FOTO România primește 10 milioane franci elvețieni din partea Elveției pentru a dezvolta educația duală

Povești cu Profit   
FOTO România primește 10 milioane franci elvețieni din partea Elveției pentru a dezvolta educația duală

România beneficiază de o finanțare de 10 milioane de franci elvețieni pentru dezvoltarea educației duale, in cadrul celei de-a doua contribuții elvețiene. 

Programul pentru dezvoltarea educației duale își propune să sprijine integrarea tinerilor pe piața muncii prin formare profesională duală, oferindu-le competențe practice direct la locul de muncă.

Urmărește-ne și pe Google News

Totodată, vor fi consolidate capacitățile angajatorilor, ale asociațiilor profesionale și ale instituțiilor publice pentru a crea împreună un sistem de educație profesională mai eficient, care să răspundă real nevoilor economiei.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Acesta este implementat de Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT), în parteneriat cu Universitatea Federală Elvețiană pentru Educație și Formare Profesională (SFUVET) și beneficiază de o cofinanțare de 15% din partea Guvernului României.

GRAFIC Scumpiri de chirii față de 2024, într-un context în care euro atinge un nou record CITEȘTE ȘI GRAFIC Scumpiri de chirii față de 2024, într-un context în care euro atinge un nou record

Companiile prezente au vorbit despre sistemul elvețian de învățământ dual, în care două treimi dintre absolvenții de gimnaziu urmează ruta educației duale și sunt integrați rapid pe piața muncii, având, totodată, posibilitatea de a-și continua studiile și în domeniul universitar.

FOTO România primește 10 milioane franci elvețieni din partea Elveției pentru a dezvolta educația duală

„Elveția ne arată că educația duală este o investiție strategică, nu un plan B. În Elveția, 65% dintre tinerii cu vârsta între 15 și 19 ani urmează o formă de educație profesională în sistem dual. Este o alegere strategică, care le oferă tinerilor o carieră solidă, iar companiilor, forța de muncă calificată de care au nevoie. Și România are potențialul de a construi un sistem eficient de învățământ dual, adaptat contextului local, prin parteneriate funcționale între administrația locală, școli și companii.” a declarat Adriana Cioca, președintele CCE-R.

Sistemul elvețian de educație duală este susținut de date clare: potrivit OECD (2021), 94% dintre absolvenții de educație profesională din Elveția se angajează în primele șase luni după terminarea studiilor.

DOCUMENT Plan pentru Hidroelectrica - Achiziție de proiecte/ capacități noi la nivel regional, mai ales în Republica Moldova CITEȘTE ȘI DOCUMENT Plan pentru Hidroelectrica - Achiziție de proiecte/ capacități noi la nivel regional, mai ales în Republica Moldova

În România, câteva inițiative locale demonstrează deja că învățământul dual  poate funcționa:

Holcim România, în parteneriat cu Colegiul Tehnic Alexandru Roman din Aleșd, oferă, prin programul educațional Școala Tehnică Holcim, formare profesională specializată pentru tehnicieni în industria cimentului. Până în anul 2024, 98% dintre absolvenții acestui program au fost integrați în cadrul companiei.  

Implicată din 2021 în învățământul dual pre-universitar, Hamilton Central Europe (Timișoara) colaborează, din 2024 și cu Universitatea Politehnica pentru formarea de ingineri în mecatronică. Studenții au șanse de peste 90% să continue în companie ca angajați sau în stagii de practică, plătite pe perioada facultății.

FOTO România primește 10 milioane franci elvețieni din partea Elveției pentru a dezvolta educația duală

Sefar a lansat, în anul 2022, un program de învățământ dual, realizat după modelul Școlii Duale Germane din Brașov și cu sprijinul acesteia. Asociația non-profit Fit for Future Sighișoara, care are în prezent 8 companii membre, sprijină 4 calificări profesionale, cu un total de 120 de elevi în anul școlar 2024/2025. Pentru anul școlar următor, au primit aprobarea pentru 102 de elevi.

În toamnă, primii absolvenți își vor finaliza formarea profesională și vor trece fie către un loc de muncă sigur, fie își vor continua studiile școlare. Sefar/Monosuisse (Sighișoara) instruiește tineri în prelucrarea polimerilor, în colaborare cu licee tehnologice.

Asociația Kolping România și Colegiul Tehnic “Maria Băiulescu” (Brașov) pregătesc elevi în domeniul HoReCa.

Încă din anul 2017, la inițiativa Kolping, agenții economici brașoveni au solicitat înființarea celor 3 clase de dual.

viewscnt
Afla mai multe despre
românia
educație duală