Tranzacții de aproape 10 milioane lei la BVB pe titlurile bancare

Tranzacții de aproape 10 milioane lei la BVB pe titlurile bancare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 ian 2017

Titlurile bancare și-au continuat tendința descendentă de la începutul anului, pe fondul unor volume bune. Acțiunile Băncii Transilvania au însumat transferuri de 4,27 milioane lei pe piața reglementată, în timp ce titlurile BRD Groupe Societe Generale au cumulat schimburi de 2,33 milioane lei. Aceste acțiuni au făcut și obiectul singurelor tranzacții speciale din piața deal, în valoare totală de peste 3 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După o etapă corectivă, bursa de la București a avut a doua sesiune consecutivă de aprecieri, cu indicele reprezentativ BET urcând cu 0,22% până la nivelul de 7.178,10 puncte și cu un avans de 0,23% al indicelui compozit BET Plus.

Este o zi favorabilă în contextul unui tablou neconcludent pentru piețele europene. Indicele Euro Stoxx 50, al titlurilor blue-chip de pe continent a câștigat 0,27%, închideri „verzi” consemnându-se la Londra, +0,38% pentru indicele FTSE100 și la Frankfurt, +0,51% pentru indicele DAX. Un declin de 0,14% a înregistrat CAC40 de la Paris. La Varșovia, indicele WIG20 a pierdut 0,48%, în timp ce pe indicii BUX de la Budapesta și PX de la Praga au fost aprecieri de 0,18% și, respectiv 0,29%.

Fondurile închise de la BVB au obținut profituri cumulate de aproape 200 milioane euro CITEȘTE ȘI Fondurile închise de la BVB au obținut profituri cumulate de aproape 200 milioane euro

Cel mai tranzacționat emitent de la BVB a fost Fondul Proprietatea (FP), cu transferuri de 6,57 milioane lei, ale cărui acțiuni au crescut cu 2,15%, până la prețul de 0,8540 lei/acțiune, după ce cu o zi înainte societatea a convocase Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor cu propunerea de a distribui în iunie 0,05 lei/acțiune, restituire de aport la capitalul social în urma reducerii de capital prin diminuarea valorii nominale a acțiunii de la 0,5700 lei/acțiune, la 0,5200 lei/acțiune.

Într-o zi mai slabă pentru SIF-uri, însă, indicele financiar BET-FI abia a câștigat 0,24%, închizând la nivelul de 30.609,95 puncte. Încă și mai atenuată a fost aprecierea de 0,06% a indicelui energetic BET-NG. Din componența sa, cel mai lichid emitent a fost astăzi Romgaz Mediaș (SNG), ale cărui acțiuni s-au apreciat cu 1,59%, până la prețul de 25,60 lei/acțiune, în apropoierea maximului ultimelor 12 luni.

Proiecțiile privind evoluția din acest an a monedei euro și a dolarului CITEȘTE ȘI Proiecțiile privind evoluția din acest an a monedei euro și a dolarului

Aproape 42% din rulajul de 23,72 milioane lei (5,27 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost concentrat pe cele 2 acțiuni bancare lichide listate la Bursa de Valori București.  Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au coborât cu 0,44%, până la prețul de 2,27 lei/acțiune, în zona minimelor ultimelor 6 luni, dar care încă mai conferă instituției de credit o remarcabilă capitalizare bursieră de 8,27 miliarde lei (1,84 miliarde euro). Pe acest emitent s-a mai realizat și o tranzacție specială în piața deal, în valoare de aproape 932.000 de lei.

Titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au adunat schimburi de aproximativ 1 milion de euro, relativ egal distribuite între volumele echivalente cu 2,33 milioane lei din piața reglementată și de tranzacțiile de tip deal în valoare însumată de 2,15 milioane lei. Cotația suferit un recul de 1,42%, până la prețul de 11,14 lei/acțiune, nivel cu 6,23% sub ultimul reper de tranzacționare al anului recut, de 11,88 lei/acțiune.

Unde pot fi puși banii la bătaie. Idei de trading pe 2017 CITEȘTE ȘI Unde pot fi puși banii la bătaie. Idei de trading pe 2017

Titlurile Romcab Târgu Mureș (MCAB) au adunat schimburi marginal peste 1 milion de lei, însă, după ce au atins limita maximă a scăderii de 15% admisă pentru o zi de sistemul operatorului de piață BVB, au rămas fără cerere. Închiderea de 4,61 lei/acțiune este cu aproape 50% maii jos decât reperele de tranzacționare de acum 2 luni de când a început picajul. La acest nivel de preț, capitalizarea bursieră a companiei este de 43,27 milioane lei (9,62 milioane euro), de peste 20 de ori mai mică decât datoriile totale ale companiei de 940,94 milioane lei prinse în contabilitate la 30 septembrie.

Scăderile s-au exacerbat pe măsură ce investitorii au văzut tendința de ieșire a Morgan Stanley, care avea o deținere de 22,87% din titlurile Romcab, achizionate încă din anul 2007. Informațiile cu privire la existența a peste 100 de incidente de plată, dar și a unor întârzieri de plată către salariați alimentează viziunea negativă a investitorilor față de acest emitent. Pentru faptul că producătorul de cabluri din fibră optică nu a raportat ratarea respectivelor obligații de plată, Clubul Investitorilor a notificat operatorul de piață Bursa de Valori București, după cum un grup de investitori are în pregătire o sesizare cu același obiect către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
banca transilvania
brd
romgaz
romcab
bvb
bursa
asf