Veniturile Volvo au scăzut în trimestrul al doilea, aliniindu-se astfel scăderilor de vânzări anunțate de companie, rezultatul operațional al constructorului suedez fiind afectat puternic, atât de deprecierea anunțată anterior, cât și de costurile prea mari.
Volvo Cars a avut venituri de 93,5 miliarde coroane în trimestrul al doilea al acestui an, în scădere cu -8% față de perioada similară de anul trecut, pe fondul declinului puternic, cu 12%, al vânzărilor de automobile. Compania a trecut în același interval de la un profit operațional de 8 miliarde de coroane, în trimestrul 2 din 2024, la o pierdere operațională de 10 miliarde de coroane, adică aproximativ 900 milioane de euro.

Hakan Samuelsson, CEO al volvo Cars, care a preluat conducerea companiei chiar la începutul trimestrului, încearcă să dea semnale pozitive, deși recunoaște că piața este într-o situație dificilă: „2025 continuă să fie un an dificil pentru industria auto și pentru Volvo Cars. Cu toate acestea, acțiunile noastre pentru a depăși această situație sunt promițătoare”.
Volvo a transmis unele explicații privind situația, inclusiv referiri la deprecierea de 11,4 miliarde coroane anunțată anterior și la costurile de restructurare care se ridică la 1,4 miliarde coroane.
Veniturile din trimestrul 2 au fost de 93,5 miliarde SEK (101,5 miliarde SEK în trimestrul 2 din 2024)
EBIT-ul din trimestrul 2 a inclus elemente care afectează comparabilitatea în valoare de 12,9 miliarde SEK, constând dintr-o depreciere de 11,4 miliarde SEK (un miliard de euro) și o cheltuială de restructurare de 1,4 miliarde SEK. Fără aceste elemente, valoarea EBIT pentru trimestrul 2, a fost de 2,9 miliarde SEK, în scădere masivă de la 8 miliarde coroane anterior.

În datele publicate de companie se reflectă și scăderea ponderii vehiculelor electrificate în totalul vânzărilor, de la 48% la 44%, dintre care mașinile complet electrice (BEV) au scăzut la 21%, față de 26% anul trecut.
Compania spune că „planul de redresare a costurilor și a lichidităților de 18 miliarde SEK este pe deplin conform planului, iar compania este încrezătoare în efectele pozitive suplimentare ale programului”.
În primele șase luni ale anului, vânzările Volvo au scăzut cu -9% față de perioada similară din 2024, iar veniturile s-au redus cu -10%, la 174 miliarde coroane, cu o pierdere operațională de 8 miliarde coroane, față de profitul operațional de 12,7 miliarde din anul anterior.
Compania deținută de Geely estimează un nivel al veniturilor la finalul anului mai mic decât cel din 2024, cu circa 20 de miliarde de coroane în minus, la un volum al vânzărilor de 729 mii de vehicule, reprezentând o scădere de 30.000 de vehicule față de 2024.
„Am înregistrat o îmbunătățire clară a fluxului de numerar disponibil față de trimestrul 1, iar marja noastră EBIT, excluzând elementele care afectează comparabilitatea, a fost ușor mai mare”, a explicat Samuelsson în prezentarea făcută investitorilor.

La începutul acestui an, Volvo Cars a lansat un plan de redresare a costurilor și a fluxului de numerar, dar efectele sunt estimate să apară doar în 2026. Planul susține o direcție strategică bazată pe trei piloni, profitabilitate, electrificare și regionalizare. Restructurarea înseamnă desființarea a 3.000 de locuri de muncă, dintre care circa 1.100 de persoane au ieșit deja din companie, potrivit informațiilor oficiale.
Pentru reducerea costurilor, sunt vizate inclusiv mai multe sinergii cu restul de mărci ale grupului Geely.
Constructorul auto suedez se bazează pe concluziile analiștilor care susțin o creștere a pieței de mașini electrice până în 2030, astfel că dezvoltarea acestui tip de propulsie rămâne o prioritate pentru Volvo.
Pe subiectul tarifelor din SUA, compania a anunțat că va produce SUV-ul XC60, cel mai vândut din SUA, în uzina pe care compania o deține în această țară.