VIDEO Când s-au întâlnit ultima dată Putin și Zelenski

VECINI   
VIDEO Când s-au întâlnit ultima dată Putin și Zelenski

Liderul rus Vladimir Putin nu a venit la Istanbul să discute cu omologul ucrainean Volodimir Zelenski despre un acord de pace.

Aceasta după ce la sfârșitul săptămânii trecute șeful Kremlinului a propus brusc „discuții directe” ruso-ucrainene.

Urmărește-ne și pe Google News

Putin s-a întâlnit ultima dată cu omologul său ucrainean Zelenski la 9 decembrie 2019,  la un summit la Paris, cu scopul de a avansa eforturile de restabilire a păcii în estul Ucrainei. Se întâmpla cu mai mult de doi ani înainte de invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, relatează Reuters.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Un funcționar din Serbia recunoaște că a falsificat un document despre un sit de care este interesat ginerele președintelui Trump pentru construcția unui hotel CITEȘTE ȘI Un funcționar din Serbia recunoaște că a falsificat un document despre un sit de care este interesat ginerele președintelui Trump pentru construcția unui hotel

Zelenski, care preluase funcția prezidențială în mai 2019, și Putin au purtat discuții cu președintele Franței, Emmanual Macron, și cu cancelarul german de atunci, Angela Merkel, într-un efort reînnoit de a pune capăt unui conflict care, la acel moment, ucisese peste 13.000 de persoane din 2014, arată news.ro.

În 2014, forțele loiale președintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici au ucis zeci de demonstranți la Kiev, iar acesta a fugit în cele din urmă în Rusia, în mijlocul unei revolte populare. Moscova a răspuns prin trimiterea de trupe sub acoperire pentru a cuceri peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o rapid. De asemenea, în regiunea Donbas din estul Ucrainei, agenți ruși și rebeli ucraineni pro-ruși au lansat o revoltă armată și au declarat două „republici populare” independente.

La 9 decembrie 2019, după o serie de întâlniri bilaterale la Palatul Elysee, Putin și Zelenski au intrat în sală pentru întâlnirea celor patru lideri. Putin și Zelenski au avut un contact vizual redus și nu și-au strâns mâinile în fața camerelor de luat vederi.

Agricultorii polonezi reiau blocada la un punct de frontieră cu Ucraina CITEȘTE ȘI Agricultorii polonezi reiau blocada la un punct de frontieră cu Ucraina

Ulterior, după ce a început agresiunea la scară largă a Rusiei în Ucraina, iar Moscova a proclamat că sunt ale ei patru regiuni ucrainene din sud-est, deși nu le controla în totalitate, Volodimir Zelenski a emis un ordin prin care se interziceau negocierile cu Moscova cât timp la conducerea Kremlinului se află Vladimir Putin.

La rândul său, Kremlinul îl consideră pe Zelenski președinte nelegitim, întrucât mandatul lui a expirat în mai 2024, însă, dat fiind că în Ucraina este în vigoare legea marțială, nu au putut fi organizate noi alegeri.

Joi, Putin a respins provocarea de a se întâlni față în față cu Zelenski în Turcia, trimițând în schimb o delegație de rang secund la discuțiile de pace planificate, în timp ce președintele Ucrainei a anunțat că ministrul său al apărării, Rustem Umerov, va conduce echipa Kievului.

Austria suspectează că miliardarul căzut în dizgrație Rene Benko a fost ajutat să își ascundă averea CITEȘTE ȘI Austria suspectează că miliardarul căzut în dizgrație Rene Benko a fost ajutat să își ascundă averea

Acestea vor fi primele discuții directe între părți din martie 2022, dar speranțele într-un progres major au fost diminuate și mai mult de președintele american Donald Trump, care a declarat că nu va exista nicio schimbare a situației fără o întâlnire directă între el și Putin. Atât Trump, cât și Putin susțin de luni de zile că sunt de acord să se întâlnească, dar nu a fost stabilită nicio dată.

 

Zelenski a declarat, la rândul său, că decizia lui Putin de a nu participa, dar de a trimite ceea ce el a numit o delegație „decorativă” arată că liderul rus nu este serios în ceea ce privește încheierea războiului, în timp ce Rusia a acuzat Ucraina că încearcă „să facă un spectacol” în jurul discuțiilor.

Nu este încă clar când vor începe efectiv discuțiile.

„Nu putem alerga în jurul lumii în căutarea lui Putin”, a declarat Zelenski după o întâlnire în Antalya cu președintele turc Tayyip Erdogan. „Simt lipsă de respect din partea Rusiei. Fără timp de întâlnire, fără agendă, fără delegație la nivel înalt - aceasta este lipsă de respect personal. Față de Erdogan, față de Trump”, a declarat Zelenski reporterilor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat duminică, într-un mesaj pe X, că acceptă negocierile directe cu Rusia și, mai mult, va merge personal să discute cu Moscova la Istanbul, așa cum a propus liderul de la Kremlin.

Zelenski afirmă că va merge la negocieri la Istanbul, cum a propus Putin, chiar dacă nu a fost acceptată solicitarea sa și a liderilor europeni de a fi declarat în prealabil, începând de luni, un armistițiu de 30 de zile, relatează News.ro.

Președintele american Donald Trump a cerut ca Ucraina să accepte „imediat” discuții directe cu Rusia, în încercarea de a pune capăt războiului, în ciuda faptului că Moscova nu a acceptat un armistițiu prealabil de 30 de zile solicitat de liderii europeni și de Kiev.

Turcia, pregătită să monitorizeze o eventuală încetare a focului în Ucraina CITEȘTE ȘI Turcia, pregătită să monitorizeze o eventuală încetare a focului în Ucraina

În noaptea de sâmbătă spre duminică la Moscova, dar la o oră de maximă audiență la Washington, Vladimir Putin a anunțat că propune discuții directe cu Kievul, în data de 15 mai, la Istanbul. Propunerea a venit la câteva ore după ce liderii europeni l-au amenințat cu noi sancțiuni, dacă Rusia nu acceptă o încetare necondiționată a focului pentru 30 de zile.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că echipa sa este „pregătită să se întâlnească” cu reprezentanții ruși, dar a cerut în prealabil o încetare necondiționată a focului, începând de luni, 12 mai. Solicitarea a fost respinsă însă de Moscova, prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zaharova.

„Judecând după reacția de la Bankova (sediul Președinției ucrainene - n.r.), transcrierea declarației președintelui rus a fost prost citită acolo”, a declarat ironic Maria Zaharova. Ea a subliniat că Putin a exprimat clar necesitatea unui proces de negociere care să înlăture „cauzele profunde” ale războiului. „Abia după aceea va fi posibil să se vorbească despre o încetare a focului”, a punctat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Cu toate acestea, într-o postare făcută duminică pe platforma sa Truth Social, Trump a declarat că „începe să se îndoiască că Ucraina va face o înțelegere cu Putin”, dar a cerut Kievului să accepte „imediat” invitația la întâlnirea de la Istanbul.

„Președintele Putin al Rusiei nu dorește să aibă un acord de încetare a focului cu Ucraina, ci mai degrabă dorește o întâlnire joi, în Turcia, pentru a negocia un posibil sfârșit al băii de sânge. Ucraina ar trebui să fie de acord cu acest lucru, imediat. Cel puțin vor putea determina dacă un acord este posibil sau nu, iar dacă nu este posibil, liderii europeni și SUA vor ști cum stau lucrurile și vor putea proceda în consecință”, a scris Trump.

„Încep să mă îndoiesc că Ucraina va face o înțelegere cu Putin, care este prea ocupat să sărbătorească victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, care nu ar fi putut fi câștigat (nici pe departe!) fără Statele Unite ale Americii”, a adăugat Trump, într-o remarcă din care transpare că a fost deranjat de atenția de care s-a bucurat Vladimir Putin. La parada militară de la Moscova, de vineri, au venit circa 20 de lideri din întreaga lume, între care președintele chinez Xi Jinping.

„Organizați întâlnirea acum!” - a cerut el imperativ, cu litere mari, în finalul postării.

viewscnt
Afla mai multe despre
zelenski
putin
negocieri
istambul