pandemie al Italiei, alături de fonduri regionale de dezvoltare ale UE, a explicat Orsini.
Anul trecut, prețul mediu al electricității în Italia a ajuns la 109 euro per megawatt-oră, aproape dublu față de nivelul din Franța.
Meloni a anunțat că Italia discută cu CE moduri alternative pentru a cheltui până la 15 miliarde de euro din fondurile europene deja alocate, pentru a spori productivitatea, o deficiență cronică a țării.
Autoritățile de la Roma s-au angajat să reducă deficitul bugetar sub plafonul UE de 3% din PIB în 2026, de la 3,8% din PIB în 2024.