Comisia Europeană constată, cu titlu preliminar, că registrul de publicitate al TikTok nu respectă legislația UE

IT&C   
Comisia Europeană constată, cu titlu preliminar, că registrul de publicitate al TikTok nu respectă legislația UE

Comisia a informat joi TikTok cu privire la opinia sa preliminară potrivit căreia societatea nu îndeplinește obligația prevăzută în Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) de a publica un registru de publicitate.

VEZI MAI JOS REACȚIA TIKTOK

Urmărește-ne și pe Google News

Un astfel de registru de publicitate este esențial pentru ca cercetătorii și societatea civilă să detecteze reclamele înșelătoare, campaniile hibride de amenințare, precum și operațiunile coordonate de informare și reclamele false, inclusiv în contextul alegerilor, scrie G4Media.ro

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
„Ochelarii” pentru nevăzători cu inteligență artificială .lumen au obținut certificarea CE CITEȘTE ȘI „Ochelarii” pentru nevăzători cu inteligență artificială .lumen au obținut certificarea CE

Comisia a constatat că TikTok nu furnizează informațiile necesare cu privire la conținutul anunțurilor publicitare, la utilizatorii vizați de anunțuri și la cine a plătit pentru acestea. În plus, registrul de publicitate TikTok nu permite publicului să caute în mod cuprinzător anunțuri publicitare pe baza acestor informații, limitând astfel utilitatea instrumentului, potrivit unui comunicat de presă al executivului european.

Constatările preliminare ale Comisiei se bazează pe o investigație aprofundată care a inclus, printre altele, analiza documentelor interne ale societății, testarea instrumentelor TikTok și interviuri cu experți în domeniu.  Prin trimiterea constatărilor preliminare, Comisia informează TikTok cu privire la opinia sa preliminară potrivit căreia aceasta încalcă DSA. Acest lucru nu aduce atingere rezultatului anchetei.

Pașii următori

TikTok are acum posibilitatea de a-și exercita dreptul la apărare examinând documentele din dosarul de investigație al Comisiei și răspunzând în scris la constatările preliminare ale Comisiei. În paralel, va fi consultat Comitetul european pentru servicii digitale.

Livrările de smartphone-uri în SUA au crescut cu 30%, pe fondul temerilor legate de taxele vamale CITEȘTE ȘI Livrările de smartphone-uri în SUA au crescut cu 30%, pe fondul temerilor legate de taxele vamale

În cazul în care opiniile preliminare ale Comisiei ar fi confirmate în cele din urmă, Comisia poate emite o decizie de neconformitate, care poate declanșa o amendă de până la 6 % din cifra de afaceri mondială totală anuală a furnizorului, precum și o perioadă de supraveghere consolidată pentru a asigura respectarea măsurilor pe care furnizorul intenționează să le ia pentru a remedia încălcarea. De asemenea, Comisia poate impune penalități cu titlu cominatoriu pentru a obliga o platformă să se conformeze. 

Context

La 19 februarie 2024, Comisia a inițiat proceduri oficiale pentru a evalua dacă este posibil ca TikTok să fi încălcat Actul legislativ privind serviciile digitale. Pe lângă transparența publicității, deschiderea procedurii a acoperit, de asemenea, efectele negative care decurg din proiectarea sistemelor algoritmice ale TikTok (cum ar fi „efectele găurii iepurelui” și dependența comportamentală), asigurarea vârstei, obligația sa de a asigura un nivel ridicat de confidențialitate, siguranță și securitate pentru minori și accesul la date pentru cercetători, pentru care ancheta continuă.

De asemenea, în decembrie 2024, Comisia a inițiat proceduri oficiale împotriva TikTok cu privire la gestionarea riscurilor legate de alegeri și de discursul civic, pentru care ancheta continuă. Aceste investigații sunt continuate cu prioritate de către Comisie.

Livrările de smartphone-uri în SUA au crescut cu 30%, pe fondul temerilor legate de taxele vamale CITEȘTE ȘI Livrările de smartphone-uri în SUA au crescut cu 30%, pe fondul temerilor legate de taxele vamale

Comisia a instituit, de asemenea, un instrument pentru avertizorii de integritate, care le permite angajaților și altor persoane cu cunoștințe să contacteze Comisia în mod anonim pentru a contribui la monitorizarea conformității de către Comisie prin intermediul platformelor online foarte mari (VLOP) și al motoarelor de căutare online foarte mari (VLOSE) desemnate.

“Transparența publicității online – cine plătește și cum este vizat publicul – este esențială pentru protejarea interesului public. Indiferent dacă apărăm integritatea alegerilor noastre democratice, protejăm sănătatea publică sau protejăm consumatorii de reclamele înșelătoare, cetățenii au dreptul să știe cine se află în spatele mesajelor pe care le văd. În opinia noastră preliminară, TikTok nu respectă DSA în domenii-cheie ale registrului său de publicitate, împiedicând inspecția completă a riscurilor generate de sistemele sale de publicitate și direcționare”, a declarat Henna Virkkunen, vicepreședintă executivă pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație.

REACȚIA TIKTOK

„Analizăm constatările preliminare ale Comisiei cu privire la registrul nostru de publicitate și rămânem angajați să ne respectăm obligațiile conform DSA.

Deși susținem obiectivele reglementării și continuăm să ne îmbunătățim instrumentele de transparență a reclamelor, nu suntem de acord cu unele dintre interpretările Comisiei și remarcăm faptul că îndrumările sunt oferite prin constatări preliminare, în loc să fie prezentate prin ghiduri clare și publice.

Un cadru echitabil și o aplicare consecventă a regulilor sunt esențiale. Vom continua să colaborăm cu Comisia, așa cum am făcut pe tot parcursul acestui proces." – purtător de cuvânt TikTok.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
tiktok