Companiile europene se confruntă cu presiuni din ce în ce mai mari de pe urma presupusei manipulări a cursului de schimb a yuan-ului chinezesc, arată un studiu publicat de Institutul economic german (IW), într-un moment în care liderii UE se pregătesc de un summit la Beijing, transmite Reuters.
Cursul de schimb yuan-euro a rămas stabil în ultimii ani, în pofida unei modificări semnificative a relațiilor de cost între Europa și China, ceea ce sugerează o posibilă manipulare a monedei chineze de către Banca Centrală, susține autorul studiului, Juergen Matthes. Potrivit acestuia, prețurile extrem de scăzute fac ca și mai multe companii să își procure produse intermediare din China, ceea ce contribuie la dezindustrializarea continentului european.

'Costurile scăzute în mod artificial în China, grație subevaluării yuan-ului, sunt pur și simplu mult prea atractive', spune Matthes.
Acele companii care nu își procură produse intermediare din China vor pierde cote de piața în defavoarea rivalilor 'care profită la maximum de avantajele de preț oferite de China', scrie Agerpres.
Liderii UE vor ajunge joi la Beijing pentru un summit la nivel înalt cu China, în condițiile în care ambele părți vor să găsească o soluție la disputele comerciale, în contextul unor ample incertitudini privind comerțul mondial.
Studiul publicat miercuri de IW vine într-un moment în care companiile europene sunt supuse la presiuni de pe urma exporturilor chineze care au fost redirecționate dinspre SUA spre Europa precum și de pe urma aprecierii monedei euro în raport cu dolarul american, din cauza politicilor comerciale ale președintelui SUA, Donald Trump, susțin economiștii.
Prețurile la producător în Germania și zona euro au explodat începând din 2020 din cauza perturbărilor apărute pe lanțurile de aprovizionare și crizei energetice, în timp ce prețurile în China au crescut foarte puțin. Cu toate acestea, cursul de schimb abia s-a modificat, ceea ce a dus la o apreciere reală a monedei euro în raport cu yuan-ul chinezesc de pese 40% în perioada cuprinsă între începutul lui 2020 și primăvara lui 2025, precum și la agravarea deficitului balanței comerciale a zonei euro pe relația cu China, arată studiul IW.

În mod normal, importurile mai mari ale zonei euro ar fi trebuit să ducă la aprecierea yuanului deoarece ar fi stimulat cererea pentru moneda chineză, însă acest lucru nu s-a întâmplat spune Matthes. Potrivit acestuia, comportamentul Băncii Centrale a Chinei este 'foarte netransparent', în condițiile în care nimeni în afara Chinei nu știe cum este ajustat cursul de schimb al yuan-ului.
Luna trecută, SUA au avertizat China că, în rândul principalilor parteneri comerciali, se evidențiază prin 'lipsa de transparență cu privire la politicile cursului de schimb'. În replică, China a declarat că este angajată să mențină un curs stabil al renminbi și că nu 'recurge la o devalorizare competitivă a monedei naționale'.