Gigantul american Microsoft este prezentat ca urmând să declanșeze concedieri și în România.
Microsoft România a anunțat o rundă de concedieri colective, care vizează circa 150–200 de angajați.
Printre cei vizați se numără ingineri software, project manageri și alți specialiști cu roluri tehnice din cadrul echipelor de software engineering, conform analistului Doru Șupeală.

"Minim 138 de oameni vor fi puși pe liber de filiala din România", este ultima informație transmisă acum de sursa citată.
Pentru a sprijini tranziția celor afectați, compania intenționează să ofere compensații financiare echivalente cu jumătate de salariu pentru fiecare an lucrat în cadrul Microsoft România.
Astfel, un angajat cu doi ani de vechime va primi o compensație echivalentă cu un salariu, în timp ce un angajat cu opt ani de activitate în firmă va beneficia de patru salarii compensatorii.
La acest moment nu există un anunț public din partea companiei.
Conform celor mai recente date, la începutul anului 2025, Microsoft România avea peste 1.550 de angajați.
Recent a fost anunțat că Microsoft va concedia la nivel global aproximativ 9.000 de angajați.
Măsura va afecta circa 4% din forța sa de muncă globală, din diferite echipe, zone geografice și niveluri de experiență, a declarat pentru CNBC o persoană familiarizată cu situația.

„Continuăm să implementăm schimbările organizaționale necesare pentru a poziționa cel mai bine compania și echipele pentru succes pe o piață dinamică”, a declarat un purtător de cuvânt al Microsoft într-un e-mail.
Microsoft a raportat un profit net de aproape 26 de miliarde de dolari, din venituri de 70 de miliarde de dolari pentru trimestrul din martie. Cifrele au fost cu mult peste consensul de pe Wall Street, menținând Microsoft clasată pe locul trei în topul celor mai profitabile companii din indicele S&P 500, conform datelor compilate de FactSet.
Recent a fost relatat că angajații Microsoft vor fi afectați de un nou val de concedieri pe măsură ce gigantul tehnologic trece printr-o reorganizare corporativă mai amplă.
Noua concediere va afecta mii de angajați, diviziile Xbox și Vânzări Globale fiind cele mai afectate.

Aceasta va fi a patra rundă de concedieri în companie în doar 18 luni.
La acest moment, nu este cunoscută amploarea operațiunii. Se știe însă că echipa de vânzări și marketing, una dintre cele mai mari divizii ale companiei, cu aproximativ 45.000 de angajați, va suferi reduceri semnificative de personal.
Microsoft a concediat 1.900 de angajați din divizia de jocuri în ianuarie anul trecut. Apoi, în septembrie 2024, alți 650 angajați au fost concediați.
Gigantul tehnologic a închis și mai multe studiouri, inclusiv Tango Gameworks, cel mai cunoscut pentru Hi-Fi Rush. Și echipa din spatele Redfall a fost concediată.

Mișcarea a fost prezentată drept cea mai mare rundă de concedieri a Microsoft de la eliminarea a 10.000 de poziții în 2023.
În ianuarie, compania a anunțat o mică rundă de concedieri bazate pe performanță. Aceste noi reduceri de locuri de muncă nu sunt legate de performanță, a declarat purtătorul de cuvânt.
„Continuăm să implementăm schimbările organizaționale necesare pentru a poziționa compania cât mai bine pentru succes pe o piață dinamică”, a declarat un purtător de cuvânt al Microsoft.

Compania a raportat rezultate mai bune decât se aștepta, cu un venit net trimestrial de 25,8 miliarde de dolari și o prognoză optimistă la sfârșitul lunii aprilie.
În ianuarie, CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, le-a spus însă analiștilor că va face modificări în execuția vânzărilor care au dus la o creștere mai mică decât cea așteptată a veniturilor din cloud-ul Azure, care nu au fost legate de inteligența artificială.