Emiratele Arabe vor construi cel mai mare campus de inteligență artificială din afara SUA, la Abu Dhabi, în urma unui acord încheiat cu Trump. Administrația Biden limitase accesul EAU la tehnologia americană avansată, din cauza relațiilor cu China.
Campusul, care se va întinde pe aproximativ 26 kilometri pătrați și va avea o capacitate energetică de 5 gigawați, va fi construit de compania G42, susținută de Emiratele Arabe Unite, în urma unui demers finalizat în timpul vizitei președintelui Trump în Abu Dhabi, arată BiziDay.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Potrivit Casei Albe, înțelegerea include angajamente “istorice” ale EAU de a-și alinia reglementările de securitate națională cu cele ale SUA și de a preveni transferul neautorizat al tehnologiei de fabricație americană. În plus, EAU s-au angajat să investească în centre de date de pe teritoriul SUA cel puțin la fel de mari și puternice precum cele din Abu Dhabi.
Acordul vine în contextul în care EAU își propun să se afirme drept un lider global în domeniul AI, investind miliarde de dolari în infrastructură și parteneriate strategice. De asemenea, Statele Unite își reafirmă poziția de lider tehnologic, extinzându-și influența în regiunea Golfului prin companii americane care vor administra centrele de date și vor oferi servicii cloud gestionate de americani.
Acordul ar putea permite EAU să importe până la 500 de mii de cipuri AI avansate de la Nvidia începând cu 2025, au declarat oficiali familiarizați cu subiectul pentru Reuters. Directorul executiv al Nvidia a fost văzut purtând discuții cu președintele Trump și cu liderul Emiratelor, în cadrul ceremoniei oficiale de la palatul prezidențial.

Parteneriatul apare pe fondul unei schimbări de direcție față de politica restrictivă a administrației Biden, care limitase accesul la tehnologie americană avansată din cauza relațiilor EAU cu China. Administrația Trump, prin intermediul consilierului pentru AI, a transmis că “restricțiile privind exporturile nu au fost niciodată menite să afecteze aliații și partenerii strategici”.
Acordul este considerat de analiști un “moment de cotitură”, deoarece aceștia consideră că EAU vor putea astfel să-și întărească parteneriatul tehnologic cu SUA, fără a renunța complet la relațiile comerciale cu China. Deși EAU au început să înlăture echipamentele chinezești și să renunțe la investițiile din China sub presiunea americană, companii ca Huawei și Alibaba Cloud activează, în continuare, pe piața locală.