Titlurile de stat vândute recent în programul Fidelis au debut pozitiv pe bursă. O treime din cuponul emisiunii în euro a fost „mâncat” de explozia de preț din piață

Titlurile de stat vândute recent în programul Fidelis au debut pozitiv pe bursă. O treime din cuponul emisiunii în euro a fost „mâncat” de explozia de preț din piață

Sursa foto: Patchakorn Phom In | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 3 aug 2023

Obligațiunile guvernjamentale dematerializate destinate populației au intrat în ringul de la BVB la prețuri superioare celor din ofertă. Vânzătorii din Ministerul de Finanțe sunt încântați de nivelul participării: „Sunt sume foarte mari pe care nu ni le imaginam vreodată că le putem contracta de pe piața internă.”

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Mesaj nou de la bursă despre ridicarea presiunii pe dobânzi: cele mai noi emisiuni de titluri de stat pentru populație din programul Fidelis se tranzacționează la debut peste valoarea nominală. În ciorcumstanțele unor transferuri de aproape 300.000 de lei pentru titlurile denominate în moneda națională până la jumătatea orarului de tranzacționare, impulsul a fost pozitiv pe linie.

Cel mai mare volum se înregistrează pentru titlurile cu scadența în august 2026 (R2608A) și care au un avans în piață de 0,56%, până la prețul de 100,5597 lei pe unitate, unde randamentul anual a coborât la 6,98%

Hidroelectrica, administrator nou: 10 ani cadru militar, fost secretar de stat și șef la privatizări CITEȘTE ȘI Hidroelectrica, administrator nou: 10 ani cadru militar, fost secretar de stat și șef la privatizări

În ultimul exercițiu primar au fost atrase fonduri în echivalent 2,3 miliarde lei, a 3-a participare de la lansarea programului, cele peste 19.000 de ordine cumulând subscrieri pentru 16% din totalul titlurilor emise în Fidelis.

Radu Hanga, președinte al Bursei de Valori București, punctează acest succes într-un context mai larg al creșterii interacțiunii emitenților cu piața de capital. Astfel, dacă în anul 2021, au fost 68 de listări de acțiuni și obligațiuni prin care s-au atras 2 miliarde euro, în 2023, deși, numărul exercițioilor de piață este la o treime, suma adusă de investitori este mai mult decât dublă. „Vedem un trend foarte bun la bursă care se vede atât în zona privată, din punct de vedere al companiilor care se listează, atrag capital și se finanțează prin emisiuni de obligațiuni, cât și din punct de vedere al relațiilor cu statul și emisiunilor de titluri de stat”, spune Hanga care descrie obligațiunile guvernamentale drept „calea simplă prin care investitorii ajung la bursă”.

OMV Petrom va plăti pentru acest an o contribuție de solidaritate inferioară celei pe anul trecut CITEȘTE ȘI OMV Petrom va plăti pentru acest an o contribuție de solidaritate inferioară celei pe anul trecut

Investitorii au arbitrajat încă din prima zi ecartul de dobândă între titlurile de stat scadente anukl viitor și care sunt departajate de un criteriu nefinanciar, cel al donării de sânge. Astfel, emisiunea donatorilor (R2408A) are un salt de 1,45% în piață și și-a erodat cuponul la 5,73%, de la 7,30%. Ironia este că acum sunt titlurile celor care nu au donat sânge (R2408C) care au randament mai bun, de 6,28%, în condițiile în care sunt la valoarea nominală. Cotația a rtins să crească la debut, dar ulterior a revenit către reperul de 100,00 lei pe unitate.

Exercițiul recurent în programul Fidelis este parte a strategiei de a crește finanțarea în lei, spune Alin Andrieș, secretar de stat în MFP. „Ministerul Finanțelor are în vedere o finanțare netă relativ echilibrată, din surse interne și externe. Astfel, se vor asigura finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice preponderent în monedă națională pentru a continua procesul de dezvoltare a pieței interne, în paralel cu accesarea piețelor externe de capital în vederea asigurării unor surse robuste de finanțare”, a declarat acesta la evenimentul de listare organizat la deschiderea ședinței de tranzacționare de la Bursa de Valori București.

Bindea, ROCA Industry: Lipsa acută de muncitori este doar un mit; există angajați bine pregătiți, dar trebuie să știi cum să-i păstrezi. ROCA Industry va face, probabil în toamnă, trecerea pe piața principală a bursei CITEȘTE ȘI Bindea, ROCA Industry: Lipsa acută de muncitori este doar un mit; există angajați bine pregătiți, dar trebuie să știi cum să-i păstrezi. ROCA Industry va face, probabil în toamnă, trecerea pe piața principală a bursei

Emisiunile denominate în moneda unică europeană au avut, de asemenea, o intrare favorabilă în ring, în context unor transferuri în valoare de aproape 100.000 de euro. Astfel, titlurile cu maturitate la un an (R2408AE) au un avans de 1,50%, până la prețul de 101,4999 lei pe unitate, unde remarcabil, randamentul este de 2,29%, ceea ce înseamnă că majorarea de preț a luat o treime din dobânda instrumentului de 3,85%.

Titlurile scadente în 2028 (R2808AE) au o aprecierea de 0,69%, până la prețul de 100,6894 lei pe unitate, unde randamentul anualizat a coborât la 5,28%.

„Ca o sticlă de șampanie care s-a deschis.” Oferta de la Hidroelectrica a descătușat energiile pe bursă și a adus miliarde de lei pe piața de capital CITEȘTE ȘI „Ca o sticlă de șampanie care s-a deschis.” Oferta de la Hidroelectrica a descătușat energiile pe bursă și a adus miliarde de lei pe piața de capital

Ștefan Nanu, director din cadrul Trezoreriei României, atrage atenția că finanțările în moneda unică europeană prin Fidelis se ridică la 800 milioane euro, ceea ce este echivalentul unui eurobond. De asemenea, nu mai puțin de 14% din finanțarea internă a României din 2023 a fost de la populație prin programele Fidelis și Tezaur. „Sunt sume foarte mari pe care nu ni le imaginam vreodată că le putem contracta de pe piața internă”, spune Nanu. „Vedem o investire din ce în ce mai mare pe termene mai lungi de un an.”

Participarea a fost remarcabilă mai ales în contextul în care ultimul exercițiu a fost într-o perioadă aglomerată, în care s-a derulat și oferta publică primară de la Hidroelectrica (H2O), atrage atenția Daniela Secară, director general la BT Capital Partners, unul din intermediarii operațiunii. "Este un produs pe care îl așteaptă investitorii”, a declarat aceasta.

Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București, spune că este important că achiziția de titluri de stat în programul Fidelis este a intrat în comportamentul investitțional al românilor cu portofoliu la brokeri. „Așteptăm și alte scadențe pentru investitori”, a conchis acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
dobanzi
mfp
fidelis
radu hanga
bt capital partners
adrian tanase