Un producător de software pentru brokerii de asigurări ajunge pe bursă

Un producător de software pentru brokerii de asigurări ajunge pe bursă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 dec 2015

Compania Life is Hard s-a listat astăzi pe piața AeRO de la BVB, primele tranzacții realizându-se la un preț care îi dă acesteia o valoare de piață de 5,9 milioane lei, cu aproape 50% mai mare decât veniturile pe anul în curs.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Life is Hard (LIH), companie care furnizează soluții software pentru peste 100 de companii de brokeraj din piața românească de asigurări, este listată începând de astăzi pe sistemul alternativ de tranzacționare al Bursei de Valori București.

Directorul general al societății, Barna Erik, a afirmat astăzi că motivul principal pentru care au realizat acest pas - la care nu s-ar fi gândit la înființarea firmei - este acela de a-i afla valoarea de piață. În utlimul timp au mai avut oferte în piață din partea unor investitori, însă nu au știut cum să le interpreteze. Accesarea pieței AeRo este un demers util în aflarea valorii de piață.

Dar care este valoarea de piață a societății? După prima oră de tranzacționare, cea mai mare parte a schimburilor au fost efectuate în jurul reperului de 8,4 lei/acțiune, care dau companiei o capitalizare bursieră de 5,9 milioane lei (1,32 milioane euro), valoare cu aproape 50% peste cifra de afaceri de 4 milioane lei estimată pentru anul în curs.

Valoarea la care Life is Hard a intrat în piață este cu 15% sub cea de 6,9 milioane lei (1,54 milioane euro) anticipată de intermediarul operațiunii de listare, compania Goldring din Târgu Mureș. Prezent astăzi la deschiderea ședinței de tranzacționare, directorul general al acesteia, Virgil Zahan, a afirmat că evaluarea a fost realizată prin comparație cu alte 19 companii cu profil similar listate pe piața New Connect de la Varșovia.

Compania mizează pe dublarea profitului până în anul 2019

Profitul anticipat pentru 2015 este de 960.000 de lei, ceea ce înseamnă că la prețul de tranzacționare din primele ore în ring, indicatorul P/E este de 6,14.

Firma care are contracte cu 7 din primii 10 brokeri de asigurări ai pieței românești mizează pe comenzi suplimentare, în condițiile în care societățile de profil trebuie să-și adapteze platformele software la noile norme introduse în acest an de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), spune Barna.

Memorandumul de listare anticipează că în anul 2019 cifra de afaceri a companiei ar urma să urce la 9,2 milioane lei, iar profitul la 2,2 milioane lei.

Care este structura acționariatului

Acționarul majoritar Cătălin Chiș, care deținea 71,25% din titlurile Life is Hard înaintea listării, spune că dacă prin ieșirea pe piața bursieră receptarea va fi bună în lumea investițională, va avea în vedere aducerea și a altor companii la cota AeRO. El afirmă că nu s-a gândit să cedeze pachetul majoritar, dar este deschis la orice discuții în cazul în care o asemenea ofertă ar apărea.


Compania nu s-a listat printr-o operațiune prealabilă. Pur și simplu, acționarii existenți au plasat diverse ordine pe mai multe niveluri de preț pentru 10% din acțiuni. Reprezentantul Goldring afirmă că s-au gândit ca ask-ul să fie cât mai fragmentat, astfel încât acțiunile să aibă mai mulți cumpărători.

Alt acționar important al firmei de software înainte de listare este Barna (cu 23,75% din titluri), iar 5% din acțiuni sunt deținute de angajați și colaboratori. În cazul în care va exista cerere, oferta ar putea fi suplimentată cu alte 5% din acțiuni, astfel încât free-float-ul să ajungă la 15% din titluri, a mai spus Zahan.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
life is hard
brokeri
asigurari
bvb
bursa
goldring
new connect
aero
software