FOTO Asociația Parcul Natural Văcărești schimbă strategia

Povești cu Profit   
FOTO Asociația Parcul Natural Văcărești schimbă strategia

Asociația Parcul Natural Văcărești devine Asociația Parcul Natural București, la împlinirea a 10 ani de activitate.

Marchează astfel o schimbare de viziune, dar și o extindere a misiunii sale.

Urmărește-ne și pe Google News

'Dacă până acum am vorbit despre natura în oraș și despre Parcul Natural Văcărești ca port-drapel al acestui concept, de acum înainte vorbim despre orașul în natură, despre oameni în natură. (...)

SURPRIZĂ - STS se implică în monitorizarea pădurilor României CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ - STS se implică în monitorizarea pădurilor României

Pornim de la Parcul Natural Văcărești și mergem către tot ce înseamnă biodiversitate urbană, peisaje sălbatice, zone naturale pe care vrem să le cunoaștem mai bine, să le curățăm și să le oferim un statut de protecție, astfel încât oamenii să aibă acces la ele', a precizat directorul executiv al asociației, Dan Bărbulescu, pentru Agerpres.

Asociația va desfășura pe mai departe proiecte legate de Parcul Natural Văcărești, administrat în prezent de Primăria Capitalei. De asemenea, se vor face demersuri pentru a obține statut de protecție în zone naturale precum Pădurea Băneasa, Pajiștea Petricani, Valea Saulei, Stufărișurile din Dobroești și Lunca Dâmboviței, la intrarea în Lacul Morii.

'Ele reprezintă peste 400 de hectare de spații verzi. Desigur, cea mai mare zonă e Băneasa. (...) Avem semnale că la sfârșitul acestei luni Pajiștea Petricani va primi și acordul Consiliului General. Și pare că CGMB va vota pentru Pădurea Băneasa promisiunea instituirii regimului de arie naturală protejată', a menționat Dan Bărbulescu.

Descoperiri majore oferă indicii pentru tratamentul Alzheimer și Parkinson CITEȘTE ȘI Descoperiri majore oferă indicii pentru tratamentul Alzheimer și Parkinson

El a subliniat, totodată, că fenomenul schimbărilor climatice implică o modificare a felului în care este administrată natura. În acest sens, a pledat nu doar pentru amenajarea de suprafețe verzi, ci și pentru o mai bună administrare a acestora, astfel încât pomii plantați să nu se usuce. Bărbulescu a atras atenția asupra faptului că întreținerea gazonului, lipsit de biodiversitate, ar putea deveni 'foarte costisitoare' peste cinci ani, din perspectiva resurselor de apă utilizate.

'Soarele s-a schimbat în ultimii zece ani. El strălucește mai mult și dă mult mai multă căldură, iar lucrul acesta necesită o regândire a relației pe care noi o avem cu natura în oraș. Aici avem de lucru foarte mult. Asta cere schimbarea felului în care ne uităm la un parc. Îl vedem ca pe o zonă de recreere, de petrecere a timpului liber, dar eu cred că un parc poate să devină și o stație de climă locală, o stație de beneficii pentru perioadele dificile care ne așteaptă vizavi de schimbarea climei', a transmis el.

Asociația își propune să promoveze mai bine parcurile clasice din perspectiva speciilor sălbatice pe care le găzduiesc și a biodiversității. Va fi evidențiat, de asemenea, rolul pe care îl au în reglarea temperaturii și absorbția apei de ploaie.

FOTO O mare companie aeriană din Emiratele Arabe Unite vine în România. La conducere este un șeic CONFIRMARE CITEȘTE ȘI FOTO O mare companie aeriană din Emiratele Arabe Unite vine în România. La conducere este un șeic CONFIRMARE

Potrivit directorului executiv al asociației, există tendința de 'supra-administrare' a parcurilor de cartier cu ghivece, arbori ornamentali, suprafețe pavate sau tartan. O astfel de administrare este foarte scumpă, a remarcat el.

'Am vrea să existe în București spații verzi curate, spații verzi sănătoase, spații verzi care sunt bogate sau de calitate nu numai pe orizontală, ca suprafață, ca lungime, dar și pe verticală, ca diversitate a peisajului, ca diversitate a speciilor. Am vrea să existe spații verzi în care te simți în siguranță, în care te plimbi și e liniște. Am vrea să vedem din partea primarilor mai puține parcuri amenajate excesiv, așa cum se întâmplă în ultimii ani', a transmis Dan Bărbulescu.

Oamenii s-ar bucura de spațiile verzi chiar dacă ar fi 'puțin mai simple, mai sălbatice', a menționat Bărbulescu, oferind exemplul unor orașe occidentale precum Viena, unde există mai puține bănci în parcuri, în schimb arborii sunt bine îngrijiți.

Tranzacție finalizată în România: Compania lansată de miliardarul belgian Marc Coucke, acționar la cluburi de fotbal și câștigător al show-ului TV MasterChef, integrează Dacia Plant și Viva Pharma CITEȘTE ȘI Tranzacție finalizată în România: Compania lansată de miliardarul belgian Marc Coucke, acționar la cluburi de fotbal și câștigător al show-ului TV MasterChef, integrează Dacia Plant și Viva Pharma

'Sunt alei curate, sunt zone în care poți să stai cu covorul sau cu pătura pe iarbă. Locuri de joacă minimale, astfel încât oamenii să aibă o relație cât mai directă cu natura și cu peisajul, să se simtă bine. (...) În Paris nu se mai discută despre pavaje. Se discută despre plante, despre cum anume descoperim pământul, astfel încât el să nu ne mai dea căldură vara, pentru că lucrăm cu un scenariu pe care nu îl cunoaștem în momentul de față. În 20 de ani s-ar putea ca temperatura, vara, să fie mai mare cu vreo 5 grade. Ce facem la 45 de grade?', a completat el.

Directorul executiv a rememorat unul dintre cele mai emoționante momente din activitatea de zece ani a asociației: vizita din 2017 a Regelui britanic Charles, pe atunci prinț moștenitor la Coroanei, care a plantat cu acel prilej un plop alb în Parcul Văcărești.

'Domnia sa ne-a felicitat și a spus că acesta este idealul său de zonă verde, de parc într-un oraș, și că este extraordinar că am reușit să facem așa ceva, noi, o mână de oameni. Au fost însă și alte momente emoționate - fiecare grup de copii pe care i-am văzut cum reacționează și cum se bucură atunci când se întâlnesc cu natura sălbatică', a spus el.

Tranzacție - Producătorul român de condimente Aromatique Food, cumpărat integral de israelienii de la Turpaz CITEȘTE ȘI Tranzacție - Producătorul român de condimente Aromatique Food, cumpărat integral de israelienii de la Turpaz

Bărbulescu a mai remarcat faptul că în cei zece ani de activitate a asociației au existat multe îmbunătățiri, inclusiv în ceea ce privește atitudinea autorităților și a oamenilor. El a evidențiat colaborările cu Primăriile sectoarelor 1 și 2, precum și cu ALPAB.

Bucureștenii care doresc să susțină activitatea asociației o pot face prin donații sau voluntariat, în cadrul acțiunilor de îngrijire a naturii urbane și promovare a biodiversității. 

În primăvară, Ministerul Mediului a lansat în dezbatere Ordinul privind aprobarea Planului de management al Parcului Natural Văcărești, din București, primul și cel mai mare parc natural urban din țară.

''Începem un nou capitol pentru a doua deltă din România și una dintre inimile verzi ale Bucureștiului! Am lansat în consultare publică Ordinul privind aprobarea Planului de management al Parcului Natural Văcărești din București, primul și cel mai mare parc natural urban din țară, inclus în urmă cu nouă ani în lista ariilor naturale protejate.

FOTO Fosta fabrică Ford din România, preluată de One United, va avea Marketta, cel mai mare food hall din Europa de Est CITEȘTE ȘI FOTO Fosta fabrică Ford din România, preluată de One United, va avea Marketta, cel mai mare food hall din Europa de Est

Noua strategie va ghida administrația Parcului Văcărești în conservarea sau îmbunătățirea stării de conservare a speciilor și habitatelor de pe întreaga suprafață de 183 ha.

În plus față de protejarea mediului natural și a biodiversității, Planul pentru Delta Văcărești are în vedere obiective și măsuri care vizează asigurarea unui management eficient al ariei protejate, cu evaluări periodice în funcție de indicatori clari.

FOTO Asociația Parcul Natural Văcărești schimbă strategia

De asemenea, intenționăm să creștem atractivitatea zonei și să suplimentăm numărul activităților de conștientizare, informare și educație ecologică, proiecte care să aducă împreună iubitorii de natură'', transmite ministrul de resort.

La finele anului trecut, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că în Parcul Natural Văcărești au fost montate camere cu termoviziune pentru monitorizarea incendiilor. Edilul informează că raza de detecție a acestor camere este de aproape patru kilometri și jumătate, iar aparatura funcționează eficient în întuneric complet, prin fum, ceață sau în condiții meteo neprielnice.

„Noi măsuri pentru protejarea Parcului Natural Văcărești: Camere cu termoviziune pentru monitorizarea incendiilor. Pentru a spori siguranța și pentru a preveni incendiile de vegetație, în aceste zile în parc se instalează camere cu termoviziune”, anunța primarul Capitalei.

Global: Trei din zece apeluri telefonice necunoscute au fost fraude sau spam în 2023 CITEȘTE ȘI Global: Trei din zece apeluri telefonice necunoscute au fost fraude sau spam în 2023

Potrivit acestuia, camerele cu termoviziune vor detecta rapid primele semne ale unui eventual incendiu, reducând „drastic” timpul de intervenție al pompierilor.

„Raza de detecție a unui incendiu a acestor camere este de 4.412 metri, acestea funcționând eficient în întuneric complet, prin fum, ceață sau alte condiții meteorologice nefavorabile”, a explicat primarul Capitalei.

FOTO Asociația Parcul Natural Văcărești schimbă strategia
VIDEO Ucrainenii au distrus un tren rusesc cu 40 de vagoane încărcate cu combustibil, într-o operațiune complexă cu drone și rachete HIMARS CITEȘTE ȘI VIDEO Ucrainenii au distrus un tren rusesc cu 40 de vagoane încărcate cu combustibil, într-o operațiune complexă cu drone și rachete HIMARS

Potrivit sursei citate, sistemul este monitorizat permanent de către operatori. În plus, în parc există echipe permanente de pompieri care pot interveni imediat în cazul unor incidente, mai spune primarul Capitalei.

Potrivit unui anunț din vară al primarului general al Capitalei, de la începutul lunii iulie în Parcul Natural Văzărești a fost instalat un serviciu privat de pompieri, dotat cu autospecială de stingere a incendiilor.

FOTO Asociația Parcul Natural Văcărești schimbă strategia

Primarul preciza că pentru intervenția în zonă ar urma să se realizeze un studiu de fezabilitate pentru un sistem de hidranți cu rezervă de apă. Nicușor Dan mai anunța că au fost reparate aleile principale care erau greu accesibile autospecialelor de intervenție sau autoturismelor care efectuează lucrările de întreținere.

Fondatorul rivalului Zara a decedat, alunecând de pe o stâncă într-o drumeție cu familia CITEȘTE ȘI Fondatorul rivalului Zara a decedat, alunecând de pe o stâncă într-o drumeție cu familia

Garda Națională de Mediu afirma, la vremea respectivă, că Primăria se conformează măsurilor dispuse de comisarii de mediu în urma incendiilor repetate din Parcul Văcărești. Potrivit inspectorilor de mediu, în mai puțin de un an, s-au produs patru incendii de vegetație în interiorul Parcului Natural Văcărești, motiv pentru care Garda de Mediu a aplicat sancțiuni de 100.000 lei și a stabilit măsuri de prevenire cu termene concrete, duse la îndeplinire de PMB.

La începutul lunii februarie 2024, un incendiu a afectat șase hectare de teren din aria protejată, iar Administrația Parcul Natural Văcărești transmitea că nu are atribuții directe în stingerea incendiilor, adăugând că regretă ”profund impactul pe care acest incident îl are asupra biodiversității”.

Parcul Natural Văcărești (PNV) a fost înființat în 2016 prin Hotărâre de Guvern și este primul parc natural urban din România, cunoscut și ca Delta Văcărești. Situat la aproximativ cinci kilometri de centrul Capitalei, parcul este cel mai mare spațiu verde compact din bucurești, acoperind o suprafață de peste 180 de hectare.

Administratorul Parcului Natural Văcărești este Agenția pentru Arii Naturale protejate, potrivit site-ului PNV.

viewscnt
Afla mai multe despre
parcul natural văcărești
incendii delta văcărești